TURČ. KĽAČANY. Pálenicu v Turčianskych Kľačanoch postavili ešte v roku 1988 v takzvanej akcii „Z“ občania obce za 870-tisíc korún československých. Odvtedy slúži pestovateľom na pálenie ovocia nepretržite 25 rokov. Doteraz neprešla zásadnejšou rekonštrukciou a vykonávali sa tam len drobné opravy a bežná údržba. Počas posledného leta sa však do nej obec rozhodla investovať.
Vlani sa otriasali rekordy
„Rozvody boli staré a ešte hliníkové. Porúch postupne pribúdalo a aby sme tomu predišli, obecné zastupiteľstvo schválilo prostriedky na kompletnú rekonštrukciu elektriky v pálenici. Bol to od nás darček k jej 25. narodeninám,“ začína rozprávanie Miroslav Lamoš, starosta Turčianskych Kľačian.
Najmä počas minulej sezóny, keď bola výnimočná dobrá úroda ovocia, sa pracovníci pálenice poriadne zapotili.
„V porovnaní s priemerom z dvoch predchádzajúcich období sa vypálilo približne raz toľko čistého destilátu. Bolo ho takmer 10-tisíc litrov, čo je veľmi slušné číslo. Všetko mali pod palcom Ľubomír Chromec so Štefanom Kľučkom, ktorí odviedli výbornú robotu,“ nešetrí slovami chvály starosta.
Ďalej podčiarkol, že silnou stránkou pálenice je tradičná technológia spracovania ovocia, pri ktorej sa pod kotlami kúri drevom. V porovnaní s novými postupmi má podľa neho jednu zásadnú výhodu.
„Viacerí znalci mi potvrdili, že je to, ako keď porovnáte guláš pripravený doma na sporáku s tým, ktorý sa varí vonku na ohni.“
Daň by mohla zostať doma
Dôvodom rekonštrukcie bola okrem zlého stavu elektrických rozvodov i veľmi slušná efektivita pálenice.
„Škoda len, že daň spojená s výrobou destilátov je veľmi vysoká. Naposledy sme štátu na nej odviedli 52-tisíc eur,“ rekapituluje šéf obecného úradu.
Podľa neho by bolo lepším riešením, ak by financie zostali v dedine a mohli sa ďalej investovať do obecného majetku.
„V niektorých susedných krajinách už začali uvažovať nad alternatívou oslobodiť obecné pálenice od spotrebnej dane. Myslím, že tento nápad stojí za zváženie. Samosprávam v dnešných ťažkých časoch totiž pomôže každé euro,“ vysvetľuje Miroslav Lamoš.
V Turčianskych Kľačanoch odštartovali výrobu ovocných destilátov v pondelok. Ukončenie sezóny si aj vďaka slabej úrode ovocia v tomto roku zatiaľ netrúfajú odhadnúť.