TURČIANSKE KĽAČANY. Počas predposlednej májovej soboty sa v PD Turčianske Kľačany uskutočnil už 9. ročník Ovčiarskeho dňa – dňa syra, ktorý organizoval Cech výrobcov ovčieho syra spolu s Reginálnou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou v Martine a Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou v Martine. Do jeho programu už tradične patrí hodnotenie výrobkov z ovčieho mlieka. Tentoraz sa na ňom zúčastnilo trinásť výrobcov z okresov Martin, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš a Žilina.
Najlepší ovčí hrudkový syr vyrába SHR Oľga Apoleniková z Pružiny, na druhom mieste sa umiestnil Agromajetok Sučany, na treťom PD Sklabiňa-Záborie. Ovčí údený syr na súťaži najviac chutil z SHR Slobodník Štefan, Folkušová, potom z PD Sklabiňa-Záborie a z Eurocomu Company Bešeňová. Najlepšiu žinčicu ponúkol porote SHR Juraj Zúbek, Visolaje, ale aj Agromajetok Sučany a SPDP Lúžna z Liptovskej Lúžnej. Agromajetok Sučany sa vyznamenal aj vo výrobe bryndze – získal prvé miesto, na druhom a treťom skončili SHR Oľga Apoleniková a PD Liptovské Revúce. Ak si chcete vybrať výrobcu parených syrov, tak najlepšie ponúkajú v SHR Oľga Apoleniková a Agrofin Dolný Hričov.
„Mimoriadnu cenu dostalo aj PD Turčianske Kľačany za inováciu výrobkov z ovčieho mlieka a Eurocom Company Bešeňová za vynikajúcu kvalitu fermentovaných výrobcov z ovčieho mlieka, informovala nás predsedníčka Cechu výrobcov ovčieho syra Blanka Krčíková.