MARTIN. Keď pacienti hodnotia svoj pobyt v nemocnici, vyjadrujú sa i k stravovaniu. Najčastejšou výčitkou je jedlo bez chuti. Nie raz sa stane, že ľudia sa v ňom iba trochu pohrabú a nechajú ho tak. Potom sa spoľahnú na vlastné zásoby, ale to nemusí byť pre ich zdravotný stav najšťastnejším riešením.
Treba si zvyknúť
„Zjem všetko, nepreberám, viem sa prispôsobiť. V špitáli nie som prvý raz, môžem teda už porovnávať. Krôčik po krôčiku sa to zlepšuje, aj keď ideálne to ešte nie je. Minule ma zaskočili presolené zemiaky. Skôr by som čakala, že nebudú mať žiadnu chuť,“ zasmiala sa Martinčanka v strednom veku. „V nemocnici som s deťmi. Minule som im musela obed aj prihrievať, bolo to chladné. Ale nebol v tom problém, v kuchynke je mikrovlnka. Človek si tu nevyberie. Ak nechce byť hladný, zvykne si. Z domu nám jedlo nenosia, sestričky to neradi vidia,“ pridala postreh mladá žena.
„Zatiaľ som v nemocnici druhý deň. Čo vám poviem, doma je doma. Dá sa to však vydržať. Moja žena jedlo lepšie dochutí,“ podelil sa o názor starší muž, ktorá čakal na röntgen.
Jedlo nie je trestom
Vedúca oddelenia liečebnej výživy a stravovania Univerzitnej nemocnici v Martine Eva Machovičová hneď na začiatku zdôraznila, že nemocničná strava je súčasťou liečby.
„Určite to nie je za trest. Pacienti dostávajú také jedlo, aké im určí lekár. Pomáha im zlepšovať ich zdravotný stav. Iste, z domu sú zvyknutí na niečo iné, ale tu sa musí dodržiavať diétny režim. Napriek tomu sa celý personál kuchyne snaží, aby pacientom čo najviac chutilo. Všetkým nevyhoviete, ale dosť je aj takých, ktorí nám poďakujú. I osobne. Vraj sa to s inými nemocnicami nedá porovnať,“ povedala vedúca kuchyne.
Diét je veľa
Diétna sestra Miriam Konečná prezradila, že jedálny lístok sa pripravuje tri týždne dopredu. Minulý týždeň sa už riešili Vianoce. Jedlá sa v tomto cykle aj striedajú, lebo väčšina pacientov do 21 dní ukončí hospitalizáciu.
„Najčastejšie sa pripravuje racionálna diéta. Tá je asi najobľúbenejšia, nemá toľko obmedzení ako iné. Navyše, obed sa dá vybrať z dvoch jedál. Veľa sa varí aj pre diabetikov. Samozrejme, myslí sa aj na pooperačné stavy či na pacientov so zažívacími ťažkosti. Niekto môže len mleté, iný sa musí zaobísť bez soli, ďalší bez tuku. Osobitne sa jedlá pripravujú pre deti. Keď treba, varíme aj v malom – pre pár ľudí, veď diét je až okolo deväťdesiat.“
Nepretržitá prevádzka
Nemocničná kuchyňa je v prevádzke nepretržite. Raňajky sa začnú pripravovať o piatej ráno, o siedmej sa už roznášajú po jednotlivých klinikách. Obed musí byť hotový do jedenástej, večera najneskôr o štvrtej poobede. V kuchyni sa zhasína okolo siedmej večer. Končí sa upratovaním.
„Počas soboty a nedele sú suché večere. Pacienti dostávajú šunku, salámu, vajíčka, syry, tresku, párky. Naši kuchári však vo všeobecnosti najradšej pripravujú mäsité jedlá. Sú ľahké na prípravu a aj ľuďom viac chutia,“ uvažuje šéfkuchárka Mária Zajasenká.
Riadna zaberačka
Približne 25 ľudí musí počas dlhej šichty pripraviť a vydať celodennú stravu pre približne 670 pacientov. Surovinová stravná jednotka je 2,40 eura, so všetkými prevádzkovými nákladmi 5,60 eura.
Nie je to však všetko, varí sa aj pre zamestnancov. Je to zhruba ďalších 750 porcií.
„Nie je to ľahká robota, dá všetkým zabrať. Ale snažíme sa variť čo najlepšie, pestro a najmä zdravo. Ale viete, sto ľudí, sto chutí. A v nemocnici to platí asi dvojnásobne,“ zakončí rozhovor Eva Machovičová.