Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Nečakajte zázraky, v nemocnici sú rezne sviatkom

Nemocničná strava je postavená na diétach. Aj preto nám menej chutí. Z domu sú pacienti zvyknutí na niečo iné, jedlo si dochutia podľa seba.

V nemocničnej kuchyne sa treba riadne obracať.V nemocničnej kuchyne sa treba riadne obracať. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Keď pacienti hodnotia svoj pobyt v nemocnici, vyjadrujú sa i k stravovaniu. Najčastejšou výčitkou je jedlo bez chuti. Nie raz sa stane, že ľudia sa v ňom iba trochu pohrabú a nechajú ho tak. Potom sa spoľahnú na vlastné zásoby, ale to nemusí byť pre ich zdravotný stav najšťastnejším riešením.

Treba si zvyknúť

„Zjem všetko, nepreberám, viem sa prispôsobiť. V špitáli nie som prvý raz, môžem teda už porovnávať. Krôčik po krôčiku sa to zlepšuje, aj keď ideálne to ešte nie je. Minule ma zaskočili presolené zemiaky. Skôr by som čakala, že nebudú mať žiadnu chuť,“ zasmiala sa Martinčanka v strednom veku. „V nemocnici som s deťmi. Minule som im musela obed aj prihrievať, bolo to chladné. Ale nebol v tom problém, v kuchynke je mikrovlnka. Človek si tu nevyberie. Ak nechce byť hladný, zvykne si. Z domu nám jedlo nenosia, sestričky to neradi vidia,“ pridala postreh mladá žena.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zatiaľ som v nemocnici druhý deň. Čo vám poviem, doma je doma. Dá sa to však vydržať. Moja žena jedlo lepšie dochutí,“ podelil sa o názor starší muž, ktorá čakal na röntgen.

Jedlo nie je trestom

Vedúca oddelenia liečebnej výživy a stravovania Univerzitnej nemocnici v Martine Eva Machovičová hneď na začiatku zdôraznila, že nemocničná strava je súčasťou liečby.

„Určite to nie je za trest. Pacienti dostávajú také jedlo, aké im určí lekár. Pomáha im zlepšovať ich zdravotný stav. Iste, z domu sú zvyknutí na niečo iné, ale tu sa musí dodržiavať diétny režim. Napriek tomu sa celý personál kuchyne snaží, aby pacientom čo najviac chutilo. Všetkým nevyhoviete, ale dosť je aj takých, ktorí nám poďakujú. I osobne. Vraj sa to s inými nemocnicami nedá porovnať,“ povedala vedúca kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu

Diét je veľa

Diétna sestra Miriam Konečná prezradila, že jedálny lístok sa pripravuje tri týždne dopredu. Minulý týždeň sa už riešili Vianoce. Jedlá sa v tomto cykle aj striedajú, lebo väčšina pacientov do 21 dní ukončí hospitalizáciu.

„Najčastejšie sa pripravuje racionálna diéta. Tá je asi najobľúbenejšia, nemá toľko obmedzení ako iné. Navyše, obed sa dá vybrať z dvoch jedál. Veľa sa varí aj pre diabetikov. Samozrejme, myslí sa aj na pooperačné stavy či na pacientov so zažívacími ťažkosti. Niekto môže len mleté, iný sa musí zaobísť bez soli, ďalší bez tuku. Osobitne sa jedlá pripravujú pre deti. Keď treba, varíme aj v malom – pre pár ľudí, veď diét je až okolo deväťdesiat.“

Nepretržitá prevádzka

Nemocničná kuchyňa je v prevádzke nepretržite. Raňajky sa začnú pripravovať o piatej ráno, o siedmej sa už roznášajú po jednotlivých klinikách. Obed musí byť hotový do jedenástej, večera najneskôr o štvrtej poobede. V kuchyni sa zhasína okolo siedmej večer. Končí sa upratovaním.

Skryť Vypnúť reklamu

„Počas soboty a nedele sú suché večere. Pacienti dostávajú šunku, salámu, vajíčka, syry, tresku, párky. Naši kuchári však vo všeobecnosti najradšej pripravujú mäsité jedlá. Sú ľahké na prípravu a aj ľuďom viac chutia,“ uvažuje šéfkuchárka Mária Zajasenká.

Riadna zaberačka

Približne 25 ľudí musí počas dlhej šichty pripraviť a vydať celodennú stravu pre približne 670 pacientov. Surovinová stravná jednotka je 2,40 eura, so všetkými prevádzkovými nákladmi 5,60 eura.

Nie je to však všetko, varí sa aj pre zamestnancov. Je to zhruba ďalších 750 porcií.

„Nie je to ľahká robota, dá všetkým zabrať. Ale snažíme sa variť čo najlepšie, pestro a najmä zdravo. Ale viete, sto ľudí, sto chutí. A v nemocnici to platí asi dvojnásobne,“ zakončí rozhovor Eva Machovičová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 394
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 233
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 320
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 742
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 629
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 257
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 072
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 558
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 411
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 629
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V dedine chýbali potraviny, ľudia majú opäť kde nakupovať

V Socovciach to mali náročné najmä dôchodcovia.

V Socovciach postavili celkom novú samoobsluhu.

Porucha horúcovodu spôsobila výpadok tepla i teplej vody

V niektorých martinských domoch a bytoch sa nekúrilo a netiekla teplá voda.

Ilustračná fotografia.

V Martine bude cez víkend 44 dočasných odberových miest

Na prihlásenie na testovanie budú môcť Martinčania využívať mobilnú aplikáciu.

V Tepliciach sa bude testovať od štvrtka, pozrite si kde a kedy

V meste zriadlili dve odberové miesta. Tretie je mobilné, to je v prevádzke už dlhšie.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?