MARTIN. Kulinárske dni majú základ v europrojekte Krásy a zaujímavosti Žilinského kraja a organizujú sa už druhý rok. Ochutnávky tradičných jedál jednotlivých regiónov kraja sa začali v Žiline 14. septembra, ich vôňa okupovala obchodné centrum Max spolu s tónmi ľudových piesní. Minulý týždeň sa varilo v obchodnom centre Jasna v Liptovskom Mikuláši, kde návštevníkom zatancoval aj Folklórny súbor Turiec. V sobotu sa vyznávači tradičných jedál presunuli do Vychylovky na Kysuce, kde kraľovali pečené zemiaky so slaninkou a kapustou, strukoviny a kapustové halušky a v nedeľu sa chutne varilo na Oravskom hrade.
Tohtoročná jesenná séria kulinárskych dní vyvrcholí v turčianskom obchodnom centre Tulip, v sobotu 28. septembra. Priestory obchodného domu rozvoňajú vône sladkých perníkov, waflí, jafurových koláčov a makovej štrúdle. V stánkoch sa okrem vynikajúcich kuchárov predstavia ľudoví umelci a v kultúrnom programe vystúpia folklórne súbory Chotár, Slnovrat a deti zo súborov Lučik a Kalužiar.