MARTIN. Trhy nie sú žiadnou novinkou, kedysi ste ich našli v každom meste. Ťažké časy pre nich nastali s príchodom obchodných reťazcov. Ľudí zlákalo nakupovanie pod jednou strechou, výhodnejšie ceny, parkovanie.
Akurát z pultov sa postupne vytratili kvalitné slovenské výrobky, väčšina tovaru sa už dováža zo zahraničia.
S pribúdajúcimi potravinovými škandálmi však čoraz častejšie hľadáme to, čo sa vyrobí u nás doma, či v susedných regiónoch.
S ponukou prichádzajú aj farmári, v Martine si svoje stánky rozložia raz za týždeň na Vajanského námestí. Predáva sa mäso, údeniny, domáci chlieb, koláče, vajíčka, syry, koreniny, med, víno, ale aj z dreva vystrúhané pomôcky do kuchyne - od variech až po misky.
Ľudský prístup, fajn atmosféra
„Idem robiť halušky, tak som si vyhliadla peknú domácu slaninu. Na trhoch rada kupujem, radšej ako vo veľkých obchodoch. Je to síce možno o niečo drahšie, ale zas aj kvalitnejšie. Chodím pravidelne, zatiaľ som sa nesklamala,“ povedala Mária Matulová, ktorá si pochvaľovala aj atmosféru.
„Máte sa s kým porozprávať, stretnete známych, nikto vás nenaháňa. Aj predajcovia sú milí, ochotní, ústretoví,“ pridala postreh Vrútočanka.
Na trhoch sa dobre cítila aj Antónia Bugárová. Vie, že to farmári nemajú jednoduché, aj preto ich pochválila za snahu presadiť sa.
„Vždy si niečo kúpim, viem, že takto ich najlepšie podporím. Vyhľadávam mäsové výrobky, ale aj semiačka či sušené ovocie. Privítala by som však, keby sa trhy ešte rozšírili o čerstvú zeleninu zo slovenských záhrad. Trhy majú svoje čaro a ich najväčším lákadlom, je to, že sa na nich predávajú naše výrobky,“ netajila spokojnosť mladá Martinčanka.
Okoštujú, kúpia a vrátia sa
S vlastnými rukami vyrobeným tovarom z dreva prišiel z Prenčova (okres Banská Štiavnica) do Martina Ľubomír Mišuta.
„Najviac sa kupujú varešky, tie sa v kuchyni vždy zídu. Obzerajú ich najmä ženy, muži skôr rôzne misky. No a či sa to oplatí? Ako kedy. Keď je ďaleko od výplaty, tak je to ťažšie, predsa len peňazí vtedy veľa nie je,“ priznal remeselník.
Na pultoch rozvoniaval aj čerstvý chlieb z malej pekárne od Prievidze, oči lákali koláče.
„Ľudia sa pristavia, okoštujú a mnohí aj kúpia. A asi im chutí, keďže sa k nám po týždni vracajú,“ povedala predavačka Dominika.
Podobnú skúsenosť má aj Monika zo Žiliny, ktorá ľuďom ponúka syry, jogurty ale aj žinčicu.
„Pre nás je najväčšou odmenou to, že sa k nám zákazníci vracajú. Spočiatku boli trochu opatrnejší, ale teraz nás už sami hľadajú. Najviac im chutia výrobky z čerstvého ovčieho mlieka, tie sa dobre predávajú,“ vysvetľovala predavačka.