MARTIN. Program sa začne o desiatej hodine predpoludním. Návštevníci sa budú počas dňa zoznámia s rôznymi pracovnými činnosťami, ktorými si členovia rodiny pripravovali zásoby na zimné obdobie – krájanie jabĺčok na sušenie, príprava šípok na čaj ale aj preberanie zemiakov, pučenie fazule a tlačenie kapusty. Všetky tieto potraviny v minulosti tvorili dôležitú súčasť jedálneho lístka.
"Múzeum nezabudne ani na kulinárske zážitky," avizuje Milena Kiripolská zo Slovenského národného múzea v Martine a dodáva, že návštevníci budú mať možnosť ochutnať rôzne tradičné i netradičné špeciality z pohánky a zemiakov – napríklad čerstvo upečené zemiaky v pahrebe, posúchy, podlesníky či lokše. "Návštevníci si budú môcť zmerať sily v jedení zemiakovej baby. Po súťaži, ale i bez nej, určite nikto nepohrdne dobrým bylinkovým čajom z našej ponuky," dodala.
Počas programu, ktorý sa skončí až o 16. h popoludní sa v skanzene predstavia folklórne skupiny z Podhradia a Drotár z Dlhého Poľa. Po prvýkrát zavíta aj hosť z rázovitého Horehronia – folklórna skupina Kráľova hoľa. Členovia folklórnej skupiny z Pohorelej donesú do martinského skanzenu atmosféru dávnych priadok, ale i horehronské tance a spevy. Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne, v ktorých si deti môžu zhotoviť pečiatky zo zemiakov, figúrky z gaštanov i voňavé vrecúška z byliniek. O 13.30 h sa v kostole z Rudna bude konať rímskokatolícka sv. omša.