Ako sa dá čarovať zo zeleniny

Leonardo da Vinci nie je iba génius talianskej renesancie. Takýto názov má aj program celoživotného vzdelávania, ktorý je doma v mnohých školách na Slovensku. Jeden z projektov, nazvaný v podtitule Cesta k zlepšeniu v odbornom vyučovaní, plnili aj v Stred

Žiačky Strednej odbornej školy obchodu a služieb počas plnanie jedného zo zadaní projektu.Žiačky Strednej odbornej školy obchodu a služieb počas plnanie jedného zo zadaní projektu. (Zdroj: Viera Legerská)

nej odbornej škole obchodu a služieb v Martine.

MARTIN. Súčasťou programu sa martinská škola stala na podnet českých partnerov zo Strednej školy gastronómie a služieb v Novej Pake. Pred dvoma rokmi ich pozvali na participáciu na projekte, ktorého nosnou témou mala byť zelenina. Zelenina v celom zábere druhov, pestovania, spracovania, ale najmä servírovania, dekorácie a prípravy studených i teplých zeleninových pokrmov, vrátane prípravy súborného, šesťjazyčného slovníka odbornej terminológie. V minulom týždni projekt vrcholil práve v Martine posledným z piatich worshopov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Zelenina je veľká téma, jej využitie v gastronómii má stále nové a nové možnosti, čo potvrdila aj práca na projekte. Žiakov zaujala, veľa sa naučili, veľa toho na workshopoch v jednotlivých krajinách Európy videli a zažili,“ hodnotí koordinátorka Kvetoslava Švandová.

Na medzinárodnom projekte participovali dve školy z Českej republiky – z Novej Paky a Třešte, poľská škola z Pieszyce, chorvátska škola z Orahovice a naša martinská Stredná odborná škola obchodu a služieb. Jednotlivé workshopy, na ktorých sa žiaci spolu s pedagógmi za uplynulé dva roky zúčastnili, mali svoje dielčie témy. V Novej Pake sa venovali surovej zelenine a jej použitiu na dekoráciu, študenti absolvovali aj kurz carvingu (ozdobné vyrezávanie zeleniny a ovocia) s certifikátmi, v Třešti sa venovali najmä technike morimono, čo je tvorba ikeban zo zeleniny a ovocia. Workshop v poľskej škole vyplnila téma teplých zeleninových pokrmov a v nej pokračovali účastníci projektu aj v Martine.

SkryťVypnúť reklamu

„Veľmi príjemne nás prekvapili v Chorvátsku. Zoznámili nás s u nás málo známou zeleninou – batátmi, čo sú sladké zemiaky,“ vymenúva prínos projektu K. Švandová. „Boli sme na farme, kde ich pestujú, skladujú, ošetrujú, spracovávajú a vo vlastnej reštaurácii aj používajú pri príprave predjedla, polievok, príloh a aj múčnikov.“

Na worshopoch vždy pracujú spolu medzinárodné tímy žiakov, ktoré sa venovali pripraveným zadaniam a potom ich odprezentovali. „V Martine sme sa jeden deň venovali modernej kuchyni a druhý deň tradičnej kuchyni najmä s použítím zemiakov. Zapekali sme ich, plnili, ponúkli strapačky, halušky a iné pochúťky. Receptúry pripravili naši majstri odborného výcviku, najskôr ich so žiakmi vyskúšali, otestovali a až potom sme prípravu jedál zverili účastníkom projektu,“ opísala koordinátorka. Doplnila, že súčasťou prezentácie bolo konfitovanie, čo je použitie tepelne spracovnej zeleniny na dekorovanie a dochucovanie jedál, ktoré budúcim kuchárom prišiel predviesť bývalý žiak školy, teraz šéfkuchár hotela Turiec Radoslav Pádej.

SkryťVypnúť reklamu

Záujem o jeho prezentáciu bol veľký. Ale aj o celý projekt. Profesia kuchára a vôbec kvalitná gastronómia dnes nadobúda na spoločenskej vážnosti a žiaci sa chcú učiť nové veci zo svojho odboru. Odborná škola dnes nemá problém naplniť triedy v odbore kuchár, na svoju profesiu sa tu pripravujú v troj- i štvorročných odboroch, nadstavbovom štúdiu i v hotelovej akadémii. Aj preto výstup z projektu vo vyučovaní využijú.

„Jeho súčasťou je totiž aj spracovanie učebných materiálov z jednotlivých worshopov a ich implementácia do praxe škôl pre študijný odbor kuchár alebo praktické kurzy v gastronómii, vrátane receptov. Ich prekladu sa počas minulého týždňa venoval u nás jeden z medzinárodných tímov študentov,“ zhodnotila praktické využitie projektu Kvetoslava Švandová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. Invázne rastliny ako superpotraviny
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  7. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  8. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 6 284
  2. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 730
  3. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 4 209
  4. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 3 692
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 128
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 794
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 791
  8. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž 1 640
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (15. - 21.8.1925)
  2. Martin Greguš: Je plat prezidenta Pellegriniho vo výške cca 18 000 eur mesačne primeraný slovenským pomerom?
  3. Milan Removčík: Martinské hole
  4. Jozef Huljak: Ako Trump letí na Aljašku kúpiť mier od Putina
  5. Martin Fronk: Turecký sandžak uprostred Slovenska?
  6. Štefan Šturdzík: Rakovina si nevyberá no prečo zlyhávajú ľudia, ktorí nám majú s ňou pomáhať bojovať ?
  7. Martin Šuraba: Košická električka #1 (1/2)
  8. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky L.
  1. Monika Albertiová: Máme po puči 14 274
  2. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 13 001
  3. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 10 370
  4. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 9 727
  5. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov. 8 420
  6. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 7 470
  7. Ján Valchár: Keď Rusku ide karta, tak ešte jeden blog 7 000
  8. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom 6 995
  1. Věra Tepličková: Pozrieť sa bez hnusu do zrkadla by mali vedieť aj šaškovia
  2. Marcel Rebro: Z hľadiska vyššieho princípu: Prečo posielame Ukrajincom drony
  3. Radko Mačuha: Fico má nový slogan pre PS - poslušné slovensko.
  4. Marcel Rebro: Nezlomné deti padlých hrdinov ďakujú nezlomným Slovákom
  5. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom
  6. INESS: Čo priniesla konkurencia zdravotných poisťovní
  7. Radko Mačuha: Ruský Disneyland.
  8. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?