MARTIN. Školské stravovanie z módy nevyšlo a stále v nich obeduje veľký počet detí. V deviatich martinských mestských školách denne až 72 percent žiakov využíva služby školských jedálni.
„Keďže s manželkou obaja pracujeme, tak inú možnosť ani nemáme. Deti si už dokonca môžu vybrať z dvoch jedál, čo za našich čias nebolo. Naša štvrtáčka spočiatku krútila nosom, ale už sa nesťažuje a tvrdí, že všetko zje,“ povedal Martinčan Roman, otec troch detí.
Iveta z Martina dúfa, že do školskej jedálne jej syn chodiť nebude.
„Snažíme sa žiť a stravovať zdravo, čo v jedálňach neplatí. Nemajú na to peniaze a ani kuchárky s minimálnou mzdou sa tiež nepretrhnú.“
Katarína, tiež z Martina, s takýmto názorom nesúhlasí.
„Poznám veľa škôlok a škôl, ktoré do jedálnička zaraďujú nové potraviny a snažia sa aj zdravšie variť. A tiež sa prihliada na deti, ktoré majú rôzne alergie.“
Komunikuje aj s rodičmi
V ZŠ s MŠ na Hurbanovej ulici navaria denne okolo 450 obedov a ďalších 200 doplnkových jedál. Jedálny lístok sa zostavuje mesiac dopredu a rodičia s deťmi si ho môžu pozrieť aj na internete.
„Nemáme žiadny problém komunikovať s rodičmi, radi im odpovieme na každú otázku. Nebránime sa ani zaujímavým podnetom. Ak sú v súlade so zásadami školského stravovania, tak ich aj v praxi využijeme,“ povedala Daniela Milanová vedúca školskej jedálne.
Z piatich dní majú na „Hurbanke“ povinne dva bezmäsité. Vtedy sa varí výdatnejšia polievka. Jedno z takýchto jedál býva zväčša zo zeleniny. Raz do týždňa sa podáva hydina, ale aj jedlo z mletého mäsa.
„Napríklad vyprážané jedlá – rezne alebo šišky môžeme podávať iba raz za polrok. Čo si všímam, tak deťom menej chutia ryby a zelené jedlá – z brokolice, póru, hrášku. S inými jedlami starosti nemajú – aj prívarky zjedia,“ zamyslela sa Daniela Milanová.
Koľko to stojí
Obedy sa rodičom vyplatia aj pre ceny, určite sa ich deti najedia lacnejšie ako v reštauráciách alebo v zariadeniach rýchleho občerstvenia.
Cena obeda sa skladá z dvoch zložiek - z nákladov na potraviny a z režijných nákladov. V bežnej škole stojí obed pre žiaka prvého stupňa 1,20 eura, z toho 15 centov sa vyčlení na režijné náklady. Žiaci druhého stupňa platia spolu 1,34 eura.
V školách, kde sa varia aj diéty, resp. stavujú mladí športovci, je cena lístka o niečo vyššia. Diétne jedlo vyjde na 1,36 eura pre žiaka 1. – 4. ročníka a 1,46 eura pre piataka až deviataka. V športových triedach za jeden obed zaplatíte 1,53 eura. V tom sú už zahrnuté aj režijné poplatky.
„Zvyšok sa dofinancuje z podielových daní. Ročný príspevok na každého jedného žiaka predstavuje 140,7 eura,“ vysvetlila Katarína Tomášová, vedúca odboru spoločenských služieb MsÚ Martin.
Mesto Martin, ako zriaďovateľ školských jedální, poskytlo z rozpočtu mesta na konci roka 2013 sumu 33 639 eur na obnovu technologických zariadení v školských kuchyniach.
„Takto sa podľa finančných možností snažíme zvýšiť kvalitu a efektivitu prípravy jedál a zároveň znížiť energetickú náročnosť prípravy jedla,“ doplnila šéfka odboru.
Pomoc rodinám v núdzi
V školských jedálňach sa stravujú aj deti zo sociálne slabších rodín. Tie majú úľavy.
„Ak sa niekto nachádza v hmotnej núdzi, resp. má príjmy len na úrovni životného minima, tak sa mu odpúšťa režijný poplatok a platí sa len za potraviny. Navyše z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny sa v takýchto prípadoch poskytuje aj príspevok na jedlo, čo určite tiež pomôže,“ povedala Katarína Tomášová.