Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Viete, ako sa pripravujú slimáky s kyslým chrenom?

Viete ako sa varí polievka z mozgov alebo slimáky s kyslým chrenom? Môžete sa inšpirovať v starých slovenských kuchárkach, ktoré Slovenská národná knižnica (SNK) zverejnila v zdigitalizovanej podobe v rámci publicity národného projektu Digitálna knižnica

a digitálny archív.

MARTIN. Kuchárske knihy majú dlhú históriu a ako povedal Seneca: „Hlad naučil ľudí vymýšľať nové jedlá.” Recepty kuchárskych majstrov sa jednotlivo zachovali ešte zo staroveku. Apicius je dodnes zachovaná kuchárska kniha pôvodne z doby rímskej, skompilovaná na základe rôznych, najmä helenistických zdrojov pravdepodobne v 4. storočí. Dva existujúce rukopisné opisy Apicia pochádzajú z 9. storočia a sú uložené vo Vatikáne a v Newyorskej lekárskej akadémii. Tento súbor kuchárskych predpisov a receptov, známy aj ako De re coquinaria – O umení kuchárskom bol pomenovaný pravdepodobne podľa presláveného rímskeho labužníka z 1. storočia Marcusa Gaviusa Apiciusa.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalšie informácie o príprave jedál a stolovaní boli zaznamenané až o 6 storočí neskôr, v čase vlády Karola Veľkého. Vďaka nim si môžeme utvoriť predstavu o skladbe dobového jedálnička. Menu v tej dobe obsahovalo zvyčajne 3 chody a pozostávalo z mäsa, zeleniny, ovocia a sladkostí. Recepty si zapisovali aj manželky panovníkov, ba aj samotné panovníčky. Existuje napr. domáca kuchárska kniha cisárskej rodiny z čias panovania Márie Terézie. Obľúbené jedlá niektorých panovníkov poznáme aj dnes, napr. vo Viedni sa dodnes pripravuje cisársky trhanec Františka Jozefa.

Prvé skutočné kuchárské knihy začali vznikať v 16. storočí. Vychádzali hlavne v krajinách s kuchárskou tradíciou – vo Francúzsku, Anglicku a Nemecku. Od 18. storočia sa stalo vymýšľanie receptov modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich „vynálezcov”, napr. Sacherova torta podľa Franza Sachera z roku 1832 alebo bešamelová omáčka podľa francúzskeho finančníka a správcu Bretane Louisa de Béchameila. V 19. storočí začali vychádzať aj profesionálne kuchárske časopisy.

Veľkým prekvapením bola v roku 1870 v Budapešti vydaná kuchárska kniha s 1500 receptami v slovenskom jazyku s názvom Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči – k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúc tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody. Zostavil a vydal ju Ján Babilon, pôvodom z Gemera, mešťan v Budapešti, majiteľ reštaurácie, kde sa varili slovenské jedlá a kde sa schádzali popredné osobnosti slovenskej kultúry. Okrem jej dvoch vydaní sa na stránke www.dikda.eu nachádzajú dve vydania Novej kuchárskej knihy od Terézie Vansovej, Slovenská kuchárka Augustína Pavloviča, Slovenská ľudová kuchárka od Žely Inoveckej i po nemecky písaná kuchárka Hausschatz Jozef Rudňanského.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  9. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 441
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 674
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 398
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 256
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 516
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 897
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 529
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 367
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 576

Hlavné správy z MY Turiec

V Malom Čepčíne chýbajú kandidáti na poslancov

Obecné zastupiteľstvo má mať sedem členov, no záujem o funkciu poslanca prejavili len piati občania. Dedinu tak na jar čakajú ďalšie voľby.

HOKEJBAL, EXTRALIGA

Kometu ako prvý porazil Martin

Hokejbalisti Martina v derby porazili Vrútky a vymenili ich na čele extraligovej tabuľky.

Gajdošove valašky ešte skrášľujú centrum mesta

​​​​​​​Dielo venované 100. výročiu vzniku Československej republiky zavítalo aj do Martina.

Seniorka z Martina vypestovala gigantické tekvice

​​​​​​​Starostlivosť o zeleninu sa Martinčanke vyplatila. Urodili sa jej také veľké tekvice, že ich museli dvíhať dvaja ľudia. Najťažšia mala až 49 kíl.

Na martinskom obchode rozkopal sklenené dvere

​​​​​​​Niekto sa nevedel vpratať do kože ani v martinskom supermarkete.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

V Hriňovej našli bronzovú dýku starú asi tritisíc rokov

V horskom prostredí Hriňovej ide o prvý takýto nález.

V Nitre pri rieke by mala vyrásť promenáda s nákupným centrom

Z plánovanej stavby stojí len kostra. Teraz jej časť búrajú.

Vybrali SME

Už ste čítali?