Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Pani zima sa už pýta, chystajme si zásoby

Druhú októbrovú nedeľu si Múzeum slovenskej dediny v Martine priblížilo jesenné tradície, ktoré udržiavali naši starí rodičia. Zbierala sa úroda a odkladala sa na neskôr, keď sa ohlási zima.

MARTIN. Dvanásty október sa v Múzeu slovenskej dediny varilo. Spracúvala sa jesenná úroda a pripravovali sa zásoby na zimu, ktorá sa pomaly ale isto blíži. Na podujatí s názvom Keď sa zima opýta návštevníci videli ukážky tradičných činností, ktorým sa ľudia na jeseň venovali. Členovia folklórneho súboru z Podhradia predviedli strúhanie a tlačenie kapusty, prípravu jablkových krížaliek a výrobu jesenných dekorácií z prírodných materiálov. Zručné žienky tvorili ozdoby z gaštanov, šípok a listov. Zaujímavou bola výroba strašiakov z tekvíc. Ako povedal člen súboru Miloš Pacela, ktorý strašiaky vyrezával, pri takýchto ozdobách so sviečkou sa kedysi ľudia stretávali, aby si rozprávali príbehy. „Keď sme si večer zasvietili takúto tekvicu, zišli sa u nás aj susedia a rozprávali sme si historky. Ten, kto bol na vojenčine, nám porozprával o svojich zážitkoch. Ženy si priniesli priadky a plietli, štrikovali a debatovali,“ povedal. Vyrezávanie tekvice so sebou prináša výsledok nielen v podobe pôsobivej dekorácie, ale tiež pôžitok pre žalúdky, keďže vnútrajšok sa z tekvice vyberá. „Z dužiny vedia ženy pripravovať vynikajúcu polievku,“ skonštatoval s úsmevom.

Skryť Vypnúť reklamu

V hlavnej úlohe zemiaky

Jesennej obľube sa tešia aj zemiaky, z ktorých sa varia všakovaké pokrmy. V skanzene sa varili v pahrebe, ale mohli ste si ich dať aj na iný spôsob. Folklórny súbor Drotár z nich pripravoval takzvané zemňačné osušky. „Prelisujeme alebo pretlačíme varené zemiaky, ktoré osolíme a pridáme hladkú múku. Na doske vypracujeme cesto, urobíme guľky a opečieme na suchej platni alebo na rajničke. Nakoniec omastíme maslom,“ priblížila recept gazdinka Jana Tomašcová. O tom, že sa tieto zemiakové špeciality podarili, svedčili spokojné výrazy na tvárach všetkých, ktorí ich vyskúšali. „Páči sa mi tu a tiež mi veľmi chutí, žienkam sa to naozaj podarilo. Aj ja si skúšam doma pripravovať podobné zemiakové jedlá,“ povedala pravidelná návštevníčka martinského skanzenu Hanka Juricová, ktorá sem prišla z Prievidze. Medzi typicky jesenné jedlá bezpochyby patria aj zemiakové placky. Tie mohli návštevníci podujatia ochutnať aj v rámci súťaže. Desať účinkujúcich malo za úlohu zjesť tri placky. Vyhral ten, komu sa to podarilo ako prvému. Súťažilo osem chlapov a dve ženy, pričom práve žena sa stala víťazkou. „Teraz si už nič ďalšie neprosím,“ veselo vyhlásila víťazka s plným bruchom hneď po súťaži.

Skryť Vypnúť reklamu

Bylinkami proti jesenným chorobám

Neodmysliteľnou súčasťou jesene je tiež kapusta. Tá však nemusí hneď skončiť natlačená v sude. V Martine z nej uvarili kapustnicu, ktorú málokto odmietol. „Máme už jesenné obdobie, takže na jedálnom lístku je kapustová polievka, niekde nazývaná aj šajtľavá,“ povedala mladá kuchárka Adriana. Na svoje si prišli aj všetci milovníci sladkého, pre ktorých gazdinky pripravili fliačky s kapustou na sladko, a teda s cukrom a škoricou. Tí, ktorí obľubujú mäsko, sa núkali fliačkami s opraženou slaninou a korením. Keďže jeseň je neslávne známa aj výskytom chorôb, podávali sa tiež bylinkové čaje. „Ponúkame čaje z byliniek, ktoré sme vypestovali. Nachystali sme babičkinu zmes, čo je čaj z mäty, šalvie, medovky a materinej dúšky, podávame i domáci bazový sirup, ktorý je účinný proti chrípke,“ priblížila Adriana a ako dodala, pre deti je pripravený ovocný čaj z jabĺk a šípok, ochutený škoricou a cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Múzeum slovenskej dediny sa zaplnilo množstvom ľudí. Akcii prialo aj slnečné počasie, a tak si jeseň všetci návštevníci mohli užiť v plnej kráse. Atmosféru podujatia dotvárala živá ľudová hudba v podaní martinskej zostavy Skupinka. Pre veriacich sa popoludní konala rímskokatolícka svätá omša v drevenom kostole z Rudna.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 844
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 719
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 936
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 651
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 941
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 627
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 087
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 574
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 483
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 328
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Fitká opäť zatvorili, majitelia netušia, ako druhú vlnu prežijú

Posilňovne sa po lete konečne zapĺňali a potom prišiel tvrdý úder.

Na takéto športové podujatia v posilňovniach si budú musieť aj mladí siláci nejaký čas počkať.

Ochrana pred búrkou

Zlepšili protipovodňové opatrenia.

Budovali nové odvodňovacie žľaby.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Takmer polovicu pôžičky od štátu využijú na financovanie MHD

Týždeň pred vypršaním termínu na podávanie žiadostí o nenávratnú finančnú pomoc od štátu v súvislosti s koronakrízou sa rozhodli ju využiť aj v Martine.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?