Slovenským potravinám stúpila na krk divoká privatizácia

Ľudia kedysi často kupovali aj potraviny vyrobené v našom regióne. Mali sme tu bitúnok, fungovala mäsovýroba, mliekareň, aj pivovar. Veľa však z toho nezostalo. Ak sa niečo nové postavilo, tak doslova na zelenej lúke.

Rozrábka. Bravčové mäso sa do Sklabine dováža zo Záhoria.Rozrábka. Bravčové mäso sa do Sklabine dováža zo Záhoria. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, BLATNICA, SKLABIŇA. O slovenských potravinách sa síce veľa hovorí, ale ich podiel na pultoch obchodných reťazcoch dlhodobo klesá. Podľa prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v obchodoch v priemere nájdeme iba 39 percent slovenských potravín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Pokiaľ by sme sa vrátili do minulosti, tak v roku 2002 zastúpenie domácich potravín na pultoch bolo na úrovni 72 percent povedal pre agentúru SITA Milan Semančík, predseda SPPK.

Najväčší podiel na v reťazcoch dosiahli vajíčka so 76 a mlieko so 71 percentami. Nad 50 percent sa prehuplo aj pivo, mlynské výrobky, minerálne vody, chlieb a pečivo. Najhoršie podľa zistení komory obstáli čerstvá zelenina s podielom 14 a spracované ovocie so 16 percentami.

SkryťVypnúť reklamu

Pri výbere rozhoduje aj cena

„Snažím sa uprednostňovať naše potraviny. Podmienkou však je, aby ich v obchode bolo dosť. A s tým je problém. Naše sa mi zdajú byť kvalitnejšie ako zahraničné, viac im verím. Niekedy mám pocit, že zvonku k nám dovážajú výrobky, ktoré by si trebárs Nemci či Rakúšania ani nekúpili,“ zamyslela sa Anna Matúšová z Priekopy.

Či sa nám to páči alebo nie, dôležitým faktorom pri nákupe potravín je aj cena.

„Rada by som kupovala iba slovenské potraviny, ale stav peňaženky mi to nie vždy dovolí. Na potraviny mám mesačne stanovenú sumu a ak by som ju prekročila, musela by som ubrať inde. Treba platiť byt, energie, tak ani nemám kde,“ povedala Martinčanka Drahoslava.

Blatničania postavili mliekareň

Ľudia v minulosti často kupovali aj potraviny z nášho regiónu. Bodaj by nie. Mali sme tu bitúnok, fungovala mäsovýroba, mliekareň, aj pivovar. Na družstvách sa vo veľkom chovali ošípané i hovädzí dobytok, na poliach sa pestovali zemiaky.

SkryťVypnúť reklamu

„Veľa z toho neostalo aj vďaka nevydarenej privatizácii a zbytočne prísnym pravidlám veterinárov a hygienikov. Podniky sa rozpadli, ľudia prišli o prácu a región o vlastné potraviny,“ povzdychla si Zlatica Holubová predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva Gader Blatnica, ktorá ale tvrdí, že nemá význam plakať nad tým, čo bolo.

„Doba nie je jednoduchá. Vyžaduje si nápady, projekty a tvrdú robotu. My sme sa pred časom pustili do výstavby vlastnej mliekarne. Otvorili sme ju vlani začiatkom roka, bola to investícia za 1,1 milióna eur,“ povedala predsedníčka.

V novej prevádzke našlo prácu 6 ľudí a Blatničania zásobujú nielen turčiansky trh jogurtami, syrmi, zákvasom, maslom, balia mlieko.

„Denná produkcia mlieka pri 400 kusoch dojníc je v priemere asi 6 tisíc litrov, polovicu spracujeme na výrobu vlastných produktov,“ vysvetľovala Zlatica Holubová.

SkryťVypnúť reklamu

Mäsovýroba v Sklabini

Mäsovýrobe v našom regióne sa z poľnohospodárskych družstiev venujú len v Sklabini. Týždenne spracujú 7 000 kg bravčových polovičiek, 1 200 kg hovädzích štvrtí a aj stovky kíl rôznych mäsových výrobkov - od párkov, špekačiek, salám až po šunky, tlačenky či údené mäsá.

„Ešte nedávno bolo na družstve 900 kusov ošípaných, ale z ekonomických dôvodov sme boli nútení chov pozastaviť. Spôsobil to prepad ceny jatočnej bravčoviny na svetových trhoch, predajná cena nepokrývala výrobné náklady. Naším problémom je aj nedostatok jadrového krmiva, musíme ho dokupovať. Robili sme, čo sa dalo, ale ceny stlačiť nevieme,“ povedala Ivica Lačná, predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva SNP so sídlom v Sklabini.

Kríza vykynožila chovy

V súčasnosti bravčové polovičky nakupujú Sklabinčania na Záhorí – v Myjave. Je to vraj efektívnejšie, hoci ambície vrátiť sa k vlastnému chovu sa nevzdávajú.

„Pre krízu bolo veľa chovov na Slovensku zlikvidovaných, na trhu je bravčoviny málo, ceny stúpajú. Spracovateľom mäsa teda rastú náklady na zakúpenie vstupov, a tým že obchod neustále tlačí nákupné ceny dole, náš profit sa znižuje.

Napriek všetkým problémom však zvažujeme, že sa ku chovu ošípaným vrátime. Veľmi by nám pomohlo, keby ceny boli stabilnejšie - nielen jatočného mäsa, ale aj krmovín. To vám však nikto nezaručí. Vždy sa púšťate do rizika,“ zamyslela sa predsedníčka.

V Sklabini hovädzie mäso stále spracovávajú a predávajú z vlastného chovu.

„Máme 1 100 kusov hovädzieho dobytka, z toho je 300 dojníc. Škoda, že v Turci už nie je bitúnok, zvieratá na porážku vozíme na Oravu,“ zhodnotila Ivica Lačná.

Pivo už len z hotela

Martin sa kedysi pýšil vlastným pivovarom s bohatou históriou a kvalitným pivom. V roku 1992 ho sprivatizoval podnikateľ Karol Konárik, ktorý ho o päť rokov predal firme Heineken. Martinské pivo sa po čase prestalo v Martine vyrábať a pivovar sa pred desiatimi rokmi v metropole Turca zatvoril.

„Prechod pod Heineken martinskému pivu nepomohol. Pivári ho postupne prestali piť. Viacerí tvrdili, že sa mu pokazila chuť. Iní ho vraj prestali konzumovať z princípu, lebo nebol z Martina. Odzrkadlilo sa to aj na predaji. Postupne som aj ja v bare čoraz menej čapoval martinské pivo, ktoré už nebolo z Martina. Až som ho z ponuky úplne stiahol. Ale boli v tom aj iné dôvody,“ lovil z pamäti majiteľ baru v centre mesta Róbert Adamko.

V Martine sa ale pivo opäť vyrába. Pred tromi rokmi sa na to odhodlali v hoteli Victoria.

„Naša mesačná kapacita je 5 tisíc litrov, no len pre potreby hotela. Nikdy inde ho neponúkame a nepredávame. A ani to v budúcnosti neplánujeme,“ vysvetlil Ondrej Čuraj, hlavný manažér hotela Victoria.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 523
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 598
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 383
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 206
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 580
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 261
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 517
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 492
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Tréner Michal Hanek.

Michal Hanek už nie je kormidelníkom Martina.


Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Tomáško si pozrel aj pacientov, pre ktorých v mene spolužiakov doniesol finančný dar.

Učia sa, že pomáhať je súčasť života.


Zuzana Marčeková
Ilustračné foto.

Boli to najmä priestupky v oblasti dopravy.


TASR 1

Už ste čítali?