Sobota, 25. marec, 2023 | Meniny má Marián

Turčianske speváčky s vareškou

I. Jesenskú, M. Križanovú a O. Wagnerovú poznáme z početných podujatí, na ktorých interpretujú pesničky zo zlatej éry slovenskej populárnej hudby. M. Križanová má aj vlastný repertoár.Podelili sa s nami o ich obľúbené sviatočné recepty.

Oľga Wagnerová pri pečení.Oľga Wagnerová pri pečení. (Zdroj: ARCHÍV OW)

I. Jesenskú, M. Križanovú a O. Wagnerovú poznáme z početných podujatí, na ktorých interpretujú pesničky zo zlatej éry slovenskej populárnej hudby. M. Križanová má aj vlastný repertoár. Podelili sa s nami o ich obľúbené sviatočné recepty.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

OĽGA WAGNEROVÁ

starostka, Turček

„Všetci u nás doma milujú moje parížske rožky. Môžem napiecť aj 15 druhov zákuskov, no iba tieto rožky sa záhadne a rýchlo tratia zo špajze. Pečiem ich maličké, často aj na svadby a z tejto dávky urobím až 150 kusov,“ prezradila starostka Turčeka, ktorá bude Štedrý večer tráviť v spoločnosti manžela a dcéry s mužom. Na ich sviatočnom stole nesmie chýbať pstruh na masle so zemiakovým šalátom, rezne, kapustnica a oblátky. Najväčším pomocníkom O. Wagnerovej pri príprave večere je jej zať Miroslav.

SkryťVypnúť reklamu

Parížske rožky

6 bielkov, 50 dkg kryštálového cukru, štipku škorice šľaháme nad parou, primiešame 25 dkg orechov a za veľkú lyžicu hrubej múky – striekame na dobre vymastený plech alebo mastný papier na pečenie. Pečieme v pootvorenej rúre pri 120 stupňoch Celzia (je to vlastne sušenie).

Krém: 1 čajová šálka – 3 dcl kryštálového cukru, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor šľaháme nad parou až kým je masa tak hustá, že nespadne z varechy. Do tejto horúcej masy zamiešame 1 maslo a 1 palmarín. Pridáme dve lyžice rumu. Krém nastriekame na otočené rožky, necháme v chlade stuhnúť a na záver máčame v čokoládovej poleve.

Poleva: 1 iva stužený tuk, 20 dkg čokolády, jedna lyžička oleja, do rozpustenej čokolády pridáme jednu až dve lyžice kakaa.

„Parížske rožky pečiem dnes už bez pridania hrubej múky, navýšim orechy o 3 až 5 dkg a môžu ich konzumovať aj celiatici“.

SkryťVypnúť reklamu

MARTA KRIŽANOVÁ

podnikateľka, Vrútky

Štedrý večer bude známa speváčka tráviť aj s manželom u svojho syna a jeho rodiny.

„Varenie mám na starosti ja. Pred samotnou večerou sa vždy pomodlíme, pripijeme si, všetci sa vybozkávame a zaželáme si krásne sviatky,“ približuje M. Križanová a dodáva, že na pestrom stole musia byť vždy oblátky s medom, špeciálna kapustnica s kúskom sušeného kapra pre lepšiu chuť a šalát s vyprážaným kaprom. Tento rok jedálniček ozvláštnia aj o pečené pstruhy. „Spoločne si potom rozbalíme darčeky, z ktorých majú najväčšiu radosť moje vnúčatá, debatujeme a tešíme sa zo vzájomnej prítomnosti. O dvanástej v noci sa ale vždy vyberieme na polnočnú omšu,“ vykreslila speváčka. Jej recept na nivovo-orechové rožky chutí celej rodine.

SkryťVypnúť reklamu

Rožky z lístkového cesta plnené nivovo-orechovou náplňou

Potrebujeme:

400 g lístkového cesta (jeden balík), 200 g niva plesnivého syra, 150 g vlašských orechov

1-2 lyžice kyslej smotany, oregano resp. korenie na pizzu (podľa chuti), mleté čierne korenie (podľa chuti), hrubozrnná soľ, 1 vajce na potretie

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na asi 3 mm hrúbku. Z cesta vykrojíme plát o veľkosti približne 20 x 40 cm. Radielkom z neho vykrojíme podlhovasté trojuholníky (na celú šírku cesta – 20 cm). Syr niva jemne nastrúhame, pridáme najemno nasekané orechy, kyslú smotanu, korenie, oregano a vymiešame tuhšiu náplň. Lyžicou naukladáme náplň na vykrojené trojuholníky. Tieto potom zrolujeme od hrubšieho konca k tenšiemu tak, aby nám pri pečení náplň nevytiekla. Plech vystelieme papierom, poukladáme naň rožky, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou. Pečieme dozlatista pri teplote 170 – 180 stupňov Celzia približne 15 minút.

Rožteky môžeme vylepšiť aj plátkom prerastenej oravskej alebo anglickej slaniny, ktorú poukladáme na pripravené trojuholníky skôr, ako ich naplníme pripravenou plnkou.

IVETA JESENSKÁ

riaditeľka kultúrneho strediska, Turany

„Oblátky s medom, kapustnica s údeným a klobáskou, sviatočný zemiakový šalát, lokše s makom a tiež orechmi, pečená morka s plnkou, cvikla s chrenom. Takto vyzerajú Vianoce u nás doma už takmer tridsať rokov,“ hovorí Iveta Jesenská o pochúťkach v ich príbytku. „Počas hlavného chodu si vychutnáme i rybie filé alebo lososa a ako zákusok máme dobrú domácu klobásku,“ s úsmevom spomína. Spomedzi koláčov u nich nechýbajú šuhajdy, vanilkové rožky, griláž, linecké kolieska, medovníčky, plnené oriešky, ružomberský perník, kokosové pusinky, žĺtkové, medové a kokosové rezy.

„Ťažko vybrať jeden najlepší recept. Stále pribúdajú nové, ale my sme verní tradícii, a tak máme radi možno pre niekoho nepoznaný recept na plnené oriešky,“ ozrejmuje I. Jesenská.

Plnené oriešky

Cesto: 30 dkg, hladkej múky výberovej, 22 dkg tuku (palmarin), 15 dkg práš. cukru, 10 dkg mletých orechov, 1 PL kakaa, trocha rumu. Zmiešame a necháme dve hodiny odpočinúť. Potom plníme orieškové formičky, nie však doplna. Upečené môžeme hneď vyklopiť a necháme vychladnúť.

Plnka: 1 dcl mlieka, 15 dkg orechov a 1 vanilkový cukor varíme do zhustnutia a necháme vychladnúť. Zvlášť vymiešame 20 dkg cukru a 20 dkg tuku (hera) a pridáme k vychladnutej plnke. Vymiešame spolu a plníme oriešky.

Naplnené krásne zmäknú a znamenite chutia! „Recept je osvedčený, nepečiem ich inokedy, iba na Vianoce a inak tomu nebude ani tento rok!“

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve
  2. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá
  3. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  4. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  5. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  6. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  7. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  8. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  1. Sodastream sa mení
  2. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve
  3. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá
  4. Marec, poberaj sa, starec - do dôchodku na úrovni
  5. Už 110 rokov súčasťou každej domácnosti. ALPA oslavuje jubileum
  6. Lekárka z Ameriky: Kvalita medicíny v Šaci na mňa zapôsobila
  7. Výšku finančných darov zvolili zákazníci Tesca vo Zvolene
  8. Najväčší súboj obnovených pamiatok prebieha online
  1. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 8 264
  2. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 5 694
  3. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 4 179
  4. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 4 074
  5. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 3 798
  6. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 3 336
  7. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 686
  8. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 2 561

Blogy SME

  1. Rastislav Puchala: Táto republika je v háji
  2. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien
  3. Anton Kovalčík: Kde bolo tam bolelo, alebo ako Voloďa kariéru robil. 3 - Petrohrad a Moskva.
  4. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová
  5. Štefan Vidlár: Máme strom
  6. Ľudmila Križanovská: Psi brešú a karavána ide ďalej, pani Saková
  7. Radovan Čipka: Ako Klus do Európy klusá a na Slovensko hanbu fľusá
  8. Anton Lisinovič: 8 kníh prečítaných za rok 2022
  1. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 8 961
  2. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 641
  3. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 3 663
  4. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 481
  5. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 3 424
  6. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia 3 084
  7. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 053
  8. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 2 460
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Miloš Fafrák premenil v predlžení trestné strieľanie a poslal sériu do siedmeho zápasu.

Rozhodca martinským fanúšikom v tretej tretine poriadne rozhodil nervovú sústavu, chladnú hlavu si však zachoval Miloš Fafrák a vybavil siedmy zápas.


11 h
Prameň Medokýš.

Martinská radnica sa o pozemok stará, aj keď nemusí.


20 h
V sobotu odštartuje úvodnými zápasmi aj prvá trieda.

Štrnásť účastníkov prvej triedy vstúpi cez víkend do jarnej časti súťaže. Prinášame sumár zmien v kádri, výsledky všetkých prípravných zápasov či tipy na to kto zvíťazí a kto skončí posledný.


23. mar
Cieľom mestskej polície v Martine nebolo ľudí pokutovať.

Dopravné značky upozorňujú na možnosť parkovania len rezidentom.


23. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Jeden z najväčších hitov nahral len z recesie.


23 h

Ako hráč našiel najlepšie podmienky v Považskej Bystrici a bol aj pri historickom postupe. V trénerskej kariére zažil nejedno sklamanie.


23. mar

Napadnutého muža previezli záchranári do nemocnice.


23. mar

Od roku 2016 bolo jaskyniarom jasné, že ľad v jaskyni pomaly končí.


19 h

Blogy SME

  1. Rastislav Puchala: Táto republika je v háji
  2. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien
  3. Anton Kovalčík: Kde bolo tam bolelo, alebo ako Voloďa kariéru robil. 3 - Petrohrad a Moskva.
  4. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová
  5. Štefan Vidlár: Máme strom
  6. Ľudmila Križanovská: Psi brešú a karavána ide ďalej, pani Saková
  7. Radovan Čipka: Ako Klus do Európy klusá a na Slovensko hanbu fľusá
  8. Anton Lisinovič: 8 kníh prečítaných za rok 2022
  1. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 8 961
  2. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 641
  3. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 3 663
  4. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 481
  5. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 3 424
  6. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia 3 084
  7. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 053
  8. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 2 460
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?