Viete, ako sa pripravujú slimáky s kyslým chrenom?

Viete ako sa varí polievka z mozgov alebo slimáky s kyslým chrenom? Môžete sa inšpirovať v starých slovenských kuchárkach, ktoré Slovenská národná knižnica (SNK) zverejnila v zdigitalizovanej podobe v rámci publicity národného projektu Digitálna knižnica

a digitálny archív.

MARTIN. Kuchárske knihy majú dlhú históriu a ako povedal Seneca: „Hlad naučil ľudí vymýšľať nové jedlá.” Recepty kuchárskych majstrov sa jednotlivo zachovali ešte zo staroveku. Apicius je dodnes zachovaná kuchárska kniha pôvodne z doby rímskej, skompilovaná na základe rôznych, najmä helenistických zdrojov pravdepodobne v 4. storočí. Dva existujúce rukopisné opisy Apicia pochádzajú z 9. storočia a sú uložené vo Vatikáne a v Newyorskej lekárskej akadémii. Tento súbor kuchárskych predpisov a receptov, známy aj ako De re coquinaria – O umení kuchárskom bol pomenovaný pravdepodobne podľa presláveného rímskeho labužníka z 1. storočia Marcusa Gaviusa Apiciusa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšie informácie o príprave jedál a stolovaní boli zaznamenané až o 6 storočí neskôr, v čase vlády Karola Veľkého. Vďaka nim si môžeme utvoriť predstavu o skladbe dobového jedálnička. Menu v tej dobe obsahovalo zvyčajne 3 chody a pozostávalo z mäsa, zeleniny, ovocia a sladkostí. Recepty si zapisovali aj manželky panovníkov, ba aj samotné panovníčky. Existuje napr. domáca kuchárska kniha cisárskej rodiny z čias panovania Márie Terézie. Obľúbené jedlá niektorých panovníkov poznáme aj dnes, napr. vo Viedni sa dodnes pripravuje cisársky trhanec Františka Jozefa.

Prvé skutočné kuchárské knihy začali vznikať v 16. storočí. Vychádzali hlavne v krajinách s kuchárskou tradíciou – vo Francúzsku, Anglicku a Nemecku. Od 18. storočia sa stalo vymýšľanie receptov modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich „vynálezcov”, napr. Sacherova torta podľa Franza Sachera z roku 1832 alebo bešamelová omáčka podľa francúzskeho finančníka a správcu Bretane Louisa de Béchameila. V 19. storočí začali vychádzať aj profesionálne kuchárske časopisy.

SkryťVypnúť reklamu

Veľkým prekvapením bola v roku 1870 v Budapešti vydaná kuchárska kniha s 1500 receptami v slovenskom jazyku s názvom Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči – k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúc tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody. Zostavil a vydal ju Ján Babilon, pôvodom z Gemera, mešťan v Budapešti, majiteľ reštaurácie, kde sa varili slovenské jedlá a kde sa schádzali popredné osobnosti slovenskej kultúry. Okrem jej dvoch vydaní sa na stránke www.dikda.eu nachádzajú dve vydania Novej kuchárskej knihy od Terézie Vansovej, Slovenská kuchárka Augustína Pavloviča, Slovenská ľudová kuchárka od Žely Inoveckej i po nemecky písaná kuchárka Hausschatz Jozef Rudňanského.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: M. Štefková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 86 975
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 617
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 340
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 265
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 418
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 225
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 471
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Štefan Kvietik a Juraj Jakubisko.

Hrobové miesta už komisia odsúhlasila.


Ilustračné foto.

Do pátrania sa zapojil aj policajný zbor.


Ak Príbovčania chcú cestovať do Martina, musia prebehnúť cez frekventovanú cestu. Bez priechodu.

Obce na potrebnú infraštruktúru nemajú.


3

Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Už ste čítali?