BORCOVÁ. "Tento koláč pečieme vždy pri významných príležitostiach, akými sú samozrejme aj Vianoce. Vianočné koláče vždy prispievajú k zlepšeniu rodinnej atmosféry," približuje Anna Rišianová z Borcovej.
Ananásové tortičky
Cesto: 7 vajec, 140 g práškového cukru, 140 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 0,5 dcl oleja, 1 pol. lyžica vody, trochu prášku do pečiva
Vymiešame žĺtka s jednou tretinou cukru, pridáme olej a vodu. Bielka vymiešame s dvomi tretinami cukru. Do bielok opatrne vmiešame žĺtkovú zmes a zľahka premiešame, pootom pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva. Cesto rozdelíme na dva plechy vyložené papierom. Pečieme na 230 ˚C do hnedasta (ako piškótu).
Plnka: 3 dcl mlieka, 30 g kryštálového cukru, polovicu vanilkového cukru, 250 g masla, 40 g zlatého klasu, 30 g ananásovej šťavy, 20 g kakaa, 20 g rumu, šťava z 1 citróna, 100 g čokolády na varenie, 70 g cery, čokoládovú ryžu na posýpanie
Z mlieka, cukru, vanilkového cukru a zlatého klasu uvaríme krém. Pridáme zmäknuté maslo a dobre vyšľaháme. Plnku rozdelíme na dve polovice. Do jednej pridáme kakao a rum, do druhej polovice ananásovú šťavu a citrónovú šťavu.
Pláty natrieme - jeden bledou plnkou, druhý tmavou plnkou. Spojíme ich spolu plnkami a necháme dobre stuhnúť. Zo zlepených plátov vykrajujeme kolieska vo veľkosti plátkov ananásu. Na vykrojené koliesko potom položíme plátok ananásu a boky tortičky namáčame v čokoláde. Navrch do stredu ananásu dáme trochu posekaných orechov, ozdobíme šľahačkou a posypeme čokoládovou ryžou.