Utorok, 18. máj, 2021 | Meniny má ViolaKrížovkyKrížovky

Slovenským potravinám stúpila na krk divoká privatizácia

Ľudia kedysi často kupovali aj potraviny vyrobené v našom regióne. Mali sme tu bitúnok, fungovala mäsovýroba, mliekareň, aj pivovar. Veľa však z toho nezostalo. Ak sa niečo nové postavilo, tak doslova na zelenej lúke.

Rozrábka. Bravčové mäso sa do Sklabine dováža zo Záhoria.Rozrábka. Bravčové mäso sa do Sklabine dováža zo Záhoria. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, BLATNICA, SKLABIŇA. O slovenských potravinách sa síce veľa hovorí, ale ich podiel na pultoch obchodných reťazcoch dlhodobo klesá. Podľa prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v obchodoch v priemere nájdeme iba 39 percent slovenských potravín.

„Pokiaľ by sme sa vrátili do minulosti, tak v roku 2002 zastúpenie domácich potravín na pultoch bolo na úrovni 72 percent povedal pre agentúru SITA Milan Semančík, predseda SPPK.

Najväčší podiel na v reťazcoch dosiahli vajíčka so 76 a mlieko so 71 percentami. Nad 50 percent sa prehuplo aj pivo, mlynské výrobky, minerálne vody, chlieb a pečivo. Najhoršie podľa zistení komory obstáli čerstvá zelenina s podielom 14 a spracované ovocie so 16 percentami.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri výbere rozhoduje aj cena

„Snažím sa uprednostňovať naše potraviny. Podmienkou však je, aby ich v obchode bolo dosť. A s tým je problém. Naše sa mi zdajú byť kvalitnejšie ako zahraničné, viac im verím. Niekedy mám pocit, že zvonku k nám dovážajú výrobky, ktoré by si trebárs Nemci či Rakúšania ani nekúpili,“ zamyslela sa Anna Matúšová z Priekopy.

Či sa nám to páči alebo nie, dôležitým faktorom pri nákupe potravín je aj cena.

„Rada by som kupovala iba slovenské potraviny, ale stav peňaženky mi to nie vždy dovolí. Na potraviny mám mesačne stanovenú sumu a ak by som ju prekročila, musela by som ubrať inde. Treba platiť byt, energie, tak ani nemám kde,“ povedala Martinčanka Drahoslava.

Blatničania postavili mliekareň

Ľudia v minulosti často kupovali aj potraviny z nášho regiónu. Bodaj by nie. Mali sme tu bitúnok, fungovala mäsovýroba, mliekareň, aj pivovar. Na družstvách sa vo veľkom chovali ošípané i hovädzí dobytok, na poliach sa pestovali zemiaky.

Skryť Vypnúť reklamu

„Veľa z toho neostalo aj vďaka nevydarenej privatizácii a zbytočne prísnym pravidlám veterinárov a hygienikov. Podniky sa rozpadli, ľudia prišli o prácu a región o vlastné potraviny,“ povzdychla si Zlatica Holubová predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva Gader Blatnica, ktorá ale tvrdí, že nemá význam plakať nad tým, čo bolo.

„Doba nie je jednoduchá. Vyžaduje si nápady, projekty a tvrdú robotu. My sme sa pred časom pustili do výstavby vlastnej mliekarne. Otvorili sme ju vlani začiatkom roka, bola to investícia za 1,1 milióna eur,“ povedala predsedníčka.

V novej prevádzke našlo prácu 6 ľudí a Blatničania zásobujú nielen turčiansky trh jogurtami, syrmi, zákvasom, maslom, balia mlieko.

„Denná produkcia mlieka pri 400 kusoch dojníc je v priemere asi 6 tisíc litrov, polovicu spracujeme na výrobu vlastných produktov,“ vysvetľovala Zlatica Holubová.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäsovýroba v Sklabini

Mäsovýrobe v našom regióne sa z poľnohospodárskych družstiev venujú len v Sklabini. Týždenne spracujú 7 000 kg bravčových polovičiek, 1 200 kg hovädzích štvrtí a aj stovky kíl rôznych mäsových výrobkov - od párkov, špekačiek, salám až po šunky, tlačenky či údené mäsá.

„Ešte nedávno bolo na družstve 900 kusov ošípaných, ale z ekonomických dôvodov sme boli nútení chov pozastaviť. Spôsobil to prepad ceny jatočnej bravčoviny na svetových trhoch, predajná cena nepokrývala výrobné náklady. Naším problémom je aj nedostatok jadrového krmiva, musíme ho dokupovať. Robili sme, čo sa dalo, ale ceny stlačiť nevieme,“ povedala Ivica Lačná, predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva SNP so sídlom v Sklabini.

Kríza vykynožila chovy

V súčasnosti bravčové polovičky nakupujú Sklabinčania na Záhorí – v Myjave. Je to vraj efektívnejšie, hoci ambície vrátiť sa k vlastnému chovu sa nevzdávajú.

„Pre krízu bolo veľa chovov na Slovensku zlikvidovaných, na trhu je bravčoviny málo, ceny stúpajú. Spracovateľom mäsa teda rastú náklady na zakúpenie vstupov, a tým že obchod neustále tlačí nákupné ceny dole, náš profit sa znižuje.

Napriek všetkým problémom však zvažujeme, že sa ku chovu ošípaným vrátime. Veľmi by nám pomohlo, keby ceny boli stabilnejšie - nielen jatočného mäsa, ale aj krmovín. To vám však nikto nezaručí. Vždy sa púšťate do rizika,“ zamyslela sa predsedníčka.

V Sklabini hovädzie mäso stále spracovávajú a predávajú z vlastného chovu.

„Máme 1 100 kusov hovädzieho dobytka, z toho je 300 dojníc. Škoda, že v Turci už nie je bitúnok, zvieratá na porážku vozíme na Oravu,“ zhodnotila Ivica Lačná.

Pivo už len z hotela

Martin sa kedysi pýšil vlastným pivovarom s bohatou históriou a kvalitným pivom. V roku 1992 ho sprivatizoval podnikateľ Karol Konárik, ktorý ho o päť rokov predal firme Heineken. Martinské pivo sa po čase prestalo v Martine vyrábať a pivovar sa pred desiatimi rokmi v metropole Turca zatvoril.

„Prechod pod Heineken martinskému pivu nepomohol. Pivári ho postupne prestali piť. Viacerí tvrdili, že sa mu pokazila chuť. Iní ho vraj prestali konzumovať z princípu, lebo nebol z Martina. Odzrkadlilo sa to aj na predaji. Postupne som aj ja v bare čoraz menej čapoval martinské pivo, ktoré už nebolo z Martina. Až som ho z ponuky úplne stiahol. Ale boli v tom aj iné dôvody,“ lovil z pamäti majiteľ baru v centre mesta Róbert Adamko.

V Martine sa ale pivo opäť vyrába. Pred tromi rokmi sa na to odhodlali v hoteli Victoria.

„Naša mesačná kapacita je 5 tisíc litrov, no len pre potreby hotela. Nikdy inde ho neponúkame a nepredávame. A ani to v budúcnosti neplánujeme,“ vysvetlil Ondrej Čuraj, hlavný manažér hotela Victoria.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  2. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  3. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  4. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  5. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  6. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  7. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  8. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  9. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  10. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť
  1. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  2. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  3. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  4. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť
  5. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  6. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  7. Ceny nehnuteľností stále rastú. Je čas investovať
  8. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  9. Bakalárske študijné programy na FVT
  10. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  1. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 14 245
  2. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 11 632
  3. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 9 093
  4. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 8 547
  5. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 8 501
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 7 604
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 459
  8. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 875
  9. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 629
  10. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur 4 794
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Aký mohol mať podnikateľ motív? Manželka podozrivého zapojila do prípadu súkromného detektíva.

20 h
Ilustračná foto.

Okres Turčianske Teplice je už rovnako v treťom stupni výstrahy. Meteorológovia varujú pred silným dažďom.

11 h

Obranca Marek Pacalaj je odchovancom martinského hokeja, ale v minulej sezóne obliekal dres regionálneho rivala zo Žiliny. V rozhovore 26-ročný hokejista priznal, že keď našich v semifinále vyradila Spišská Nová Ves, trošku si vydýchol, pretože nemusel vo finále nastúpiť proti svojim.

14 h
Kolaudácia diagnostickej časti Kliniky hematológie a transfúziológie UNM.

Rekonštrukcia hematologických laboratórií zefektívnila diagnostiku.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Za posledných 24 hodín stúpla hladina o 42 centimetrov.

17 h

Jedno nešťastie sa stalo v prírode, druhé v bytovke.

20 h

Stokilovú šelmu zazrela aj lesníkova manželka. Bola len dvesto metrov od okraja dediny.

16. máj

Na najvyššom podlaží sú kancelárske priestory. Reštaurácia na prízemí bude mať vonkajšie sedenie.

21 h

Už ste čítali?