Prívarky deti zjedia, ryby vraj nemusia

V martinských školských jedálňach sa vypráža zriedkavo. Preferuje sa zdravá strava.

Odmena za vysvečko. Minulý piatok mali na Hurbanke koláče.Odmena za vysvečko. Minulý piatok mali na Hurbanke koláče. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Školské stravovanie z módy nevyšlo a stále v nich obeduje veľký počet detí. V deviatich martinských mestských školách denne až 72 percent žiakov využíva služby školských jedálni.

„Keďže s manželkou obaja pracujeme, tak inú možnosť ani nemáme. Deti si už dokonca môžu vybrať z dvoch jedál, čo za našich čias nebolo. Naša štvrtáčka spočiatku krútila nosom, ale už sa nesťažuje a tvrdí, že všetko zje,“ povedal Martinčan Roman, otec troch detí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Iveta z Martina dúfa, že do školskej jedálne jej syn chodiť nebude.

SkryťVypnúť reklamu

„Snažíme sa žiť a stravovať zdravo, čo v jedálňach neplatí. Nemajú na to peniaze a ani kuchárky s minimálnou mzdou sa tiež nepretrhnú.“

Katarína, tiež z Martina, s takýmto názorom nesúhlasí.

„Poznám veľa škôlok a škôl, ktoré do jedálnička zaraďujú nové potraviny a snažia sa aj zdravšie variť. A tiež sa prihliada na deti, ktoré majú rôzne alergie.“

Komunikuje aj s rodičmi

V ZŠ s MŠ na Hurbanovej ulici navaria denne okolo 450 obedov a ďalších 200 doplnkových jedál. Jedálny lístok sa zostavuje mesiac dopredu a rodičia s deťmi si ho môžu pozrieť aj na internete.

„Nemáme žiadny problém komunikovať s rodičmi, radi im odpovieme na každú otázku. Nebránime sa ani zaujímavým podnetom. Ak sú v súlade so zásadami školského stravovania, tak ich aj v praxi využijeme,“ povedala Daniela Milanová vedúca školskej jedálne.

SkryťVypnúť reklamu

Z piatich dní majú na „Hurbanke“ povinne dva bezmäsité. Vtedy sa varí výdatnejšia polievka. Jedno z takýchto jedál býva zväčša zo zeleniny. Raz do týždňa sa podáva hydina, ale aj jedlo z mletého mäsa.

„Napríklad vyprážané jedlá – rezne alebo šišky môžeme podávať iba raz za polrok. Čo si všímam, tak deťom menej chutia ryby a zelené jedlá – z brokolice, póru, hrášku. S inými jedlami starosti nemajú – aj prívarky zjedia,“ zamyslela sa Daniela Milanová.

Koľko to stojí

Obedy sa rodičom vyplatia aj pre ceny, určite sa ich deti najedia lacnejšie ako v reštauráciách alebo v zariadeniach rýchleho občerstvenia.

Cena obeda sa skladá z dvoch zložiek - z nákladov na potraviny a z režijných nákladov. V bežnej škole stojí obed pre žiaka prvého stupňa 1,20 eura, z toho 15 centov sa vyčlení na režijné náklady. Žiaci druhého stupňa platia spolu 1,34 eura.

SkryťVypnúť reklamu

V školách, kde sa varia aj diéty, resp. stavujú mladí športovci, je cena lístka o niečo vyššia. Diétne jedlo vyjde na 1,36 eura pre žiaka 1. – 4. ročníka a 1,46 eura pre piataka až deviataka. V športových triedach za jeden obed zaplatíte 1,53 eura. V tom sú už zahrnuté aj režijné poplatky.

„Zvyšok sa dofinancuje z podielových daní. Ročný príspevok na každého jedného žiaka predstavuje 140,7 eura,“ vysvetlila Katarína Tomášová, vedúca odboru spoločenských služieb MsÚ Martin.

Mesto Martin, ako zriaďovateľ školských jedální, poskytlo z rozpočtu mesta na konci roka 2013 sumu 33 639 eur na obnovu technologických zariadení v školských kuchyniach.

„Takto sa podľa finančných možností snažíme zvýšiť kvalitu a efektivitu prípravy jedál a zároveň znížiť energetickú náročnosť prípravy jedla,“ doplnila šéfka odboru.

Pomoc rodinám v núdzi

V školských jedálňach sa stravujú aj deti zo sociálne slabších rodín. Tie majú úľavy.

„Ak sa niekto nachádza v hmotnej núdzi, resp. má príjmy len na úrovni životného minima, tak sa mu odpúšťa režijný poplatok a platí sa len za potraviny. Navyše z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny sa v takýchto prípadoch poskytuje aj príspevok na jedlo, čo určite tiež pomôže,“ povedala Katarína Tomášová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 189
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 180
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 984
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 042
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 722
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 115
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 847
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 542
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Anastasia Kuzminová a Liliana Hausnerová.

Liliana Hausnerová si vďaka svojej bežeckej záľube užila deň, na ktorý nezabudne do konca života.


Uctili si dôležité momenty našich dejín.


TASR
Tradičná oblievačka v skanzene.

V nedeľu nebude chýbať oblievačka a šibačka


Pavol Lackanič
Cez víkend je na programe viacero šlágrov.

Fomat má voľno, ale futbalový program je tentoraz poriadne nedupaný.


Už ste čítali?