Pani zima sa už pýta, chystajme si zásoby

Druhú októbrovú nedeľu si Múzeum slovenskej dediny v Martine priblížilo jesenné tradície, ktoré udržiavali naši starí rodičia. Zbierala sa úroda a odkladala sa na neskôr, keď sa ohlási zima.

MARTIN. Dvanásty október sa v Múzeu slovenskej dediny varilo. Spracúvala sa jesenná úroda a pripravovali sa zásoby na zimu, ktorá sa pomaly ale isto blíži. Na podujatí s názvom Keď sa zima opýta návštevníci videli ukážky tradičných činností, ktorým sa ľudia na jeseň venovali. Členovia folklórneho súboru z Podhradia predviedli strúhanie a tlačenie kapusty, prípravu jablkových krížaliek a výrobu jesenných dekorácií z prírodných materiálov. Zručné žienky tvorili ozdoby z gaštanov, šípok a listov. Zaujímavou bola výroba strašiakov z tekvíc. Ako povedal člen súboru Miloš Pacela, ktorý strašiaky vyrezával, pri takýchto ozdobách so sviečkou sa kedysi ľudia stretávali, aby si rozprávali príbehy. „Keď sme si večer zasvietili takúto tekvicu, zišli sa u nás aj susedia a rozprávali sme si historky. Ten, kto bol na vojenčine, nám porozprával o svojich zážitkoch. Ženy si priniesli priadky a plietli, štrikovali a debatovali,“ povedal. Vyrezávanie tekvice so sebou prináša výsledok nielen v podobe pôsobivej dekorácie, ale tiež pôžitok pre žalúdky, keďže vnútrajšok sa z tekvice vyberá. „Z dužiny vedia ženy pripravovať vynikajúcu polievku,“ skonštatoval s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V hlavnej úlohe zemiaky

Jesennej obľube sa tešia aj zemiaky, z ktorých sa varia všakovaké pokrmy. V skanzene sa varili v pahrebe, ale mohli ste si ich dať aj na iný spôsob. Folklórny súbor Drotár z nich pripravoval takzvané zemňačné osušky. „Prelisujeme alebo pretlačíme varené zemiaky, ktoré osolíme a pridáme hladkú múku. Na doske vypracujeme cesto, urobíme guľky a opečieme na suchej platni alebo na rajničke. Nakoniec omastíme maslom,“ priblížila recept gazdinka Jana Tomašcová. O tom, že sa tieto zemiakové špeciality podarili, svedčili spokojné výrazy na tvárach všetkých, ktorí ich vyskúšali. „Páči sa mi tu a tiež mi veľmi chutí, žienkam sa to naozaj podarilo. Aj ja si skúšam doma pripravovať podobné zemiakové jedlá,“ povedala pravidelná návštevníčka martinského skanzenu Hanka Juricová, ktorá sem prišla z Prievidze. Medzi typicky jesenné jedlá bezpochyby patria aj zemiakové placky. Tie mohli návštevníci podujatia ochutnať aj v rámci súťaže. Desať účinkujúcich malo za úlohu zjesť tri placky. Vyhral ten, komu sa to podarilo ako prvému. Súťažilo osem chlapov a dve ženy, pričom práve žena sa stala víťazkou. „Teraz si už nič ďalšie neprosím,“ veselo vyhlásila víťazka s plným bruchom hneď po súťaži.

SkryťVypnúť reklamu

Bylinkami proti jesenným chorobám

Neodmysliteľnou súčasťou jesene je tiež kapusta. Tá však nemusí hneď skončiť natlačená v sude. V Martine z nej uvarili kapustnicu, ktorú málokto odmietol. „Máme už jesenné obdobie, takže na jedálnom lístku je kapustová polievka, niekde nazývaná aj šajtľavá,“ povedala mladá kuchárka Adriana. Na svoje si prišli aj všetci milovníci sladkého, pre ktorých gazdinky pripravili fliačky s kapustou na sladko, a teda s cukrom a škoricou. Tí, ktorí obľubujú mäsko, sa núkali fliačkami s opraženou slaninou a korením. Keďže jeseň je neslávne známa aj výskytom chorôb, podávali sa tiež bylinkové čaje. „Ponúkame čaje z byliniek, ktoré sme vypestovali. Nachystali sme babičkinu zmes, čo je čaj z mäty, šalvie, medovky a materinej dúšky, podávame i domáci bazový sirup, ktorý je účinný proti chrípke,“ priblížila Adriana a ako dodala, pre deti je pripravený ovocný čaj z jabĺk a šípok, ochutený škoricou a cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Múzeum slovenskej dediny sa zaplnilo množstvom ľudí. Akcii prialo aj slnečné počasie, a tak si jeseň všetci návštevníci mohli užiť v plnej kráse. Atmosféru podujatia dotvárala živá ľudová hudba v podaní martinskej zostavy Skupinka. Pre veriacich sa popoludní konala rímskokatolícka svätá omša v drevenom kostole z Rudna.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 441
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 622
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 405
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 449
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 044
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 636
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 086
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Obľúbený predajca elektroniky NAY pokračuje vo svojom VEĽKOM VÝPREDAJI.


Anastasia Kuzminová a Liliana Hausnerová.

Liliana Hausnerová si vďaka svojej bežeckej záľube užila deň, na ktorý nezabudne do konca života.


Branislav Kováčik z Martina.

Husle Branislava Kováčika poznajú vo svete.


Monika Maruňáková 1

Uctili si dôležité momenty našich dejín.


TASR

Už ste čítali?