MARTIN. Dvanásty október sa v Múzeu slovenskej dediny varilo. Spracúvala sa jesenná úroda a pripravovali sa zásoby na zimu, ktorá sa pomaly ale isto blíži. Na podujatí s názvom Keď sa zima opýta návštevníci videli ukážky tradičných činností, ktorým sa ľudia na jeseň venovali. Členovia folklórneho súboru z Podhradia predviedli strúhanie a tlačenie kapusty, prípravu jablkových krížaliek a výrobu jesenných dekorácií z prírodných materiálov. Zručné žienky tvorili ozdoby z gaštanov, šípok a listov. Zaujímavou bola výroba strašiakov z tekvíc. Ako povedal člen súboru Miloš Pacela, ktorý strašiaky vyrezával, pri takýchto ozdobách so sviečkou sa kedysi ľudia stretávali, aby si rozprávali príbehy. „Keď sme si večer zasvietili takúto tekvicu, zišli sa u nás aj susedia a rozprávali sme si historky. Ten, kto bol na vojenčine, nám porozprával o svojich zážitkoch. Ženy si priniesli priadky a plietli, štrikovali a debatovali,“ povedal. Vyrezávanie tekvice so sebou prináša výsledok nielen v podobe pôsobivej dekorácie, ale tiež pôžitok pre žalúdky, keďže vnútrajšok sa z tekvice vyberá. „Z dužiny vedia ženy pripravovať vynikajúcu polievku,“ skonštatoval s úsmevom.
V hlavnej úlohe zemiaky
Jesennej obľube sa tešia aj zemiaky, z ktorých sa varia všakovaké pokrmy. V skanzene sa varili v pahrebe, ale mohli ste si ich dať aj na iný spôsob. Folklórny súbor Drotár z nich pripravoval takzvané zemňačné osušky. „Prelisujeme alebo pretlačíme varené zemiaky, ktoré osolíme a pridáme hladkú múku. Na doske vypracujeme cesto, urobíme guľky a opečieme na suchej platni alebo na rajničke. Nakoniec omastíme maslom,“ priblížila recept gazdinka Jana Tomašcová. O tom, že sa tieto zemiakové špeciality podarili, svedčili spokojné výrazy na tvárach všetkých, ktorí ich vyskúšali. „Páči sa mi tu a tiež mi veľmi chutí, žienkam sa to naozaj podarilo. Aj ja si skúšam doma pripravovať podobné zemiakové jedlá,“ povedala pravidelná návštevníčka martinského skanzenu Hanka Juricová, ktorá sem prišla z Prievidze. Medzi typicky jesenné jedlá bezpochyby patria aj zemiakové placky. Tie mohli návštevníci podujatia ochutnať aj v rámci súťaže. Desať účinkujúcich malo za úlohu zjesť tri placky. Vyhral ten, komu sa to podarilo ako prvému. Súťažilo osem chlapov a dve ženy, pričom práve žena sa stala víťazkou. „Teraz si už nič ďalšie neprosím,“ veselo vyhlásila víťazka s plným bruchom hneď po súťaži.
Bylinkami proti jesenným chorobám
Neodmysliteľnou súčasťou jesene je tiež kapusta. Tá však nemusí hneď skončiť natlačená v sude. V Martine z nej uvarili kapustnicu, ktorú málokto odmietol. „Máme už jesenné obdobie, takže na jedálnom lístku je kapustová polievka, niekde nazývaná aj šajtľavá,“ povedala mladá kuchárka Adriana. Na svoje si prišli aj všetci milovníci sladkého, pre ktorých gazdinky pripravili fliačky s kapustou na sladko, a teda s cukrom a škoricou. Tí, ktorí obľubujú mäsko, sa núkali fliačkami s opraženou slaninou a korením. Keďže jeseň je neslávne známa aj výskytom chorôb, podávali sa tiež bylinkové čaje. „Ponúkame čaje z byliniek, ktoré sme vypestovali. Nachystali sme babičkinu zmes, čo je čaj z mäty, šalvie, medovky a materinej dúšky, podávame i domáci bazový sirup, ktorý je účinný proti chrípke,“ priblížila Adriana a ako dodala, pre deti je pripravený ovocný čaj z jabĺk a šípok, ochutený škoricou a cukrom.
Múzeum slovenskej dediny sa zaplnilo množstvom ľudí. Akcii prialo aj slnečné počasie, a tak si jeseň všetci návštevníci mohli užiť v plnej kráse. Atmosféru podujatia dotvárala živá ľudová hudba v podaní martinskej zostavy Skupinka. Pre veriacich sa popoludní konala rímskokatolícka svätá omša v drevenom kostole z Rudna.