Ako sa dá čarovať zo zeleniny

Leonardo da Vinci nie je iba génius talianskej renesancie. Takýto názov má aj program celoživotného vzdelávania, ktorý je doma v mnohých školách na Slovensku. Jeden z projektov, nazvaný v podtitule Cesta k zlepšeniu v odbornom vyučovaní, plnili aj v Stred

Žiačky Strednej odbornej školy obchodu a služieb počas plnanie jedného zo zadaní projektu.Žiačky Strednej odbornej školy obchodu a služieb počas plnanie jedného zo zadaní projektu. (Zdroj: Viera Legerská)

nej odbornej škole obchodu a služieb v Martine.

MARTIN. Súčasťou programu sa martinská škola stala na podnet českých partnerov zo Strednej školy gastronómie a služieb v Novej Pake. Pred dvoma rokmi ich pozvali na participáciu na projekte, ktorého nosnou témou mala byť zelenina. Zelenina v celom zábere druhov, pestovania, spracovania, ale najmä servírovania, dekorácie a prípravy studených i teplých zeleninových pokrmov, vrátane prípravy súborného, šesťjazyčného slovníka odbornej terminológie. V minulom týždni projekt vrcholil práve v Martine posledným z piatich worshopov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Zelenina je veľká téma, jej využitie v gastronómii má stále nové a nové možnosti, čo potvrdila aj práca na projekte. Žiakov zaujala, veľa sa naučili, veľa toho na workshopoch v jednotlivých krajinách Európy videli a zažili,“ hodnotí koordinátorka Kvetoslava Švandová.

Na medzinárodnom projekte participovali dve školy z Českej republiky – z Novej Paky a Třešte, poľská škola z Pieszyce, chorvátska škola z Orahovice a naša martinská Stredná odborná škola obchodu a služieb. Jednotlivé workshopy, na ktorých sa žiaci spolu s pedagógmi za uplynulé dva roky zúčastnili, mali svoje dielčie témy. V Novej Pake sa venovali surovej zelenine a jej použitiu na dekoráciu, študenti absolvovali aj kurz carvingu (ozdobné vyrezávanie zeleniny a ovocia) s certifikátmi, v Třešti sa venovali najmä technike morimono, čo je tvorba ikeban zo zeleniny a ovocia. Workshop v poľskej škole vyplnila téma teplých zeleninových pokrmov a v nej pokračovali účastníci projektu aj v Martine.

SkryťVypnúť reklamu

„Veľmi príjemne nás prekvapili v Chorvátsku. Zoznámili nás s u nás málo známou zeleninou – batátmi, čo sú sladké zemiaky,“ vymenúva prínos projektu K. Švandová. „Boli sme na farme, kde ich pestujú, skladujú, ošetrujú, spracovávajú a vo vlastnej reštaurácii aj používajú pri príprave predjedla, polievok, príloh a aj múčnikov.“

Na worshopoch vždy pracujú spolu medzinárodné tímy žiakov, ktoré sa venovali pripraveným zadaniam a potom ich odprezentovali. „V Martine sme sa jeden deň venovali modernej kuchyni a druhý deň tradičnej kuchyni najmä s použítím zemiakov. Zapekali sme ich, plnili, ponúkli strapačky, halušky a iné pochúťky. Receptúry pripravili naši majstri odborného výcviku, najskôr ich so žiakmi vyskúšali, otestovali a až potom sme prípravu jedál zverili účastníkom projektu,“ opísala koordinátorka. Doplnila, že súčasťou prezentácie bolo konfitovanie, čo je použitie tepelne spracovnej zeleniny na dekorovanie a dochucovanie jedál, ktoré budúcim kuchárom prišiel predviesť bývalý žiak školy, teraz šéfkuchár hotela Turiec Radoslav Pádej.

SkryťVypnúť reklamu

Záujem o jeho prezentáciu bol veľký. Ale aj o celý projekt. Profesia kuchára a vôbec kvalitná gastronómia dnes nadobúda na spoločenskej vážnosti a žiaci sa chcú učiť nové veci zo svojho odboru. Odborná škola dnes nemá problém naplniť triedy v odbore kuchár, na svoju profesiu sa tu pripravujú v troj- i štvorročných odboroch, nadstavbovom štúdiu i v hotelovej akadémii. Aj preto výstup z projektu vo vyučovaní využijú.

„Jeho súčasťou je totiž aj spracovanie učebných materiálov z jednotlivých worshopov a ich implementácia do praxe škôl pre študijný odbor kuchár alebo praktické kurzy v gastronómii, vrátane receptov. Ich prekladu sa počas minulého týždňa venoval u nás jeden z medzinárodných tímov študentov,“ zhodnotila praktické využitie projektu Kvetoslava Švandová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 199
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 204
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 008
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 047
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 734
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 139
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 759
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 542
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Anastasia Kuzminová a Liliana Hausnerová.

Liliana Hausnerová si vďaka svojej bežeckej záľube užila deň, na ktorý nezabudne do konca života.


Uctili si dôležité momenty našich dejín.


TASR
Tradičná oblievačka v skanzene.

V nedeľu nebude chýbať oblievačka a šibačka


Pavol Lackanič
Cez víkend je na programe viacero šlágrov.

Fomat má voľno, ale futbalový program je tentoraz poriadne nedupaný.


Už ste čítali?