VRÚTKY. "Vianoce sú o tradíciách – vo zvykoch, ale i v tom, čo položíme na stôl. A na stole u nás nesmie chýbať zemiakový šalát a kapor," prezradil spevák Bohuslav Figura z Vrútok.
Vianočný zemiakový šalát
Suroviny: 6 vajec, 2 dcl mlieka, olivový olej, zemiaky, soľ, surový hrášok a mrkvu, 4 sterilizované uhorky, tatárska omáčka, cibuľa, čierne korenie, vegeta, 1 dcl octu, polievková lyžica horčice
Natvrdo uvarené vajcia rozmixujeme s mliekom v mixéri, prisolíme a pridáme olivový olej. Mixujeme, až kým nie je majonéza úplne tuhá. Zemiaky v šupke uvaríme v slanej vode, ošúpeme a pokrájame nožíkom na pekné kocky. Treba si dať robotu a zemiaky pokrájať, pretože ak ich pretláčame cez pučiak, rozmrvia sa nám. Do nakrájaných zemiakov pridáme tatársku omáčku a hrášok s mrkvou, ktoré si predtým uvaríme v osolenej vode a samozrejme nakrájané uhorky. Na panvici si opražíme cibuľu, pridáme čierne korenie, vegetu, soľ, zalejeme octom a necháme prevrieť. Neskôr spolu všetko zmiešame, dochutíme horčicou, soľou, prípadne uhorkovou vodou, ktorá šalátu dodá výbornú chuť. Vianočný šalát necháme aspoň jeden deň odstáť, aby sa spojili chute.
Vyprážaný kapor
Suroviny: Kapor, mlieko, cesnak, 4 vajcia, 1 dcl piva, soľ, korenie
Nakrájané kúsky kapra si osolíme a na jeden deň namočíme do mlieka, v ktorom je rozpučený cesnak. Kaprie podkovičky obalíme dvakrát v trojobale (múka, mlieko s vajcami a strúhanka). Do mlieka s vajcami pridáme pivo, soľ a korenie a dobre rozmiešame. Obaleného kapra vyprážame na panvici, kde je zmiešaný olej a bravčová masť. Keď kapra otáčame na panvici, nepicháme do neho vidličkou, aby nevytiekla šťava. Vypražené podkovičky pokropíme v mise teplou vodou a zakryjeme. Lepšie si udržia vlhkosť.