TURANY. "Tento zákusok pripravujeme každé Vianoce. Bez punčového zákuska by sa nám tieto sviatky ani nerátali," prezrádza Mária Mičová z Turian.
Punčový zákusok
Suroviny na 1 piškótový korpus : 4 vajcia, 6 PL vody, 200 g práškového cukru, 200 g polohrubej muky, 1/2 prášku do pečiva, štipka soli (všetky suroviny potrebujeme trikrát, pretože pečieme 3 piškótové korpusy)
Na punč: 100 ml rumu (možno aj trošinku viac...), 100 ml vody, 250 ml malinového sirupu,
šťava z 1/2 až z 1 citrónu (ochutnajte a podľa svojej chute si regulujte množstvo citrónovej stavy), punčová aróma
Na polevu:
250 g viackrát preosiateho práškového cukru, 1 PL vriacej vody, 1-2 PL citrónovej šťavy
štipka červenej, resp. ružovej, potravinárskej farby, okrem toho: dobrý, riedky džem bez kúskov ovocia 380ml
Postup:
Žĺtka našľaháme s cukrom, pridáme vodu a preosiatu muku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec jemne (už len ručne) zamiešame z bielkov a štipky soli vyšľahaný tuhý sneh. Pečieme na plechu 30x40 cm vyloženom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180 ˚C asi 15 - 20 minút. Upečieme tri takéto korpusy a necháme ich vychladnúť.
Pripravíme si punčovú polevu zmiešaním všetkých prísad. Vychladnutý korpus natrieme polovicou džemu. Nezabudnite odstrániť papier na pečenie. Druhý plát pozdĺžne rozdelíme na 7 pásikov cca 3,5 cm . Štyri ostanú nenamočené a tri namočíme do pripraveného punču. Pásiky namáčame po jednom. Punč je dobre si preliať do plechu s krajom, lepšie sa v tom namáčajú pásiky. Pracujeme rýchlo, aby sa pásy veľmi nerozmočili, lebo hrozí ich polámanie. Na korpus natretý džemom ukladáme striedavo pásiky - suchý, namočený. Pritlačíme k sebe. Zvyšným punčom opatrne polejeme namočenépásiky. Nenamočené pásiky piškóty sa navlhčia od tých namočených nerovnomerne, a tak vznikne mozaika. Natrieme druhou polovicou džemu a priložíme tretím korpusom. Cely zákusok zaťažíme, najlepšie cez noc. Potom urobíme polevu zmiešaním všetkých prísad. Miešame, kým je poleva pekná, hladká . Nanesieme na korpus a rozotrieme rovnomerne na zákusok. S polevou pracujeme rýchlo, pretože ma tendenciu skoro zhustnúť. Pozdĺžne prekrojíme zákusok na tri časti a krájame cca 1,5 cm rezy.