Zemiakový šalát s kaprom podľa Bohuslava Figuru

Medzi Turčanmi, ktorých veľkou záľubou je varenie či pečenie sme zisťovali, čo u nich nesmie chýbať na štedrovečernom stole. Tu sú ich obľúbené recepty.

Bohuslav Figura vie nielen dobre spievať, ale aj variť.Bohuslav Figura vie nielen dobre spievať, ale aj variť. (Zdroj: ANDREA DUDRÁKOVÁ)


VRÚTKY. "Vianoce sú o tradíciách – vo zvykoch, ale i v tom, čo položíme na stôl. A na stole u nás nesmie chýbať zemiakový šalát a kapor," prezradil spevák Bohuslav Figura z Vrútok.

Vianočný zemiakový šalát

Suroviny: 6 vajec, 2 dcl mlieka, olivový olej, zemiaky, soľ, surový hrášok a mrkvu, 4 sterilizované uhorky, tatárska omáčka, cibuľa, čierne korenie, vegeta, 1 dcl octu, polievková lyžica horčice

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Natvrdo uvarené vajcia rozmixujeme s mliekom v mixéri, prisolíme a pridáme olivový olej. Mixujeme, až kým nie je majonéza úplne tuhá. Zemiaky v šupke uvaríme v slanej vode, ošúpeme a pokrájame nožíkom na pekné kocky. Treba si dať robotu a zemiaky pokrájať, pretože ak ich pretláčame cez pučiak, rozmrvia sa nám. Do nakrájaných zemiakov pridáme tatársku omáčku a hrášok s mrkvou, ktoré si predtým uvaríme v osolenej vode a samozrejme nakrájané uhorky. Na panvici si opražíme cibuľu, pridáme čierne korenie, vegetu, soľ, zalejeme octom a necháme prevrieť. Neskôr spolu všetko zmiešame, dochutíme horčicou, soľou, prípadne uhorkovou vodou, ktorá šalátu dodá výbornú chuť. Vianočný šalát necháme aspoň jeden deň odstáť, aby sa spojili chute.

SkryťVypnúť reklamu

Vyprážaný kapor

Suroviny: Kapor, mlieko, cesnak, 4 vajcia, 1 dcl piva, soľ, korenie

Nakrájané kúsky kapra si osolíme a na jeden deň namočíme do mlieka, v ktorom je rozpučený cesnak. Kaprie podkovičky obalíme dvakrát v trojobale (múka, mlieko s vajcami a strúhanka). Do mlieka s vajcami pridáme pivo, soľ a korenie a dobre rozmiešame. Obaleného kapra vyprážame na panvici, kde je zmiešaný olej a bravčová masť. Keď kapra otáčame na panvici, nepicháme do neho vidličkou, aby nevytiekla šťava. Vypražené podkovičky pokropíme v mise teplou vodou a zakryjeme. Lepšie si udržia vlhkosť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 94 119
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 921
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 611
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 461
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 735
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 364
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 260
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 691
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?