Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Lístková dilema: Vydávať alebo nevydávať?

Väčšina zamestnancov platí za obed stravnými lístkami. Niekde ľudia na výdavok čakajú márne, inde sa ho dočkajú.

Stravnými lístkami sa platí vo veľkom množstve.Stravnými lístkami sa platí vo veľkom množstve. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Poznajú to viacerí z nás. V reštaurácii si dáte obed a keď vám čašník alebo servírka prinesie účet, zaplatíte stravnými lístkami. Ak jeho hodnota nestačí, doplatíte. Ak je však situácia opačná, možno čakáte na výdavok. Niekde vám vydajú, inde vám oznámia, že zo stravných lístkov sa nevydáva.

„Keď idem na nákup do obchodu, tak mi vydajú. Do reštaurácií až tak nechodíme, ale občas sa stavíme v centre v prevádzke rýchleho občerstvenia. Myslím, že tam nevydávajú. Podľa môjho názoru by však mali, bolo by to korektné,“ podelila sa o skúsenosť Zlatica zo Slovenského Pravna.

Skryť Vypnúť reklamu

„Mne sa ešte nestalo, že by mi nevydali. Asi chodím do dobrých reštaurácií,“ s úsmevom na tvári pridala ďalší postreh Monika z Martina. „

„Je to rôzne. Keďže pracujem v centre, prakticky mám obehané všetky reštaurácie na pešej zóne. Sú prevádzky, kde vám vydajú, ale sú aj také, kde nie. Vždy ide o pár centov, tak sa nad tým až tak nezamýšľam,“ povedal Martinčan Marián.

Provízia uberá z hodnoty lístka

Majitelia reštauračných, resp. stravovacích zariadení na našu otázku či vydávať alebo nevydávať zo stravných lístkov reagovali rôzne.

„Nebudem vám odpovedať,“ reagoval jeden z nich. „Majiteľ tu nie je a číslo vám dať nemôžem,“ odbila nás servírka. „Veď na lístkoch je napísané, že sa z nich nevydáva,“ povedala ďalšia.

Ivete Karolčíková z prevádzky U mäsiara, kde ľudia chodia na obedy, s vyjadrením problém nemala.

Skryť Vypnúť reklamu

„Odporučila som našim pokladníčkam, aby z lístkov nevydávali. Dôvod je jednoduchý. Spoločnosti, ktoré ich od nás berú, si z ceny „stravenky“ účtujú províziu od troch do siedmich percent. Je to veľa. Avšak aby náš zákazník neodchádzal nespokojný, tak mu za rozdiel medzi jedlom a lístkom ponúkame doplnkový sortiment – dobošku, žuvačku, prípadne nápoj,“ vysvetľovala vedúca, ktorá pridala aj ďalší argument. „Niekedy chodíme za lístky kupovať aj tovar. Niektoré veľkoobchody vám k jeho cene naúčtujú prirážku. Za to, že platíte lístkami.“

Zákazníci vraj vedia, do čoho idú

Kamil Podhorský je majiteľom dvoch reštaurácií a ani v jednej z lístkov nevydávajú.

„Vždy sa nájde niekto, komu sa to nepáči, ale väčšina našich zákazníkov s tým problém nemá. Ak vieme, že budú platiť lístkami, tak ich dopredu upozorníme, že sa z nich nevydáva. Ak by sa tak stalo, tak hodnota lístka by dvakrát stratila svoju cenu. Najprv pri vydávaní a potom, keď si províziu účtujú spoločnosti, ktoré nám ich preplácajú,“ povedal Kamil Podhorský.

Skryť Vypnúť reklamu

„Istý čas niektorá z firiem, už si nepamätám, ktorá to bola, zaviedla pre svojich zamestnancov čipové karty. Z nich sa im vždy odúčtovala suma, ktorú mali zaplatiť. Bolo to dobré riešenie. Fungovalo to pár týždňov, no potom sa s tým prestalo,“ doplnil informáciu podnikateľ.

Výdavkom si udržujú zákazníkov

Michal Karl je prevádzkárom reštaurácie, ktorá zákazníkom ponúka aj denne menu. Najmä vtedy ľudia platia lístkami.

„Vydávame im, je to od desať do päťdesiat centov. Niekedy i viac. Majiteľ tak robil už vo svojej prevádzke na Kysuciach a preniesol to aj sem do Turca. Ľudia to považujú za férové. Konkurencia je veľká a vydávanie zo stravných lístkov je jedným zo spôsobom, ako si ich udržať.“

Vydávaniu vraj nič nebráni

V odborných kruhoch sa názory na vydávanie rôznia. Niekto tvrdí, že výdavok zo stravného lístka, ktorý je účelovo poskytovaný, by potom musel podliehať daňovému príjmu. Podľa informácií z Finančnej správy, tak ako o tom pred časom informovala TV Markíza, tento argument neplatí. Vraj nič nebráni tomu, aby sa z lístkov vydávalo.

No a čo zákazník? Ten má na výber. Buď sa prispôsobí, alebo sa neobeduje v reštaurácii, ktorá mu z lístka vydá.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 688
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 793
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 716
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 677
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 534
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 569
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 385
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 275
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 127
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 090
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

POTULKY TURCOM: Z Turčianského Jasena cez Mažiarky na Bukoviny

Braňo Šimko, autor blogu Turčianska záhradka, má pre vás ďalší tip na turistiku v Turci s množstvom nádherných výhľadov.

Pohľad na Kečku.

Aktuálne nám dobre fungujú všetky štyri formácie

Martinskí hokejisti si víťazstvom nad Topoľčanmi upevnili druhú priečku v tabuľke. Predviedli nielen kvalitný výkon, ale keď bolo treba ukázali i potrebnú dávku disciplíny.

Súboj o druhé miesto tabuľky Martin zvládol výborne.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

Nezvestný Peter Brna.

Biskup Galis je už z nemocnice doma

Ešte sa cíti slabý, ale jeho stav sa po ochorení covid -19 zlepšuje.

Žilinský biskup Tomáš Galis.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?