MARTIN. Spomínané regióny sú centrami súčasného salašníctva na Slovensku. Sú pokračovateľmi dobrých tradícii nášho kultúrneho dedičstva a ponúkajú predovšetkým prímestskú turistiku. Bačova cesta sa začala v roku 2010 z iniciatívy chovateľov oviec a spracovateľov syra v Turci a na Liptove. V tomto roku sa koná už piaty ročník podujatia, ktoré okrem tradičnej kuchyne má za cieľ návštevníkom predstaviť salašnícke zvyky, ale aj tradičné remeslá či zvykoslovnú kultúru. Ceste sa začala už 27. apríla, prvého mája bude pokračovať na Gazdovskom dvore v Turčianskych Kľačanoch, kde pre návštevníkov pripravujú aj stavanie mája, prehliadku ľudových remesiel, ochutnávku jedál slovenskej kuchyne a predaj ovčích a kozích syrov a doplnkový program. Podujatie sa začne o 11. h. Bačova cesta sa po viacerých zastávkach na salašoch skončí 1. Júna v Kolibe Papradno a na salaši v Bešeňovke.
Autor: V.Legerská