Všetko je zrazu ináč. Po dlhých chladných dňoch Slovensko zasiahli horúčavy, Turiec nevynímajúc. Teplota nad 35 stupňov bola samozrejmosť.
MARTIN, VRÚTKY, TURANY. Počasie sa s nami pekne zahráva. Len nedávno sme frfľali na každodenný dážď, zimu a silný vietor. Tri týždne z mája a aj prvé júnové dni nás nútili obliekať si teplé veci a mať po ruke dáždnik. Leto sa vtedy zdalo byť strašne ďaleko...
Minulý týždeň sa však karta obrátila. Odborníci na počasie síce sľubovali teplé dni, ale aj tak mnohých z nás horúčavy poriadne zaskočili. Teploty v pondelok a utorok najprv atakovali 30 stupňov, no od stredy ich už hravo prekročili, v Martine sa dokonca vyšplhali na 36 stupňov a udržali sa až do večerných hodín. Až keď slnko konečne zašlo za Martinské hole, bolo už o niečo príjemnejšie.
V kuchyni sa už dlho tak nezapotili
Teplo, neteplo do práce však chodiť treba. Bolo ťažké sa koncentrovať, horúčavy rýchlo unavujú, ale zvládlo sa to. Nakoniec, čo iné nám ostávalo.
Kuchár Ľudovít Špidus varí v Bufete u mäsiara. Dve polievky a deväť hlavných jedál, okolo 300 porcií, je denná norma, ktorú musí zvládnuť.
„Už dlho som sa tak pri hrncoch nezapotil. Aj keď je vonku chladnejšie, tak u nás v kuchyni je stále teplo. V týchto horúčavách to však bolo ešte oveľa horšie. Najhoršie je to pri výdaji jedál, vtedy sa človek nezastaví dobré tri hodiny. Snažím sa veľa piť, inak by som to nezvládol. Aj oblečenie si vymieňam. V jednom by som celý deň nevydržal. Keď prídem domov, tak si na záhrade v tieni oddýchnem. Aj na pivko sa teším. Nič nie je lepšie od smädu,“ zasmial sa kuchár, ktorý akurát na panvici smažil volské oká.
Poľnohospodári sa zo slnka zatiaľ tešia
Extrémne výkyvy počasia komplikujú život aj poľnohospodárom. Po chladných a daždivých dňoch zasiahli náš región poriadne horúčavy.
„Prudké zmeny počasia negatívne pôsobia nielen na ľudský organizmus, ale aj i na poľnohospodárske plodiny. Počasie však zatiaľ ovplyvniť nevieme,“ vysvetľuje Eva Lettrichová, riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory v Martine.
Milan Hyčko z poľnohospodárskeho družstva v Blatnici je zatiaľ v prognózach opatrný. Ako sa podpíšu vysoké teploty posledných dní na úrode sa ešte odhadnúť nedá.
„Zatiaľ sa zo slnka tešíme. Teplo dokázalo aspoň čiastočne napraviť to, čo nedávno spôsobila voda. Ak však budú horúčavy trvať veľmi dlho, opäť začneme mať problémy.“
Po šichte sa tešil na sprchu
Horúčavy v práci musel zniesť aj vodič mestskej hromadnej dopravy (MHD) Martin Veselovský. V stredu mal na „krku“ dvanásťhodinovú šichtu.
„Skoro ráno to bolo ešte fajn, ale už od pol ôsmej slnko riadne pražilo. Cez obed to už bolo aj neznesiteľné. Dostatočne som sa zásobil vodou, akurát rýchlo sa zohreje. Počas jazdy mám zapnutý ventilátor a otvorené okno. Nedá sa nič robiť, treba vydržať. Najviac sa teším na sprchu, už aby som bol doma,“ zaželal si šofér martinskej MHD. Vtedy mal do konca služby ešte zhruba šesť hodín.
Cestovanie vlakom bolo utrpením
Aj cestovanie vlakom dá v horúčavách riadne zabrať. Na Slovensku ešte zďaleka nie sú všetky vozne klimatizované, a tak sa cestujúci snažia byť čo najbližšie pri otvorených oknách.
„No ani to veľmi nepomáha. Cestovala som z Turčianskych Teplíc do Liptovského Mikuláša a najmä teraz okolo obeda, keď sa už vraciam domov, je to hrôza. Človek nespraví poriadne ani krok a už sa potí. Viacerí ľudia sa priamo vo vlaku na horúčavy sťažovali, cestovanie nebolo vôbec príjemné. Ja som síce približne tušila, čo ma čaká, aj vodu som si so sebou zobrala, ale veľmi to nepomáha. Už by som bola doma,“ povzdychla si Tatiana Krivušová, ktorá vo Vrútkach prestupovala na spoj do Teplíc.
Varenie vo vlastnej šťave v kolónach
Svoje si v kolónach, ktoré sa tvoria vďaka renovácii cesty medzi Dubnou Skalou a Sučanmi vytrpeli i vodiči. Kombinácia dlhého meškania a teploty nad 30 stupňov celzia dokáže vyviesť z miery aj zväčša pokojných ľudí.
„Potreboval som ísť za kolegom do Žiliny. Po vyše hodine strávenej v kolóne mi došla trpezlivosť a uvarený vo vlastnej šťave som sa vrátil do Martina,“ opisuje svoj zážitok Martin Böhm. Potom zavolal spomínanému kolegovi a ten sa pokúsil zdolať strečniansku úžinu z druhej strany. Ani jeho snaženia však nebolo úspešné. Dokonca sa vybral aj cez Terchovú, no tam sa takisto tvorili kolóny.
„Nerozumiem prečo takéto opravy nerobia v noci. Viem, že v zahraničí to takto funguje, len u nás sa nič nedá. Nik by sa v aute neparil, zbytočne nestrácal čas a ubudlo by i nervozity. Na Slovensku sa riešení, ktoré neodporujú zdravému rozumu asi tak rýchlo nedočkáme,“ krúti hlavou Martin Böhm.
Relax na záhradke je príjemný aj v teple
Horúčavy minulý týždeň boli naozaj ťažko znesiteľné a každý z nás hľadal spôsob, akým by si ich zmiernil. Pani Ivana z Martina strávila poobedie na chatke v záhradkárskej osade Pod kopcom neďaleko Turian.
„Mne teplo až tak neprekáža, mám ho celkom rada. Na chatku chodíme každý deň a aj počas horúčav je tu fajn. Najmä po práci je to príjemný spôsob relaxu. Posedíme si, niečo si uvaríme, postaráme sa o záhradku, polievame kvety. Ani mi nepríde, že je vonku až tak horúco,“ zverila sa pani Ivana.
Kúpalisko otvorili len vo Vrútkach
Únik z nenormálneho tepla hľadali ľudia aj na kúpaliskách. Ak nerátame akvapark v Turčianskych Tepliciach, ktorý je celoročne prístupný, tak možnosť schladiť sa vo vode ponúklo len kúpalisko vo Vrútkach, ktoré otvorilo svoje brány pre verejnosť v utorok. Hneď v prvý deň ho navštívilo asi 550 ľudí.
Mestské kúpalisko Vieska v Turčianskych Tepliciach je stále zatvorené, rovnako aj martinské Sunny.
„Otvoríme na konci tohto týždňa. Skôr sa nedalo, robíme posledné úpravy v bazénoch i v areály,“ vysvetľoval Slavomír Smik, prevádzkovateľ martinského kúpaliska.
„Mesto Turčianske Teplice od jesene minulého roka intenzívne komunikuje s ministerstvom životného prostredia, krajským úradom životného prostredia, ministerstvom zdravotníctva, regionálnym úradom verejného zdravotníctva a ďalšími dotknutými inštitúciami pre zdarné spustenie a prevádzkovanie kúpaliska Vieska,“ nepriamo naznačila problémy bez bližšej špecifikácie Anna Weissová z MsÚ Turčianske Teplice.
Na dračku išla zmrzlina a pivo
Počas horúčav rastie spotreba piva a na dračku ide aj zmrzlina.
„Predáme jej podstatne viac ako inokedy. Často sa stáva, že ľudia na ňu stoja v rade, čo nie je až takým zvykom. Najviac ide citrónová,“ prezradila predavačka zmrzlina z martinskej pešej zóny.
„Počas bežných dní sa vypijú asi dva sudy piva, teraz počas horúčav aj štyri – päť. Z tohto pohľadu mi až tak horúčavy neprekážajú,“ zasmial