Pondelok, 1. marec, 2021 | Meniny má AlbínKrížovkyKrížovky

Turčianske speváčky s vareškou

I. Jesenskú, M. Križanovú a O. Wagnerovú poznáme z početných podujatí, na ktorých interpretujú pesničky zo zlatej éry slovenskej populárnej hudby. M. Križanová má aj vlastný repertoár.Podelili sa s nami o ich obľúbené sviatočné recepty.

Oľga Wagnerová pri pečení.Oľga Wagnerová pri pečení. (Zdroj: ARCHÍV OW)

I. Jesenskú, M. Križanovú a O. Wagnerovú poznáme z početných podujatí, na ktorých interpretujú pesničky zo zlatej éry slovenskej populárnej hudby. M. Križanová má aj vlastný repertoár. Podelili sa s nami o ich obľúbené sviatočné recepty.

OĽGA WAGNEROVÁ

starostka, Turček

„Všetci u nás doma milujú moje parížske rožky. Môžem napiecť aj 15 druhov zákuskov, no iba tieto rožky sa záhadne a rýchlo tratia zo špajze. Pečiem ich maličké, často aj na svadby a z tejto dávky urobím až 150 kusov,“ prezradila starostka Turčeka, ktorá bude Štedrý večer tráviť v spoločnosti manžela a dcéry s mužom. Na ich sviatočnom stole nesmie chýbať pstruh na masle so zemiakovým šalátom, rezne, kapustnica a oblátky. Najväčším pomocníkom O. Wagnerovej pri príprave večere je jej zať Miroslav.

Skryť Vypnúť reklamu

Parížske rožky

6 bielkov, 50 dkg kryštálového cukru, štipku škorice šľaháme nad parou, primiešame 25 dkg orechov a za veľkú lyžicu hrubej múky – striekame na dobre vymastený plech alebo mastný papier na pečenie. Pečieme v pootvorenej rúre pri 120 stupňoch Celzia (je to vlastne sušenie).

Krém: 1 čajová šálka – 3 dcl kryštálového cukru, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor šľaháme nad parou až kým je masa tak hustá, že nespadne z varechy. Do tejto horúcej masy zamiešame 1 maslo a 1 palmarín. Pridáme dve lyžice rumu. Krém nastriekame na otočené rožky, necháme v chlade stuhnúť a na záver máčame v čokoládovej poleve.

Poleva: 1 iva stužený tuk, 20 dkg čokolády, jedna lyžička oleja, do rozpustenej čokolády pridáme jednu až dve lyžice kakaa.

„Parížske rožky pečiem dnes už bez pridania hrubej múky, navýšim orechy o 3 až 5 dkg a môžu ich konzumovať aj celiatici“.

Skryť Vypnúť reklamu

MARTA KRIŽANOVÁ

podnikateľka, Vrútky

Štedrý večer bude známa speváčka tráviť aj s manželom u svojho syna a jeho rodiny.

„Varenie mám na starosti ja. Pred samotnou večerou sa vždy pomodlíme, pripijeme si, všetci sa vybozkávame a zaželáme si krásne sviatky,“ približuje M. Križanová a dodáva, že na pestrom stole musia byť vždy oblátky s medom, špeciálna kapustnica s kúskom sušeného kapra pre lepšiu chuť a šalát s vyprážaným kaprom. Tento rok jedálniček ozvláštnia aj o pečené pstruhy. „Spoločne si potom rozbalíme darčeky, z ktorých majú najväčšiu radosť moje vnúčatá, debatujeme a tešíme sa zo vzájomnej prítomnosti. O dvanástej v noci sa ale vždy vyberieme na polnočnú omšu,“ vykreslila speváčka. Jej recept na nivovo-orechové rožky chutí celej rodine.

Skryť Vypnúť reklamu

Rožky z lístkového cesta plnené nivovo-orechovou náplňou

Potrebujeme:

400 g lístkového cesta (jeden balík), 200 g niva plesnivého syra, 150 g vlašských orechov

1-2 lyžice kyslej smotany, oregano resp. korenie na pizzu (podľa chuti), mleté čierne korenie (podľa chuti), hrubozrnná soľ, 1 vajce na potretie

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na asi 3 mm hrúbku. Z cesta vykrojíme plát o veľkosti približne 20 x 40 cm. Radielkom z neho vykrojíme podlhovasté trojuholníky (na celú šírku cesta – 20 cm). Syr niva jemne nastrúhame, pridáme najemno nasekané orechy, kyslú smotanu, korenie, oregano a vymiešame tuhšiu náplň. Lyžicou naukladáme náplň na vykrojené trojuholníky. Tieto potom zrolujeme od hrubšieho konca k tenšiemu tak, aby nám pri pečení náplň nevytiekla. Plech vystelieme papierom, poukladáme naň rožky, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou. Pečieme dozlatista pri teplote 170 – 180 stupňov Celzia približne 15 minút.

Rožteky môžeme vylepšiť aj plátkom prerastenej oravskej alebo anglickej slaniny, ktorú poukladáme na pripravené trojuholníky skôr, ako ich naplníme pripravenou plnkou.

IVETA JESENSKÁ

riaditeľka kultúrneho strediska, Turany

„Oblátky s medom, kapustnica s údeným a klobáskou, sviatočný zemiakový šalát, lokše s makom a tiež orechmi, pečená morka s plnkou, cvikla s chrenom. Takto vyzerajú Vianoce u nás doma už takmer tridsať rokov,“ hovorí Iveta Jesenská o pochúťkach v ich príbytku. „Počas hlavného chodu si vychutnáme i rybie filé alebo lososa a ako zákusok máme dobrú domácu klobásku,“ s úsmevom spomína. Spomedzi koláčov u nich nechýbajú šuhajdy, vanilkové rožky, griláž, linecké kolieska, medovníčky, plnené oriešky, ružomberský perník, kokosové pusinky, žĺtkové, medové a kokosové rezy.

„Ťažko vybrať jeden najlepší recept. Stále pribúdajú nové, ale my sme verní tradícii, a tak máme radi možno pre niekoho nepoznaný recept na plnené oriešky,“ ozrejmuje I. Jesenská.

Plnené oriešky

Cesto: 30 dkg, hladkej múky výberovej, 22 dkg tuku (palmarin), 15 dkg práš. cukru, 10 dkg mletých orechov, 1 PL kakaa, trocha rumu. Zmiešame a necháme dve hodiny odpočinúť. Potom plníme orieškové formičky, nie však doplna. Upečené môžeme hneď vyklopiť a necháme vychladnúť.

Plnka: 1 dcl mlieka, 15 dkg orechov a 1 vanilkový cukor varíme do zhustnutia a necháme vychladnúť. Zvlášť vymiešame 20 dkg cukru a 20 dkg tuku (hera) a pridáme k vychladnutej plnke. Vymiešame spolu a plníme oriešky.

Naplnené krásne zmäknú a znamenite chutia! „Recept je osvedčený, nepečiem ich inokedy, iba na Vianoce a inak tomu nebude ani tento rok!“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  2. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  3. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  4. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  5. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  6. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  7. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  10. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 230
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 13 817
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 10 790
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 10 052
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 8 351
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 375
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 6 991
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 610
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 752
  10. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 5 348
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Kontrola na hranici okresu Martin.

Policajti v priebehu jedneho dňa skontrolovaôi cez tisíc ľudí.

5 h
Michal Franek.

Legenda československého boxu Michal Franek bol prvým majstrom sveta zo Slovenska, keď sa v roku 1985 stal šampiónom medzi juniormi. Ako chlapec cestoval na tréningy osobákom z Varína do Vrútok a potom ešte musel prestúpiť na autobus. Domov sa niekedy vracal až večer po desiatej.

14 h
Klinická psychologička a psychoterapeutka Jana Jamrichová tvrdí, že pandémia je pre vzťahy veľkou skúškou.

Sociálna izolácia a náročná nálada v spoločnosti do veľkej miery skúšajú vzťahy.

14 h
Ilustračné foto.

Víkendové testovanie poslalo časť učiteľov do karantény.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vláda schválila zmeny v protipandemických opatreniach. Prinášame ich zoznam.

15 h

Počet miest zriadených mestom Žilina klesá.

15 h

Prednostku Okresného úradu v Topoľčanoch Dagmar Kačírekovú zaočkovali prednostne. Samotná prednostka, nominantka strany OĽANO, sa tým pochválila na sociálnej sieti.

16 h

Ponuku na výjazdové MOM obce z okresu Nitra odmietli. Museli by doplácať. Ministerstvo žiadajú, aby upravilo podmienky.

17 h

Už ste čítali?