Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Lístková dilema: Vydávať alebo nevydávať?

Väčšina zamestnancov platí za obed stravnými lístkami. Niekde ľudia na výdavok čakajú márne, inde sa ho dočkajú.

Stravnými lístkami sa platí vo veľkom množstve.Stravnými lístkami sa platí vo veľkom množstve. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Poznajú to viacerí z nás. V reštaurácii si dáte obed a keď vám čašník alebo servírka prinesie účet, zaplatíte stravnými lístkami. Ak jeho hodnota nestačí, doplatíte. Ak je však situácia opačná, možno čakáte na výdavok. Niekde vám vydajú, inde vám oznámia, že zo stravných lístkov sa nevydáva.

„Keď idem na nákup do obchodu, tak mi vydajú. Do reštaurácií až tak nechodíme, ale občas sa stavíme v centre v prevádzke rýchleho občerstvenia. Myslím, že tam nevydávajú. Podľa môjho názoru by však mali, bolo by to korektné,“ podelila sa o skúsenosť Zlatica zo Slovenského Pravna.

Skryť Vypnúť reklamu

„Mne sa ešte nestalo, že by mi nevydali. Asi chodím do dobrých reštaurácií,“ s úsmevom na tvári pridala ďalší postreh Monika z Martina. „

„Je to rôzne. Keďže pracujem v centre, prakticky mám obehané všetky reštaurácie na pešej zóne. Sú prevádzky, kde vám vydajú, ale sú aj také, kde nie. Vždy ide o pár centov, tak sa nad tým až tak nezamýšľam,“ povedal Martinčan Marián.

Provízia uberá z hodnoty lístka

Majitelia reštauračných, resp. stravovacích zariadení na našu otázku či vydávať alebo nevydávať zo stravných lístkov reagovali rôzne.

„Nebudem vám odpovedať,“ reagoval jeden z nich. „Majiteľ tu nie je a číslo vám dať nemôžem,“ odbila nás servírka. „Veď na lístkoch je napísané, že sa z nich nevydáva,“ povedala ďalšia.

Ivete Karolčíková z prevádzky U mäsiara, kde ľudia chodia na obedy, s vyjadrením problém nemala.

Skryť Vypnúť reklamu

„Odporučila som našim pokladníčkam, aby z lístkov nevydávali. Dôvod je jednoduchý. Spoločnosti, ktoré ich od nás berú, si z ceny „stravenky“ účtujú províziu od troch do siedmich percent. Je to veľa. Avšak aby náš zákazník neodchádzal nespokojný, tak mu za rozdiel medzi jedlom a lístkom ponúkame doplnkový sortiment – dobošku, žuvačku, prípadne nápoj,“ vysvetľovala vedúca, ktorá pridala aj ďalší argument. „Niekedy chodíme za lístky kupovať aj tovar. Niektoré veľkoobchody vám k jeho cene naúčtujú prirážku. Za to, že platíte lístkami.“

Zákazníci vraj vedia, do čoho idú

Kamil Podhorský je majiteľom dvoch reštaurácií a ani v jednej z lístkov nevydávajú.

„Vždy sa nájde niekto, komu sa to nepáči, ale väčšina našich zákazníkov s tým problém nemá. Ak vieme, že budú platiť lístkami, tak ich dopredu upozorníme, že sa z nich nevydáva. Ak by sa tak stalo, tak hodnota lístka by dvakrát stratila svoju cenu. Najprv pri vydávaní a potom, keď si províziu účtujú spoločnosti, ktoré nám ich preplácajú,“ povedal Kamil Podhorský.

Skryť Vypnúť reklamu

„Istý čas niektorá z firiem, už si nepamätám, ktorá to bola, zaviedla pre svojich zamestnancov čipové karty. Z nich sa im vždy odúčtovala suma, ktorú mali zaplatiť. Bolo to dobré riešenie. Fungovalo to pár týždňov, no potom sa s tým prestalo,“ doplnil informáciu podnikateľ.

Výdavkom si udržujú zákazníkov

Michal Karl je prevádzkárom reštaurácie, ktorá zákazníkom ponúka aj denne menu. Najmä vtedy ľudia platia lístkami.

„Vydávame im, je to od desať do päťdesiat centov. Niekedy i viac. Majiteľ tak robil už vo svojej prevádzke na Kysuciach a preniesol to aj sem do Turca. Ľudia to považujú za férové. Konkurencia je veľká a vydávanie zo stravných lístkov je jedným zo spôsobom, ako si ich udržať.“

Vydávaniu vraj nič nebráni

V odborných kruhoch sa názory na vydávanie rôznia. Niekto tvrdí, že výdavok zo stravného lístka, ktorý je účelovo poskytovaný, by potom musel podliehať daňovému príjmu. Podľa informácií z Finančnej správy, tak ako o tom pred časom informovala TV Markíza, tento argument neplatí. Vraj nič nebráni tomu, aby sa z lístkov vydávalo.

No a čo zákazník? Ten má na výber. Buď sa prispôsobí, alebo sa neobeduje v reštaurácii, ktorá mu z lístka vydá.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  2. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  4. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Úprava osobného motorového vozidla
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 516
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 775
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 312
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 998
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 947
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 10 768
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 175
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 742
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 547
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 450
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Mestský a Okresný úrad v Martine uzatvorili

Na úradoch vybavíte len pohreb a narodenie dieťaťa.

Fitká opäť zatvorili, majitelia netušia, ako druhú vlnu prežijú

Posilňovne sa po lete konečne zapĺňali a potom prišiel tvrdý úder.

Na takéto športové podujatia v posilňovniach si budú musieť aj mladí siláci nejaký čas počkať.

Ochrana pred búrkou

Zlepšili protipovodňové opatrenia.

Budovali nové odvodňovacie žľaby.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Minúta po minúte: Z viacerých miest Oravy hlásia dlhé rady

Testujú zdravotníci, vojaci a dobrovoľníci.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Už ste čítali?