Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Prívarky deti zjedia, ryby vraj nemusia

V martinských školských jedálňach sa vypráža zriedkavo. Preferuje sa zdravá strava.

Odmena za vysvečko. Minulý piatok mali na Hurbanke koláče.Odmena za vysvečko. Minulý piatok mali na Hurbanke koláče.(Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Školské stravovanie z módy nevyšlo a stále v nich obeduje veľký počet detí. V deviatich martinských mestských školách denne až 72 percent žiakov využíva služby školských jedálni.

„Keďže s manželkou obaja pracujeme, tak inú možnosť ani nemáme. Deti si už dokonca môžu vybrať z dvoch jedál, čo za našich čias nebolo. Naša štvrtáčka spočiatku krútila nosom, ale už sa nesťažuje a tvrdí, že všetko zje,“ povedal Martinčan Roman, otec troch detí.

Iveta z Martina dúfa, že do školskej jedálne jej syn chodiť nebude.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Snažíme sa žiť a stravovať zdravo, čo v jedálňach neplatí. Nemajú na to peniaze a ani kuchárky s minimálnou mzdou sa tiež nepretrhnú.“

Katarína, tiež z Martina, s takýmto názorom nesúhlasí.

„Poznám veľa škôlok a škôl, ktoré do jedálnička zaraďujú nové potraviny a snažia sa aj zdravšie variť. A tiež sa prihliada na deti, ktoré majú rôzne alergie.“

Komunikuje aj s rodičmi

V ZŠ s MŠ na Hurbanovej ulici navaria denne okolo 450 obedov a ďalších 200 doplnkových jedál. Jedálny lístok sa zostavuje mesiac dopredu a rodičia s deťmi si ho môžu pozrieť aj na internete.

„Nemáme žiadny problém komunikovať s rodičmi, radi im odpovieme na každú otázku. Nebránime sa ani zaujímavým podnetom. Ak sú v súlade so zásadami školského stravovania, tak ich aj v praxi využijeme,“ povedala Daniela Milanová vedúca školskej jedálne.

Z piatich dní majú na „Hurbanke“ povinne dva bezmäsité. Vtedy sa varí výdatnejšia polievka. Jedno z takýchto jedál býva zväčša zo zeleniny. Raz do týždňa sa podáva hydina, ale aj jedlo z mletého mäsa.

„Napríklad vyprážané jedlá – rezne alebo šišky môžeme podávať iba raz za polrok. Čo si všímam, tak deťom menej chutia ryby a zelené jedlá – z brokolice, póru, hrášku. S inými jedlami starosti nemajú – aj prívarky zjedia,“ zamyslela sa Daniela Milanová.

Koľko to stojí

Obedy sa rodičom vyplatia aj pre ceny, určite sa ich deti najedia lacnejšie ako v reštauráciách alebo v zariadeniach rýchleho občerstvenia.

Cena obeda sa skladá z dvoch zložiek - z nákladov na potraviny a z režijných nákladov. V bežnej škole stojí obed pre žiaka prvého stupňa 1,20 eura, z toho 15 centov sa vyčlení na režijné náklady. Žiaci druhého stupňa platia spolu 1,34 eura.

V školách, kde sa varia aj diéty, resp. stavujú mladí športovci, je cena lístka o niečo vyššia. Diétne jedlo vyjde na 1,36 eura pre žiaka 1. – 4. ročníka a 1,46 eura pre piataka až deviataka. V športových triedach za jeden obed zaplatíte 1,53 eura. V tom sú už zahrnuté aj režijné poplatky.

„Zvyšok sa dofinancuje z podielových daní. Ročný príspevok na každého jedného žiaka predstavuje 140,7 eura,“ vysvetlila Katarína Tomášová, vedúca odboru spoločenských služieb MsÚ Martin.

Mesto Martin, ako zriaďovateľ školských jedální, poskytlo z rozpočtu mesta na konci roka 2013 sumu 33 639 eur na obnovu technologických zariadení v školských kuchyniach.

„Takto sa podľa finančných možností snažíme zvýšiť kvalitu a efektivitu prípravy jedál a zároveň znížiť energetickú náročnosť prípravy jedla,“ doplnila šéfka odboru.

Pomoc rodinám v núdzi

V školských jedálňach sa stravujú aj deti zo sociálne slabších rodín. Tie majú úľavy.

„Ak sa niekto nachádza v hmotnej núdzi, resp. má príjmy len na úrovni životného minima, tak sa mu odpúšťa režijný poplatok a platí sa len za potraviny. Navyše z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny sa v takýchto prípadoch poskytuje aj príspevok na jedlo, čo určite tiež pomôže,“ povedala Katarína Tomášová.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  2. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  3. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 992
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 490
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 268
  4. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 10 834
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 382
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 923
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 8 997
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 852
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 642
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 231

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Zemiakové pochúťky rozvoniavali po celých Žabokrekoch

Žabokrečania z pol tony zemiakov pripravili placky, hranolky, šúľance, lokše. Krumple sa varili v šupke, ďalšie piekli v rúre.

Najžiadanejšie boli zemiakové placky.

Patria medzi svetovú elitu

Hasiči z Turca pomohli na svetovom šampionáte vybojovať striebornú medailu.

Zľava Ján Bodorík, Peter Hajas, Ján Borievka a Richard Bujna.

Nie každý vodič v Martine zastavil nevidiacemu na priechode

Pri príležitosti Dňa bielej palice sa včera dopoludnia konala tiež v Martine dopravno – preventívna akcia.

Martin sa dohodol s Ernestom Bokrošom

Skúsený kormidelník prevezme trénerskú taktovku martinského mužstva vo štvrtok.

Ernest Bokroš.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajt mimo služby chytil v Martine zlodejku

Vďaka duchaprítomnosti policajta Richarda Junasa z Obvodného oddelenia Martin – východ sa podarilo chytiť zlodejku.

Trenčínom budú z reproduktorov znieť mená ľudí zavraždených v koncentračnom tábore

Vo štvrtok sa v Trenčíne bude konať zhromaždenie ĽSNS, prebehne aj protest proti fašizmu.

V okolí Skalice sa pravdepodobne pohybuje medveď

Mesto Skalica informuje o možnom výskyte medveďa s tým, že záznam z poľovníckej fotopasce nie je dobre viditeľný.

Cesta Oravou je blokovaná pre nákupy v Poľsku

Tradičné preddušičkové nákupy v poľskej Jablonke opäť spôsobili kolóny na hlavnom ťahu Oravou, rovnako za hranicou.

Vybrali SME

Už ste čítali?