Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Nečakajte zázraky, v nemocnici sú rezne sviatkom

Nemocničná strava je postavená na diétach. Aj preto nám menej chutí. Z domu sú pacienti zvyknutí na niečo iné, jedlo si dochutia podľa seba.

V nemocničnej kuchyne sa treba riadne obracať.V nemocničnej kuchyne sa treba riadne obracať. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Keď pacienti hodnotia svoj pobyt v nemocnici, vyjadrujú sa i k stravovaniu. Najčastejšou výčitkou je jedlo bez chuti. Nie raz sa stane, že ľudia sa v ňom iba trochu pohrabú a nechajú ho tak. Potom sa spoľahnú na vlastné zásoby, ale to nemusí byť pre ich zdravotný stav najšťastnejším riešením.

Treba si zvyknúť

„Zjem všetko, nepreberám, viem sa prispôsobiť. V špitáli nie som prvý raz, môžem teda už porovnávať. Krôčik po krôčiku sa to zlepšuje, aj keď ideálne to ešte nie je. Minule ma zaskočili presolené zemiaky. Skôr by som čakala, že nebudú mať žiadnu chuť,“ zasmiala sa Martinčanka v strednom veku. „V nemocnici som s deťmi. Minule som im musela obed aj prihrievať, bolo to chladné. Ale nebol v tom problém, v kuchynke je mikrovlnka. Človek si tu nevyberie. Ak nechce byť hladný, zvykne si. Z domu nám jedlo nenosia, sestričky to neradi vidia,“ pridala postreh mladá žena.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zatiaľ som v nemocnici druhý deň. Čo vám poviem, doma je doma. Dá sa to však vydržať. Moja žena jedlo lepšie dochutí,“ podelil sa o názor starší muž, ktorá čakal na röntgen.

Jedlo nie je trestom

Vedúca oddelenia liečebnej výživy a stravovania Univerzitnej nemocnici v Martine Eva Machovičová hneď na začiatku zdôraznila, že nemocničná strava je súčasťou liečby.

„Určite to nie je za trest. Pacienti dostávajú také jedlo, aké im určí lekár. Pomáha im zlepšovať ich zdravotný stav. Iste, z domu sú zvyknutí na niečo iné, ale tu sa musí dodržiavať diétny režim. Napriek tomu sa celý personál kuchyne snaží, aby pacientom čo najviac chutilo. Všetkým nevyhoviete, ale dosť je aj takých, ktorí nám poďakujú. I osobne. Vraj sa to s inými nemocnicami nedá porovnať,“ povedala vedúca kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu

Diét je veľa

Diétna sestra Miriam Konečná prezradila, že jedálny lístok sa pripravuje tri týždne dopredu. Minulý týždeň sa už riešili Vianoce. Jedlá sa v tomto cykle aj striedajú, lebo väčšina pacientov do 21 dní ukončí hospitalizáciu.

„Najčastejšie sa pripravuje racionálna diéta. Tá je asi najobľúbenejšia, nemá toľko obmedzení ako iné. Navyše, obed sa dá vybrať z dvoch jedál. Veľa sa varí aj pre diabetikov. Samozrejme, myslí sa aj na pooperačné stavy či na pacientov so zažívacími ťažkosti. Niekto môže len mleté, iný sa musí zaobísť bez soli, ďalší bez tuku. Osobitne sa jedlá pripravujú pre deti. Keď treba, varíme aj v malom – pre pár ľudí, veď diét je až okolo deväťdesiat.“

Nepretržitá prevádzka

Nemocničná kuchyňa je v prevádzke nepretržite. Raňajky sa začnú pripravovať o piatej ráno, o siedmej sa už roznášajú po jednotlivých klinikách. Obed musí byť hotový do jedenástej, večera najneskôr o štvrtej poobede. V kuchyni sa zhasína okolo siedmej večer. Končí sa upratovaním.

Skryť Vypnúť reklamu

„Počas soboty a nedele sú suché večere. Pacienti dostávajú šunku, salámu, vajíčka, syry, tresku, párky. Naši kuchári však vo všeobecnosti najradšej pripravujú mäsité jedlá. Sú ľahké na prípravu a aj ľuďom viac chutia,“ uvažuje šéfkuchárka Mária Zajasenká.

Riadna zaberačka

Približne 25 ľudí musí počas dlhej šichty pripraviť a vydať celodennú stravu pre približne 670 pacientov. Surovinová stravná jednotka je 2,40 eura, so všetkými prevádzkovými nákladmi 5,60 eura.

Nie je to však všetko, varí sa aj pre zamestnancov. Je to zhruba ďalších 750 porcií.

„Nie je to ľahká robota, dá všetkým zabrať. Ale snažíme sa variť čo najlepšie, pestro a najmä zdravo. Ale viete, sto ľudí, sto chutí. A v nemocnici to platí asi dvojnásobne,“ zakončí rozhovor Eva Machovičová.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 655
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 043
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 701
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 654
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 264
  6. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 261
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 932
  8. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 813
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 112
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 568
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Martinská celoročná olympiáda rekreačných športovcov odštartovala v nedeľu bežeckými súťažami ďalší ročník.

Na atletickej dráhe na Východnej ulici bolo dnes plno. Do bežeckých disciplín v rámci nového ročníka Martinskej celoročnej olympiády rekreačných športovcov sa zapojili desiatky bežcov a bežkýň - najmä detí.


4 h
Do práce na bicykli - Martinčania sa opäť vo veľkom zapojili.

Na bicykli do práce šliape 757 Martinčanov a Martinčaniek, ktorí spolu vytvorili až 220 tímov od 68 zamestnávateľov.


8 h
K občianskej vybavenosti sídlisk patria aj ihriská.

Ľadovčania nás po takmer troch rokoch opätovne upozornili aj na zlý stav schodidka do Jahodník.


9 h
Skákanie vo vreci bolo zábavné aj kedysi a je zábavne aj v súčasnosti.

„Kto sa hrá, nehnevá,“ bolo heslo veselého podujatia na Hurbanke. Detská oslavíi svoj sviatok ako sa patrí.


22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na mieste nehody zasahoval vrtuľník.


TASR 12. jún

Jej malý syn skončil v nemocnici.


TASR 22 h

Postrek proti pavúkom zaplatili z fondu, prispelo aj mesto.


23 h

V Trenčíne vyrastá nádejná mladá umelkyňa, so svojou maľbou skončila v medzinárodnej súťaži druhá.


12. jún

Už ste čítali?