Priveľa fajčíme, popíjame a máme sa tak, ako sa stravujeme

Koncom mája sa v Slovenskej národnej knižnici Martin konala medzinárodná konferencia o strave a stravovaní. Slovenskí, americkí, českí a vedci iných národností, lekári, ekológovia a mimovládni aktivisti konštatovali, že priveľa fajčíme, popíjame a zle s

Konferencia prakticky ukázala aj to, že bezmäsité jedlo môže byť veľmi pestré.Konferencia prakticky ukázala aj to, že bezmäsité jedlo môže byť veľmi pestré. (Zdroj: Jaroslav Novota)

a stravujeme.

MARTIN. Symbolicky k Medzinárodnému dňu detí zverejnili tiež stanovisko slovenských / zahraničných odborníkov a verejnosti k strave a stravovaniu vo forme žiadosti o aktualizáciu legislatívnych noriem a rozvoj programov na skvalitnenie stravovania na Slovensku. Dokument zaslali prezidentovi Slovenskej republiky, premiérovi, vláde a parlamentu (takmer všetkým ministrom a poslancom), tiež primátorovi a poslancom mesta Martin.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O vegetariánstve sa v Martine vedelo v 19. storočí

Martin mal a má v mnohom na Slovensku jedinečné postavenie. Aj pokiaľ ide o stravu a stravovanie. Napríklad - o vegetariánoch sa tu písalo, hovorilo i diskutovalo už koncom 19. storočia. Svoje zázemie v Martine mala tiež prvá slovenská vegetariánska spoločnosť, vychádzal tu jej časopis. Vznikla tu prvá slovenská vegetariánska škôlka, pôsobili a aj dnes sa tešia veľkému záujmu viaceré čajovne a reštaurácie zamerané na zdravý životný štýl, konali sa tu prvé celoslovenské / medzinárodné vegetariánske plesy, v meste sa postupne vytvorila a žije pomerne široká vrstva obyvateľov, ktorým záleží nielen na vlastnom zdraví, ale aj na tom, ako vyzerá náš svet (i mesto) dnes i ako bude vyzerať v budúcnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Ak nič neurobíme, dôjde k nezvratným zmenám

V lete minulého roka sa – popri viacerých Slovákoch vrátane ministra hospodárstva – aj niektorí martinskí aktivisti zúčastnili medzinárodnej konferencie OSN Rio+20 o trvalo udržateľnom rozvoji. Priniesli smutné posolstvo: Zem je v katastrofálnom stave a ak neurobíme rad okamžitých, veľmi konkrétnych opatrení, môže dôjsť k náhlym nevratným zmenám, ktoré postihnú budúce generácie. Všetky . Dopad bude globálny, pocítime ho na všetkých úrovniach – na Slovensku, aj v Turci, v Martine, vonku i doma, v rodinách. Dotkne sa každého z nás.

Koncom minulého roka začali preto niektorí Martinčania (dobrovoľníci z Turčianskej bicyklovej skupiny JUS, Spoločnosti Joga v dennom živote i ďalších organizácií) sadiť stromy a čistiť potoky. Neskôr vznikla medzinárodná Martinská iniciatíva za kvalitné školské stravovanie. Jej členovia a priaznivci, medzi nimi viacerí martinskí lekári, vypracovali a predložili spomínané stanovisko k našej strave a stravovaniu. Podporili ich významné naše i medzinárodné osobnosti a týždeň po zverejnení na internete ďalších vyše 500 Slovákov a Čechov . Prišli aj prvé pozitívne odozvy zo zahraničia, od predstaviteľov parlamentu i mesta Martin.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravotný stav populácie sa zhoršuje

O čo vlastne v martinskej iniciatíve ide? V posledných desaťročiach i rokoch urobilo sa na Slovensku veľmi veľa v oblasti skvalitnenia zdravia. Na druhej strane štatistiky hovoria o výrazne zhoršujúcom sa zdravotnom stave slovenskej populácie – už i najmenších detí. Vedeli by to tom rozprávať sestry z martinskej pôrodnice, onkológovia, kardiológovia, praktickí lekári, gastroenterológovia, psychiatri, samotní pacienti, ale aj právnici či zamestnanci polície. Možno si to neuvedomujeme, ale to, čo konzumujeme, naše návyky v tejto oblasti, zohrávajú podstatnú úlohu v našich životoch. Ovplyvňujú naše správanie. Dokument na to upozorňuje a navrhuje praktické opatrenia, ku ktorým by malo dôjsť, aby sa život na Slovensku (i vo svete) v tomto i iných ohľadoch stal lepším.

SkryťVypnúť reklamu

Fajčenie, alkohol, aditíva, zvlášť ale priemyselné mäsové výrobky skracujú naše životy a menia ich kvalitu – k horšiemu. Čo môžeme v tomto smere prakticky robiť my – v Martine i vo svojich rodinách? Na jar v roku 2009 legendárny hudobník Paul McCartney spustil vo Veľkej Británii kampaň Meat Free Monday (pondelky bez mäsa). Veľký ohlas vyvolala a stále sa mu teší podobná iniciatíva (vegetariánske štvrtky) poslancov mestského zastupiteľstva v belgickom Gente. V New York Times nedávno písali o tom, ako sa v New Yorku darí vegánskym či vegetariánskym škôlkam. Prečo si nevziať príklad, neinšpirovať sa, či aktívne nebyť vzorom? Veď by možno stačilo iba siahnuť po domácich tradíciách. Vegetariánsku škôlku sme tu mali už začiatkom deväťdesiatych rokov. Bola prvá na Slovensku a, dobre si pamätám, bol o ňu obrovský záujem. Vyrastá nová generácia a prichádzajú ďalšie. Obnovme ju.

Primátor bude iniciovať zmenu legislatívy

Zo známych osobností iniciatívu podporili televízny moderátor Martin Nikodým, spevák a choreograf Fredy Ayisi, Martinčanka Janica Lacová z Food Revolution, nadácie Jamieho Olivera, slovenský vedec a ekologický aktivista profesor Martin Huba, slovinský filozof a klimatológ profesor Timi Ecimović, nominovaný na udelenie Nobelovej ceny a ďalší. Z martinskej radnice prišla správa, že primátor mesta a poslanec NR SR Andrej Hrnčiar bude v slovenskej parlamente iniciovať zmenu zákonov o stravovaní.

ČO OBSAHUJE ŽIADOSŤ Z MARTINA?

V záujme ochrany a skvalitňovania života a zdravia na Zemi odporúčame a žiadame zodpovedné medzinárodné i národné orgány a organizácie o opatrenia a rozvoj programov, ktoré by zabezpečili,:

  • Aby sa kontroloval a skúmal každý z typov stravy, jej zdroje, zloženie, kvalita a účinky na zdravie i životné prostredie.
  • Aby bola zabezpečená informovanosť všetkých skupín obyvateľstva, a to už od útleho detstva o výžive, ktorá je odrazom poznatkov moderných ako aj tradičných systémov (napr. ajurvédy a iných).
  • Aby kvalita potravín vo všeobecnosti neklesala a aby výrobcovia (najmä prvovýrobcovia) a distribútori, ktorým na nej záleží, dostali potrebnú podporu.
  • Aby v zariadeniach predškolského, školského, podnikového a verejného stravovania, tiež v zariadeniach poskytujúcich stravu nemocným, dôchodcom i osobám postaveným mimo zákon boli popri konvenčných (mäso, ryby, vajíčka obsahujúcich) typoch stravy rovnocenne ponúkané aj iné typy stravy, vrátane stravy vegetariánskej.
  • Aby obyvatelia, ktorí dbajú o svoje zdravie (výberom vhodnej stravy a inými pozitívnymi zmenami v životnom štýle), ako aj tí, ktorí sa oň z rôznych dôvodov (napr. kvôli nízkemu či nedostatočnému príjmu, životu na okraji spoločnosti a pod.) nestarajú dostatočne či starať nedokážu, boli vhodnými spôsobmi k tomu motivovaní a podporovaní.

Autor: M. Šišmiš

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  2. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  3. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  4. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  7. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  1. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  2. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  3. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  4. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  5. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  6. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe
  7. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  8. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 288
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 612
  3. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 9 559
  4. Ľuboš Fellner otvorene 8 091
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 360
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 180
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 159
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 664
  1. Vladimír Krátky: Moderátor obednej debaty na Rádiu Expres
  2. Ivan Lazor: Ako som si na dovolenku v Grécku pribalil stoikov (a prežil to v pokoji)
  3. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
  4. Jaroslav Liptak: Win/Win vs. Win/Lose: Ako sme boli naučení súperiť namiesto spolupracovať
  5. Dušan Koniar: Ako vystúpiť z Európskej Únie v troch krokoch
  6. Zuzana Kučminová: Nie sme generácia zlyhania
  7. Ľuboš Vodička: Prievaly, kostol za hradbami
  8. Marcel Rebro: Od Leningradu k Ukrajine: blokády, hlad a lož ako ruská tradícia
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 104 454
  2. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 22 157
  3. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 18 920
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 7 947
  5. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 6 419
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 261
  7. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 6 237
  8. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 5 713
  1. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
  2. Dušan Koniar: Ako vystúpiť z Európskej Únie v troch krokoch
  3. Marcel Rebro: Od Leningradu k Ukrajine: blokády, hlad a lož ako ruská tradícia
  4. Věra Tepličková: Demokrati sociálni a ich nápad genitálny
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny.
  6. Marcel Rebro: Ak sa má uzdraviť dieťa, potrebuje zdravú mamu
  7. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  8. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Štvrtkový program bude v tradičnom folklórnom štýle.

Budú aj retro drinky a retro menu.


V diskusii rozoberieme, v ktorých krajinách západného Balkánu a Východného susedstva realizujú slovenské organizácie svoje projekty.


Takéto kuchyne budú čoskoro pre nových nájomníkov v každom byte.

Ceny nájmu začínajú od 210 eur mesačne.


Veľké dodávky v priemere stoja necelých 12-tisíc eur a majú 11 rokov.


Už ste čítali?