TURČIANSKA ŠTIAVNIČKA. ,,Každoročne prichádza množstvo ľudí z okolia sem do krásneho révaiovského parku, pretože sa tu cítia dobre, je im tu príjemne a vždy sa na podujatie veľmi tešia,“ hodnotí podujatie jeden z organizátorov Jozef Stankoviansky.
Obľubu súťažného varenia, ktoré si buduje svoju dobrú tradíciu už viac rokov, potvrdzuje obrovská účasť návštevníkov. Prišli peši, na bicykloch i autách, ktoré zaplnili všetky priľahlé ulice. Jarmok ľudových remesiel, cukrovinky, varená kukurica či detské atrakcie vítali záujemcov hneď skraja hlavného centra diania. Okrem súťaže vo varení guľášu, ktorá vlastne ani nie je súťažou, ale skôr akýmsi stretnutím dobrých partií, čas vypĺňali aj tradičné remeselnícke súťaže, v ktorých si mohli zmerať sily všetci, ktorí nestáli pri kotlíkoch a nabrali odvahu. Tento rok sprievodnému programu opäť kraľovalo pílenie dreva, ale zaujímavú výhru si mohli domov odniesť aj zruční zatĺkači klincov. Vo večerných hodinách si už všetci spokojne odfukovali pri kapelách Alparola a Kabát Revival.
Poďme ale ju kotlíkom. Letná pochúťka sa v nich miešala ostošesť. Každý tím venoval tomu svojmu guľášu špeciálnu starostlivosť: ,,Našou hlavnou ingredienciou je láska,“ hovorí Matej Turčan, člen súťažného futbalového tímu Fomať Martin o tajnom zložení obsahu svojho kotlíka. Do Turčianskej Štiavničky prišiel s partiou futbalistov. ,,Okrem varenia dnes ešte budeme grilovať klobásky a užívať si tento nádherný areál, partiu ľudí, ktorá sa tu stretne každý rok v tom istom zložení,“ dodáva.
Fomaťáci boli len jedným zo sedemdesiatky súťažných partií, ktoré si podujatie nenechali ujsť. Každoročne sa však nájdu aj takí, ktorí nevaria len zo zaužívaných osvedčených ingrediencií, ale pridávajú do svojich receptov aj niečo navyše. ,,Ja osobne som zástancom klasiky, čiže dva druhy mäsa, ale za tie roky som už ochutnal také kvantum guľášov, že dnes naozaj neviem, čomu dať prednosť. Medzi súťažiacimi boli aj takí odvážlivci, ktorí pridávali do guľáša mrkvu, halušky či dokonca držky,“ hodnotí netypické zloženie slovenskej pochúťky jeden z tvorcov myšlienky zorganizovať takýto príjemný deň v révaiovskom parku Jozef Stankoviansky.
Celkovými víťazmi Štiavnickeho kotlíka 2013 sa stali chlapi zo skupiny Korček, Sýkora, Bukový, na druhej priečke sa umiestnili Lolek a Bolek a tretie miesto si vyvarila partia ľudí z tímu Koreninári. Pre ostatných účastníkov to však rozhodne nebola žiadna tragédia, na varenie toho svojho ,,najlepšieho“ guľáša sa chystajú aj o rok. Tím s veľavravným názvom Dudroško sa na túto akciu prišiel pozrieť aj tento rok, no s menším rozdielom. ,,Dnes už nesúťažíme, zapojili sme sa po minulé roky, ale už sa nás toľko nenazbieralo, a tak sme prenechali varechu mladšej generácii, ktorá si vraví K7 a my už len vychutnávame guľáš a dobrú náladu v skvelej partii ľudí,“ prezrádzajú Dudroši, ktorí prišli podporiť družstvo K7 až z ďalekej Bratislavy.
Autor: H. Buvalová