Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Turčianske speváčky s vareškou

I. Jesenskú, M. Križanovú a O. Wagnerovú poznáme z početných podujatí, na ktorých interpretujú pesničky zo zlatej éry slovenskej populárnej hudby. M. Križanová má aj vlastný repertoár.Podelili sa s nami o ich obľúbené sviatočné recepty.

Oľga Wagnerová pri pečení.Oľga Wagnerová pri pečení. (Zdroj: ARCHÍV OW)

I. Jesenskú, M. Križanovú a O. Wagnerovú poznáme z početných podujatí, na ktorých interpretujú pesničky zo zlatej éry slovenskej populárnej hudby. M. Križanová má aj vlastný repertoár. Podelili sa s nami o ich obľúbené sviatočné recepty.

OĽGA WAGNEROVÁ

starostka, Turček

„Všetci u nás doma milujú moje parížske rožky. Môžem napiecť aj 15 druhov zákuskov, no iba tieto rožky sa záhadne a rýchlo tratia zo špajze. Pečiem ich maličké, často aj na svadby a z tejto dávky urobím až 150 kusov,“ prezradila starostka Turčeka, ktorá bude Štedrý večer tráviť v spoločnosti manžela a dcéry s mužom. Na ich sviatočnom stole nesmie chýbať pstruh na masle so zemiakovým šalátom, rezne, kapustnica a oblátky. Najväčším pomocníkom O. Wagnerovej pri príprave večere je jej zať Miroslav.

Skryť Vypnúť reklamu

Parížske rožky

6 bielkov, 50 dkg kryštálového cukru, štipku škorice šľaháme nad parou, primiešame 25 dkg orechov a za veľkú lyžicu hrubej múky – striekame na dobre vymastený plech alebo mastný papier na pečenie. Pečieme v pootvorenej rúre pri 120 stupňoch Celzia (je to vlastne sušenie).

Krém: 1 čajová šálka – 3 dcl kryštálového cukru, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor šľaháme nad parou až kým je masa tak hustá, že nespadne z varechy. Do tejto horúcej masy zamiešame 1 maslo a 1 palmarín. Pridáme dve lyžice rumu. Krém nastriekame na otočené rožky, necháme v chlade stuhnúť a na záver máčame v čokoládovej poleve.

Poleva: 1 iva stužený tuk, 20 dkg čokolády, jedna lyžička oleja, do rozpustenej čokolády pridáme jednu až dve lyžice kakaa.

„Parížske rožky pečiem dnes už bez pridania hrubej múky, navýšim orechy o 3 až 5 dkg a môžu ich konzumovať aj celiatici“.

Skryť Vypnúť reklamu

MARTA KRIŽANOVÁ

podnikateľka, Vrútky

Štedrý večer bude známa speváčka tráviť aj s manželom u svojho syna a jeho rodiny.

„Varenie mám na starosti ja. Pred samotnou večerou sa vždy pomodlíme, pripijeme si, všetci sa vybozkávame a zaželáme si krásne sviatky,“ približuje M. Križanová a dodáva, že na pestrom stole musia byť vždy oblátky s medom, špeciálna kapustnica s kúskom sušeného kapra pre lepšiu chuť a šalát s vyprážaným kaprom. Tento rok jedálniček ozvláštnia aj o pečené pstruhy. „Spoločne si potom rozbalíme darčeky, z ktorých majú najväčšiu radosť moje vnúčatá, debatujeme a tešíme sa zo vzájomnej prítomnosti. O dvanástej v noci sa ale vždy vyberieme na polnočnú omšu,“ vykreslila speváčka. Jej recept na nivovo-orechové rožky chutí celej rodine.

Skryť Vypnúť reklamu

Rožky z lístkového cesta plnené nivovo-orechovou náplňou

Potrebujeme:

400 g lístkového cesta (jeden balík), 200 g niva plesnivého syra, 150 g vlašských orechov

1-2 lyžice kyslej smotany, oregano resp. korenie na pizzu (podľa chuti), mleté čierne korenie (podľa chuti), hrubozrnná soľ, 1 vajce na potretie

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na asi 3 mm hrúbku. Z cesta vykrojíme plát o veľkosti približne 20 x 40 cm. Radielkom z neho vykrojíme podlhovasté trojuholníky (na celú šírku cesta – 20 cm). Syr niva jemne nastrúhame, pridáme najemno nasekané orechy, kyslú smotanu, korenie, oregano a vymiešame tuhšiu náplň. Lyžicou naukladáme náplň na vykrojené trojuholníky. Tieto potom zrolujeme od hrubšieho konca k tenšiemu tak, aby nám pri pečení náplň nevytiekla. Plech vystelieme papierom, poukladáme naň rožky, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou. Pečieme dozlatista pri teplote 170 – 180 stupňov Celzia približne 15 minút.

Rožteky môžeme vylepšiť aj plátkom prerastenej oravskej alebo anglickej slaniny, ktorú poukladáme na pripravené trojuholníky skôr, ako ich naplníme pripravenou plnkou.

IVETA JESENSKÁ

riaditeľka kultúrneho strediska, Turany

„Oblátky s medom, kapustnica s údeným a klobáskou, sviatočný zemiakový šalát, lokše s makom a tiež orechmi, pečená morka s plnkou, cvikla s chrenom. Takto vyzerajú Vianoce u nás doma už takmer tridsať rokov,“ hovorí Iveta Jesenská o pochúťkach v ich príbytku. „Počas hlavného chodu si vychutnáme i rybie filé alebo lososa a ako zákusok máme dobrú domácu klobásku,“ s úsmevom spomína. Spomedzi koláčov u nich nechýbajú šuhajdy, vanilkové rožky, griláž, linecké kolieska, medovníčky, plnené oriešky, ružomberský perník, kokosové pusinky, žĺtkové, medové a kokosové rezy.

„Ťažko vybrať jeden najlepší recept. Stále pribúdajú nové, ale my sme verní tradícii, a tak máme radi možno pre niekoho nepoznaný recept na plnené oriešky,“ ozrejmuje I. Jesenská.

Plnené oriešky

Cesto: 30 dkg, hladkej múky výberovej, 22 dkg tuku (palmarin), 15 dkg práš. cukru, 10 dkg mletých orechov, 1 PL kakaa, trocha rumu. Zmiešame a necháme dve hodiny odpočinúť. Potom plníme orieškové formičky, nie však doplna. Upečené môžeme hneď vyklopiť a necháme vychladnúť.

Plnka: 1 dcl mlieka, 15 dkg orechov a 1 vanilkový cukor varíme do zhustnutia a necháme vychladnúť. Zvlášť vymiešame 20 dkg cukru a 20 dkg tuku (hera) a pridáme k vychladnutej plnke. Vymiešame spolu a plníme oriešky.

Naplnené krásne zmäknú a znamenite chutia! „Recept je osvedčený, nepečiem ich inokedy, iba na Vianoce a inak tomu nebude ani tento rok!“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 983
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 217
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 286
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 512
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 871
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 189
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 007
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 798
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 178
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 980
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Sahajdovi nový tartan šťastie nepriniesol

Ostrý pretekársky krst nového atletického štadióna dopadol veľmi dobre. Menili sa na ňom slovenské historické tabuľky v behu na 10 000 metrov.

Tibor Sahajda.

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.
Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Už ste čítali?