Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Ako sa dá čarovať zo zeleniny

Leonardo da Vinci nie je iba génius talianskej renesancie. Takýto názov má aj program celoživotného vzdelávania, ktorý je doma v mnohých školách na Slovensku. Jeden z projektov, nazvaný v podtitule Cesta k zlepšeniu v odbornom vyučovaní, plnili aj v Stred

Žiačky Strednej odbornej školy obchodu a služieb počas plnanie jedného zo zadaní projektu.Žiačky Strednej odbornej školy obchodu a služieb počas plnanie jedného zo zadaní projektu. (Zdroj: Viera Legerská)

nej odbornej škole obchodu a služieb v Martine.

MARTIN. Súčasťou programu sa martinská škola stala na podnet českých partnerov zo Strednej školy gastronómie a služieb v Novej Pake. Pred dvoma rokmi ich pozvali na participáciu na projekte, ktorého nosnou témou mala byť zelenina. Zelenina v celom zábere druhov, pestovania, spracovania, ale najmä servírovania, dekorácie a prípravy studených i teplých zeleninových pokrmov, vrátane prípravy súborného, šesťjazyčného slovníka odbornej terminológie. V minulom týždni projekt vrcholil práve v Martine posledným z piatich worshopov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zelenina je veľká téma, jej využitie v gastronómii má stále nové a nové možnosti, čo potvrdila aj práca na projekte. Žiakov zaujala, veľa sa naučili, veľa toho na workshopoch v jednotlivých krajinách Európy videli a zažili,“ hodnotí koordinátorka Kvetoslava Švandová.

Na medzinárodnom projekte participovali dve školy z Českej republiky – z Novej Paky a Třešte, poľská škola z Pieszyce, chorvátska škola z Orahovice a naša martinská Stredná odborná škola obchodu a služieb. Jednotlivé workshopy, na ktorých sa žiaci spolu s pedagógmi za uplynulé dva roky zúčastnili, mali svoje dielčie témy. V Novej Pake sa venovali surovej zelenine a jej použitiu na dekoráciu, študenti absolvovali aj kurz carvingu (ozdobné vyrezávanie zeleniny a ovocia) s certifikátmi, v Třešti sa venovali najmä technike morimono, čo je tvorba ikeban zo zeleniny a ovocia. Workshop v poľskej škole vyplnila téma teplých zeleninových pokrmov a v nej pokračovali účastníci projektu aj v Martine.

Skryť Vypnúť reklamu

„Veľmi príjemne nás prekvapili v Chorvátsku. Zoznámili nás s u nás málo známou zeleninou – batátmi, čo sú sladké zemiaky,“ vymenúva prínos projektu K. Švandová. „Boli sme na farme, kde ich pestujú, skladujú, ošetrujú, spracovávajú a vo vlastnej reštaurácii aj používajú pri príprave predjedla, polievok, príloh a aj múčnikov.“

Na worshopoch vždy pracujú spolu medzinárodné tímy žiakov, ktoré sa venovali pripraveným zadaniam a potom ich odprezentovali. „V Martine sme sa jeden deň venovali modernej kuchyni a druhý deň tradičnej kuchyni najmä s použítím zemiakov. Zapekali sme ich, plnili, ponúkli strapačky, halušky a iné pochúťky. Receptúry pripravili naši majstri odborného výcviku, najskôr ich so žiakmi vyskúšali, otestovali a až potom sme prípravu jedál zverili účastníkom projektu,“ opísala koordinátorka. Doplnila, že súčasťou prezentácie bolo konfitovanie, čo je použitie tepelne spracovnej zeleniny na dekorovanie a dochucovanie jedál, ktoré budúcim kuchárom prišiel predviesť bývalý žiak školy, teraz šéfkuchár hotela Turiec Radoslav Pádej.

Skryť Vypnúť reklamu

Záujem o jeho prezentáciu bol veľký. Ale aj o celý projekt. Profesia kuchára a vôbec kvalitná gastronómia dnes nadobúda na spoločenskej vážnosti a žiaci sa chcú učiť nové veci zo svojho odboru. Odborná škola dnes nemá problém naplniť triedy v odbore kuchár, na svoju profesiu sa tu pripravujú v troj- i štvorročných odboroch, nadstavbovom štúdiu i v hotelovej akadémii. Aj preto výstup z projektu vo vyučovaní využijú.

„Jeho súčasťou je totiž aj spracovanie učebných materiálov z jednotlivých worshopov a ich implementácia do praxe škôl pre študijný odbor kuchár alebo praktické kurzy v gastronómii, vrátane receptov. Ich prekladu sa počas minulého týždňa venoval u nás jeden z medzinárodných tímov študentov,“ zhodnotila praktické využitie projektu Kvetoslava Švandová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  10. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 686
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 110
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 380
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 740
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 13 470
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 794
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 051
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 437
  9. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 296
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V niektorých stretnutiach nemal kto zmeniť tempo hry

Tím Dynama striedal na jeseň lepšie výkony so slabšími. Podľa kormidelníka Zdenka Veselovského mohli jeho zverenci v dvoch či troch zápasoch zabrať viac.

Peter Koleno patrí medzí lídrov diviackeho tímu.

Rodičia spojili sily

Urobili radosť škôlkarom.

Pieskovisko má nad sebou praktickú sieť.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Slnečnica v oblakoch

Seniorovi z Koštian nad Turcom sa podaril pestovateľský úspech.

Vysoká slnečnica teší okoloidúcich.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Zoznam odberných miest v liptovských mestách

Pozrite si, na akých miestach sa bude konať celoplošné testovanie v liptovských mestách.

Už ste čítali?