MARTIN. Publikácií, ktoré sa venujú zdraviu, nikdy nie je dosť. Hodnotné sú najmä tie z nich, ktoré zrozumiteľne a jednoznačne popisujú zdravotný problém a to, akým spôsobom je možné eliminovať jeho dôsledky na kvalitu nášho života. Inulínové plodiny a rastliny vhodné (nielen) pre diabetikov od Márie Kleňovej je jednou z nich. Autorka je známou propagátorkou zdravej výživy, pričom sa osobitne venuje významu zeleniny, vrátane jej netradičných druhov. Viaceré pestuje vo vlastnej záhradke a popri absolvovaní vysokoškolského štúdia v odbore výživa ľudí má preto aj bohaté praktické skúsenosti. Téma, ktorej sa venuje v tejto knižke je spojením týchto dvoch fenoménov – teórie a praxe. Ako tému si vybrala jednu z najväčších hrozieb civilizovanej spoločnosti , tzv. metabolický syndróm, ktorý medicínska prax vníma ako tikajúcu bombu. Diabetes mellitus II. stupňa je popri obezite a artériovej hypertenzii jedným z troch klinických jednotiek, ktoré spomínaná „bomba“ zahŕňa. To, čo zjeme, sa odzrkadlí na ich rozvoji. Preto by vedomosti o výživovej hodnote jednotlivých súčastí našej stravy mali byť základnou výbavou každého, kto im chce predísť či zabrzdiť ich postup.
V jednotlivých kapitolách knihy sa autorka venuje charakteristike diabetesu a inulínových plodín, ktoré pozitívne upravujú hladinu glukózy v krvi a znižujú krvný tlak, pričom je im vlastná nízka energetická hodnota. Ide teda o vlastnosti, ktoré ich predurčujú k výžive diabetikov. Inulínovými plodinami sú artičoka, čakanka šalátová a štrbáková, hadomor španielsky, jakon, kozobrada pórolistová, oman pravý, púpava lekárska a slnečnica hľuznatá. Autorka ich popisuje, uvádza ich využitie a pridáva aj vhodné recepty. Ten istý postup uplatňuje aj pri doplnkových plodinách vhodných pre diabetikov, ako sú fazuľa záhradná, fenikel sladký, kel kučeravý, mangold, lopúch väčší, ovos siaty, pór, pŕhľava, skorocel, rímsky či listový šalát, šalvia lekárska a špargľa. V závere pridáva ešte zoznam receptov pre lepšiu orientáciu.
Ak si knižku preštudujete, stane sa významným doplnkom vašej domácej knihovničky a po receptoch z nej určite siahnete, ak ste presvedčení o tom, že najmä vhodnou skladbou jedálneho lístka môžete sami ovplyvniť to, ako kvalitne budete teraz i v budúcnosti žiť.
Autor: V.Legerská