Pondelok, 15. august, 2022 | Meniny má Marcela

Slovenským potravinám stúpila na krk divoká privatizácia

Ľudia kedysi často kupovali aj potraviny vyrobené v našom regióne. Mali sme tu bitúnok, fungovala mäsovýroba, mliekareň, aj pivovar. Veľa však z toho nezostalo. Ak sa niečo nové postavilo, tak doslova na zelenej lúke.

Rozrábka. Bravčové mäso sa do Sklabine dováža zo Záhoria.Rozrábka. Bravčové mäso sa do Sklabine dováža zo Záhoria. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, BLATNICA, SKLABIŇA. O slovenských potravinách sa síce veľa hovorí, ale ich podiel na pultoch obchodných reťazcoch dlhodobo klesá. Podľa prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v obchodoch v priemere nájdeme iba 39 percent slovenských potravín.

„Pokiaľ by sme sa vrátili do minulosti, tak v roku 2002 zastúpenie domácich potravín na pultoch bolo na úrovni 72 percent povedal pre agentúru SITA Milan Semančík, predseda SPPK.

Najväčší podiel na v reťazcoch dosiahli vajíčka so 76 a mlieko so 71 percentami. Nad 50 percent sa prehuplo aj pivo, mlynské výrobky, minerálne vody, chlieb a pečivo. Najhoršie podľa zistení komory obstáli čerstvá zelenina s podielom 14 a spracované ovocie so 16 percentami.

SkryťVypnúť reklamu

Pri výbere rozhoduje aj cena

„Snažím sa uprednostňovať naše potraviny. Podmienkou však je, aby ich v obchode bolo dosť. A s tým je problém. Naše sa mi zdajú byť kvalitnejšie ako zahraničné, viac im verím. Niekedy mám pocit, že zvonku k nám dovážajú výrobky, ktoré by si trebárs Nemci či Rakúšania ani nekúpili,“ zamyslela sa Anna Matúšová z Priekopy.

Či sa nám to páči alebo nie, dôležitým faktorom pri nákupe potravín je aj cena.

„Rada by som kupovala iba slovenské potraviny, ale stav peňaženky mi to nie vždy dovolí. Na potraviny mám mesačne stanovenú sumu a ak by som ju prekročila, musela by som ubrať inde. Treba platiť byt, energie, tak ani nemám kde,“ povedala Martinčanka Drahoslava.

Blatničania postavili mliekareň

Ľudia v minulosti často kupovali aj potraviny z nášho regiónu. Bodaj by nie. Mali sme tu bitúnok, fungovala mäsovýroba, mliekareň, aj pivovar. Na družstvách sa vo veľkom chovali ošípané i hovädzí dobytok, na poliach sa pestovali zemiaky.

SkryťVypnúť reklamu

„Veľa z toho neostalo aj vďaka nevydarenej privatizácii a zbytočne prísnym pravidlám veterinárov a hygienikov. Podniky sa rozpadli, ľudia prišli o prácu a región o vlastné potraviny,“ povzdychla si Zlatica Holubová predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva Gader Blatnica, ktorá ale tvrdí, že nemá význam plakať nad tým, čo bolo.

„Doba nie je jednoduchá. Vyžaduje si nápady, projekty a tvrdú robotu. My sme sa pred časom pustili do výstavby vlastnej mliekarne. Otvorili sme ju vlani začiatkom roka, bola to investícia za 1,1 milióna eur,“ povedala predsedníčka.

V novej prevádzke našlo prácu 6 ľudí a Blatničania zásobujú nielen turčiansky trh jogurtami, syrmi, zákvasom, maslom, balia mlieko.

„Denná produkcia mlieka pri 400 kusoch dojníc je v priemere asi 6 tisíc litrov, polovicu spracujeme na výrobu vlastných produktov,“ vysvetľovala Zlatica Holubová.

SkryťVypnúť reklamu

Mäsovýroba v Sklabini

Mäsovýrobe v našom regióne sa z poľnohospodárskych družstiev venujú len v Sklabini. Týždenne spracujú 7 000 kg bravčových polovičiek, 1 200 kg hovädzích štvrtí a aj stovky kíl rôznych mäsových výrobkov - od párkov, špekačiek, salám až po šunky, tlačenky či údené mäsá.

„Ešte nedávno bolo na družstve 900 kusov ošípaných, ale z ekonomických dôvodov sme boli nútení chov pozastaviť. Spôsobil to prepad ceny jatočnej bravčoviny na svetových trhoch, predajná cena nepokrývala výrobné náklady. Naším problémom je aj nedostatok jadrového krmiva, musíme ho dokupovať. Robili sme, čo sa dalo, ale ceny stlačiť nevieme,“ povedala Ivica Lačná, predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva SNP so sídlom v Sklabini.

Kríza vykynožila chovy

V súčasnosti bravčové polovičky nakupujú Sklabinčania na Záhorí – v Myjave. Je to vraj efektívnejšie, hoci ambície vrátiť sa k vlastnému chovu sa nevzdávajú.

„Pre krízu bolo veľa chovov na Slovensku zlikvidovaných, na trhu je bravčoviny málo, ceny stúpajú. Spracovateľom mäsa teda rastú náklady na zakúpenie vstupov, a tým že obchod neustále tlačí nákupné ceny dole, náš profit sa znižuje.

Napriek všetkým problémom však zvažujeme, že sa ku chovu ošípaným vrátime. Veľmi by nám pomohlo, keby ceny boli stabilnejšie - nielen jatočného mäsa, ale aj krmovín. To vám však nikto nezaručí. Vždy sa púšťate do rizika,“ zamyslela sa predsedníčka.

V Sklabini hovädzie mäso stále spracovávajú a predávajú z vlastného chovu.

„Máme 1 100 kusov hovädzieho dobytka, z toho je 300 dojníc. Škoda, že v Turci už nie je bitúnok, zvieratá na porážku vozíme na Oravu,“ zhodnotila Ivica Lačná.

Pivo už len z hotela

Martin sa kedysi pýšil vlastným pivovarom s bohatou históriou a kvalitným pivom. V roku 1992 ho sprivatizoval podnikateľ Karol Konárik, ktorý ho o päť rokov predal firme Heineken. Martinské pivo sa po čase prestalo v Martine vyrábať a pivovar sa pred desiatimi rokmi v metropole Turca zatvoril.

„Prechod pod Heineken martinskému pivu nepomohol. Pivári ho postupne prestali piť. Viacerí tvrdili, že sa mu pokazila chuť. Iní ho vraj prestali konzumovať z princípu, lebo nebol z Martina. Odzrkadlilo sa to aj na predaji. Postupne som aj ja v bare čoraz menej čapoval martinské pivo, ktoré už nebolo z Martina. Až som ho z ponuky úplne stiahol. Ale boli v tom aj iné dôvody,“ lovil z pamäti majiteľ baru v centre mesta Róbert Adamko.

V Martine sa ale pivo opäť vyrába. Pred tromi rokmi sa na to odhodlali v hoteli Victoria.

„Naša mesačná kapacita je 5 tisíc litrov, no len pre potreby hotela. Nikdy inde ho neponúkame a nepredávame. A ani to v budúcnosti neplánujeme,“ vysvetlil Ondrej Čuraj, hlavný manažér hotela Victoria.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  6. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Po rokoch cichosci richtuju v Raslavicoch slavnosci
  2. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom.
  3. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  4. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  5. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  6. Trenčín potrebuje nový impulz!
  7. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  8. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 20 563
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 15 715
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 13 754
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 757
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 3 769
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 2 280
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny 2 055
  8. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 2 046

Blogy SME

  1. Milan Buno: 7 knižných tipov: Riskovali vlastnú smrť, aby im pomohli!
  2. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa
  3. Michael Achberger: Sushi nie je vždy diétne jedlo
  4. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku (2.)
  5. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - Jánošíkove diery, Terchovské srdce
  6. Marian Nanias: Jadrová energia - Múdrosť je viac ako hrubá sila.
  7. Ján Serbák: Nová adrenalínová atrakcia na tyrkysovom jazierku v lome Beňatina
  8. Peter Remeň: Vodná nádrž Čierny Váh (horná)
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 48 583
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 209
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 893
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 814
  5. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 5 331
  6. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 4 907
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 722
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 3 708
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V Rimavskej Sobote slávnostne odhalili bustu Vladimíra Mináča.

V Slovenskom Pravne premietali filmy v prírode a v Turčianskych Tepliciach smeti zbiera nové auto.


14 h
V Bánovej Fomat získal všetky body.

Tri dni po trošku kostrbatom postupe v Slovnaft Cupe nastúpil Fomat na náročný ligový zápas. Na ihrisku nepríjemnej Bánovej podali naši kvalitný výkon a zaslúžene vyhrali.


17 h
Dobré správy z MY

Stop negatívnym správam. Posielame výber pozitívnych a zaujímavých článkov z rôznych regiónov po celom Slovensku.


11. aug
Marek Štefula so synom Alexom.

Na spastické svaly môže chlapcovi pomôcť špeciálna operácia v Barcelone.


13. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Každá jedna obložená misa je originál.


11. aug

Tajomstvo vedela odhaliť dotykom rúk, pohľadom a správnymi otázkami.


Cyril Urban 13. aug

Ak nosíte vodu z potoka vo vedrách, nič sa nedeje, ak využijete čerpadlo bez schválenia, hrozí vám pokuta.


12. aug

Vodu nemá Štiavnica ani Demänovka. Prepadla sa pod zem.


12. aug

Blogy SME

  1. Milan Buno: 7 knižných tipov: Riskovali vlastnú smrť, aby im pomohli!
  2. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa
  3. Michael Achberger: Sushi nie je vždy diétne jedlo
  4. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku (2.)
  5. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - Jánošíkove diery, Terchovské srdce
  6. Marian Nanias: Jadrová energia - Múdrosť je viac ako hrubá sila.
  7. Ján Serbák: Nová adrenalínová atrakcia na tyrkysovom jazierku v lome Beňatina
  8. Peter Remeň: Vodná nádrž Čierny Váh (horná)
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 48 583
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 209
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 893
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 814
  5. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 5 331
  6. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 4 907
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 722
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 3 708
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?