Pondelok, 22. január, 2018 | Meniny má Zora
Pridajte si svoje mesto

Nečakajte zázraky, v nemocnici sú rezne sviatkom

Nemocničná strava je postavená na diétach. Aj preto nám menej chutí. Z domu sú pacienti zvyknutí na niečo iné, jedlo si dochutia podľa seba.

V nemocničnej kuchyne sa treba riadne obracať.(Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Keď pacienti hodnotia svoj pobyt v nemocnici, vyjadrujú sa i k stravovaniu. Najčastejšou výčitkou je jedlo bez chuti. Nie raz sa stane, že ľudia sa v ňom iba trochu pohrabú a nechajú ho tak. Potom sa spoľahnú na vlastné zásoby, ale to nemusí byť pre ich zdravotný stav najšťastnejším riešením.

Treba si zvyknúť

„Zjem všetko, nepreberám, viem sa prispôsobiť. V špitáli nie som prvý raz, môžem teda už porovnávať. Krôčik po krôčiku sa to zlepšuje, aj keď ideálne to ešte nie je. Minule ma zaskočili presolené zemiaky. Skôr by som čakala, že nebudú mať žiadnu chuť,“ zasmiala sa Martinčanka v strednom veku. „V nemocnici som s deťmi. Minule som im musela obed aj prihrievať, bolo to chladné. Ale nebol v tom problém, v kuchynke je mikrovlnka. Človek si tu nevyberie. Ak nechce byť hladný, zvykne si. Z domu nám jedlo nenosia, sestričky to neradi vidia,“ pridala postreh mladá žena.

„Zatiaľ som v nemocnici druhý deň. Čo vám poviem, doma je doma. Dá sa to však vydržať. Moja žena jedlo lepšie dochutí,“ podelil sa o názor starší muž, ktorá čakal na röntgen.

Jedlo nie je trestom

Vedúca oddelenia liečebnej výživy a stravovania Univerzitnej nemocnici v Martine Eva Machovičová hneď na začiatku zdôraznila, že nemocničná strava je súčasťou liečby.

„Určite to nie je za trest. Pacienti dostávajú také jedlo, aké im určí lekár. Pomáha im zlepšovať ich zdravotný stav. Iste, z domu sú zvyknutí na niečo iné, ale tu sa musí dodržiavať diétny režim. Napriek tomu sa celý personál kuchyne snaží, aby pacientom čo najviac chutilo. Všetkým nevyhoviete, ale dosť je aj takých, ktorí nám poďakujú. I osobne. Vraj sa to s inými nemocnicami nedá porovnať,“ povedala vedúca kuchyne.

Diét je veľa

Diétna sestra Miriam Konečná prezradila, že jedálny lístok sa pripravuje tri týždne dopredu. Minulý týždeň sa už riešili Vianoce. Jedlá sa v tomto cykle aj striedajú, lebo väčšina pacientov do 21 dní ukončí hospitalizáciu.

„Najčastejšie sa pripravuje racionálna diéta. Tá je asi najobľúbenejšia, nemá toľko obmedzení ako iné. Navyše, obed sa dá vybrať z dvoch jedál. Veľa sa varí aj pre diabetikov. Samozrejme, myslí sa aj na pooperačné stavy či na pacientov so zažívacími ťažkosti. Niekto môže len mleté, iný sa musí zaobísť bez soli, ďalší bez tuku. Osobitne sa jedlá pripravujú pre deti. Keď treba, varíme aj v malom – pre pár ľudí, veď diét je až okolo deväťdesiat.“

Nepretržitá prevádzka

Nemocničná kuchyňa je v prevádzke nepretržite. Raňajky sa začnú pripravovať o piatej ráno, o siedmej sa už roznášajú po jednotlivých klinikách. Obed musí byť hotový do jedenástej, večera najneskôr o štvrtej poobede. V kuchyni sa zhasína okolo siedmej večer. Končí sa upratovaním.

„Počas soboty a nedele sú suché večere. Pacienti dostávajú šunku, salámu, vajíčka, syry, tresku, párky. Naši kuchári však vo všeobecnosti najradšej pripravujú mäsité jedlá. Sú ľahké na prípravu a aj ľuďom viac chutia,“ uvažuje šéfkuchárka Mária Zajasenká.

Riadna zaberačka

Približne 25 ľudí musí počas dlhej šichty pripraviť a vydať celodennú stravu pre približne 670 pacientov. Surovinová stravná jednotka je 2,40 eura, so všetkými prevádzkovými nákladmi 5,60 eura.

Nie je to však všetko, varí sa aj pre zamestnancov. Je to zhruba ďalších 750 porcií.

„Nie je to ľahká robota, dá všetkým zabrať. Ale snažíme sa variť čo najlepšie, pestro a najmä zdravo. Ale viete, sto ľudí, sto chutí. A v nemocnici to platí asi dvojnásobne,“ zakončí rozhovor Eva Machovičová.


  1. Rekonštrukcia mosta v Martine na Ľadovni stála tisíce eur, no aj tak sa nevydarila 1 091
  2. Prezident Andrej Kiska navštívi Turčianske Teplice 580
  3. FOTO: Prezident Andrej Kiska v Turčianskych Tepliciach 505
  4. K derivačnému kanálu sa ľudia chodili fotiť 475
  5. Len v zlých časoch sa naozaj ukáže, kto za čo stojí 395
  6. Rošády pred play off sa postupne rozbiehajú 382
  7. Podľa nového dopravného generelu sa už v Martine pracuje 335
  8. Opitý vodič prerazil martinský kruháč 267
  9. FOTO: Ako Martin nadelil Makovu poltucet gólov 235
  10. Líder tabuľky v hlavnom meste body nestratil 199

Najčítanejšie správy

Turiec

Rekonštrukcia mosta v Martine na Ľadovni stála tisíce eur, no aj tak sa nevydarila

Mesto nedostatky viackrát reklamovalo, no zhotoviteľ ich nechce uznať. Spor zrejme skončí na súde.

Prezident Andrej Kiska navštívi Turčianske Teplice

Návšteva kúpeľného mesta sa uskutoční v pondelok doobeda.

FOTO: Prezident Andrej Kiska v Turčianskych Tepliciach

Hlava štátu dnes navštívala kúpeľné mesto v Turci. Okrem prijatia na mestkom úrade Andrej Kiska debatoval aj so študentami Spojenej školy - Gymnázia Mikuláša Galandu.

K derivačnému kanálu sa ľudia chodili fotiť

Zmizli náboje v muničnom sklade v Sklenom, vypustili derivačný kanál pri Sučanoch, na Národnom cintorín sú nové infotabule a cestu pod Strečnom zarúbali pre padajúce skaly z hradného brala. A Detský divadelný súbor Kamarát oslávil polstoročie.

Len v zlých časoch sa naozaj ukáže, kto za čo stojí

Sedem dní pred štartom druhej hokejovej ligy mal Martin na súpiske dvoch hráčov. Klub sa poďakoval hráčom, ktorí ho v ťažkých časoch nenechali v štichu.

Blízke regióny

V lavíne zahynul poľský skialpinista

Západné Tatry majú prvú tohtoročnú obeť. V lavíne tam včera zahynul mladý skialpinista.

V potoku našiel hrdzavý kus železa. Vykľula sa z neho praveká sekerka

Archeológovia nekopú dinosaury, v praveku nebola Orava vyľudnená a pokrytá ľadom a nie je pravda, že by sa pravekí ľudia od nás celkom líšili. Pravda však je, že nelegálni kopáči a detektoristi stále pripravujú ľudstvo o krehké známky histórie. Dedičstvo ukryté pod zemou potrebuje našu ochranu.

Peter Tatarka: Kulturista sa omylom napije a je po dobrom výsledku

Oravský športovec súťaží už vyše 20 rokov. Počas nich sa stal dvakrát majstrom Európy a dve medaily získal aj na svetovom šampionáte.

Väčšinu budov zastávok zatvorili, cestujúci mrznú vonku

Otvorených železničných zastávok je na Kysuciach ako šafranu. Ľudia sa nemajú kde skryť, na príchod vlaku musia čakať vonku.

Pietne miesto zmení vzhľad. Čo pribudne?

Dom smútku má novú strechu, čoskoro sa zmení aj jeho okolie, pribudne zeleň a zmizne oplotenie.

Všetky správy

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

Nechcel som, aby Nasťa odišla z Ruska. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ruský biatlon je v útlme. Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

Batman z Handlovej pracuje v bani. Kostýmami prekoná aj Hollywood

Dospelí po celom svete si vyrábajú kostýmy filmových postáv, často len na jedno použitie. Dávajú do toho aj posledné peniaze.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?