Nečakajte zázraky, v nemocnici sú rezne sviatkom

Nemocničná strava je postavená na diétach. Aj preto nám menej chutí. Z domu sú pacienti zvyknutí na niečo iné, jedlo si dochutia podľa seba.

V nemocničnej kuchyne sa treba riadne obracať.V nemocničnej kuchyne sa treba riadne obracať. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Keď pacienti hodnotia svoj pobyt v nemocnici, vyjadrujú sa i k stravovaniu. Najčastejšou výčitkou je jedlo bez chuti. Nie raz sa stane, že ľudia sa v ňom iba trochu pohrabú a nechajú ho tak. Potom sa spoľahnú na vlastné zásoby, ale to nemusí byť pre ich zdravotný stav najšťastnejším riešením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Treba si zvyknúť

„Zjem všetko, nepreberám, viem sa prispôsobiť. V špitáli nie som prvý raz, môžem teda už porovnávať. Krôčik po krôčiku sa to zlepšuje, aj keď ideálne to ešte nie je. Minule ma zaskočili presolené zemiaky. Skôr by som čakala, že nebudú mať žiadnu chuť,“ zasmiala sa Martinčanka v strednom veku. „V nemocnici som s deťmi. Minule som im musela obed aj prihrievať, bolo to chladné. Ale nebol v tom problém, v kuchynke je mikrovlnka. Človek si tu nevyberie. Ak nechce byť hladný, zvykne si. Z domu nám jedlo nenosia, sestričky to neradi vidia,“ pridala postreh mladá žena.

SkryťVypnúť reklamu

„Zatiaľ som v nemocnici druhý deň. Čo vám poviem, doma je doma. Dá sa to však vydržať. Moja žena jedlo lepšie dochutí,“ podelil sa o názor starší muž, ktorá čakal na röntgen.

Jedlo nie je trestom

Vedúca oddelenia liečebnej výživy a stravovania Univerzitnej nemocnici v Martine Eva Machovičová hneď na začiatku zdôraznila, že nemocničná strava je súčasťou liečby.

„Určite to nie je za trest. Pacienti dostávajú také jedlo, aké im určí lekár. Pomáha im zlepšovať ich zdravotný stav. Iste, z domu sú zvyknutí na niečo iné, ale tu sa musí dodržiavať diétny režim. Napriek tomu sa celý personál kuchyne snaží, aby pacientom čo najviac chutilo. Všetkým nevyhoviete, ale dosť je aj takých, ktorí nám poďakujú. I osobne. Vraj sa to s inými nemocnicami nedá porovnať,“ povedala vedúca kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu

Diét je veľa

Diétna sestra Miriam Konečná prezradila, že jedálny lístok sa pripravuje tri týždne dopredu. Minulý týždeň sa už riešili Vianoce. Jedlá sa v tomto cykle aj striedajú, lebo väčšina pacientov do 21 dní ukončí hospitalizáciu.

„Najčastejšie sa pripravuje racionálna diéta. Tá je asi najobľúbenejšia, nemá toľko obmedzení ako iné. Navyše, obed sa dá vybrať z dvoch jedál. Veľa sa varí aj pre diabetikov. Samozrejme, myslí sa aj na pooperačné stavy či na pacientov so zažívacími ťažkosti. Niekto môže len mleté, iný sa musí zaobísť bez soli, ďalší bez tuku. Osobitne sa jedlá pripravujú pre deti. Keď treba, varíme aj v malom – pre pár ľudí, veď diét je až okolo deväťdesiat.“

Nepretržitá prevádzka

Nemocničná kuchyňa je v prevádzke nepretržite. Raňajky sa začnú pripravovať o piatej ráno, o siedmej sa už roznášajú po jednotlivých klinikách. Obed musí byť hotový do jedenástej, večera najneskôr o štvrtej poobede. V kuchyni sa zhasína okolo siedmej večer. Končí sa upratovaním.

SkryťVypnúť reklamu

„Počas soboty a nedele sú suché večere. Pacienti dostávajú šunku, salámu, vajíčka, syry, tresku, párky. Naši kuchári však vo všeobecnosti najradšej pripravujú mäsité jedlá. Sú ľahké na prípravu a aj ľuďom viac chutia,“ uvažuje šéfkuchárka Mária Zajasenká.

Riadna zaberačka

Približne 25 ľudí musí počas dlhej šichty pripraviť a vydať celodennú stravu pre približne 670 pacientov. Surovinová stravná jednotka je 2,40 eura, so všetkými prevádzkovými nákladmi 5,60 eura.

Nie je to však všetko, varí sa aj pre zamestnancov. Je to zhruba ďalších 750 porcií.

„Nie je to ľahká robota, dá všetkým zabrať. Ale snažíme sa variť čo najlepšie, pestro a najmä zdravo. Ale viete, sto ľudí, sto chutí. A v nemocnici to platí asi dvojnásobne,“ zakončí rozhovor Eva Machovičová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 323
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 567
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 338
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 404
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 537
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 243
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 560
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Tréner Michal Hanek.

Michal Hanek už nie je kormidelníkom Martina.


Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Tomáško si pozrel aj pacientov, pre ktorých v mene spolužiakov doniesol finančný dar.

Učia sa, že pomáhať je súčasť života.


Zuzana Marčeková
Ilustračné foto.

Boli to najmä priestupky v oblasti dopravy.


TASR 1

Už ste čítali?