MARTIN. Od začiatku školského roka pripravujú v Strednej škole obchodu a služieb v Martine školskú odbornú konferenciu s názvom Súčasné trendy v gastronómii a v cestovnom ruchu,na ktorej sa budú môcť žiaci vzájomne obohacovať najnovšími poznatkami z oblastí súvisiacimi s ich študovanými odbormi. Konferencia bude mať 6 sekcií. Úlohou žiakov je spracovať a odprezentovať v časovom limite piatich minút powerpointovú prezentáciu trendov napríklad v príprave pokrmov, technike obsluhy, vo výžive, výrobe potravín, v riadení pohostinských a ubytovacích podnikov či v cestovnom ruchu. Školskej konferencii, ktorá sa uskutoční v marci predchádzajú triedne kolá, z ktorých hodnotiaca komisia vyberie reprezentantov na celoškolskú akciu.
Sériu triednych kôl školskej konferencie odštartovali žiaci piateho ročníka v študijnom odbore hotelová akadémia. Komisia hodnotila napríklad také témy ako Ekologické inovácie v pohostinských a ubytovacích podnikoch, Outsourcing a franchising ako nové formy riadenia pohostinských a ubytovacích podnikov, zo sekcie cestovného ruchu napríklad Tajomný svet vulkánov a podobne. „Triednu konferenciu hodnotím ako veľmi dobrú. Prezentácie všetkých mojich spolužiakov ma zaujali, určite prispeli k rozšíreniu našich vedomostí,“ povedal jeden zo študentov Jakub Brokeš. Jeho spolužiak Rudolf Gabriš ocenil napríklad aj možnosť voľne sa vyjadriť o témach prezentácií. Laura Martinková doložila, že to bola dobrá príprava na maturity.