Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Ako sa dá čarovať zo zeleniny

Leonardo da Vinci nie je iba génius talianskej renesancie. Takýto názov má aj program celoživotného vzdelávania, ktorý je doma v mnohých školách na Slovensku. Jeden z projektov, nazvaný v podtitule Cesta k zlepšeniu v odbornom vyučovaní, plnili aj v Stred

Žiačky Strednej odbornej školy obchodu a služieb počas plnanie jedného zo zadaní projektu.Žiačky Strednej odbornej školy obchodu a služieb počas plnanie jedného zo zadaní projektu. (Zdroj: Viera Legerská)

nej odbornej škole obchodu a služieb v Martine.

MARTIN. Súčasťou programu sa martinská škola stala na podnet českých partnerov zo Strednej školy gastronómie a služieb v Novej Pake. Pred dvoma rokmi ich pozvali na participáciu na projekte, ktorého nosnou témou mala byť zelenina. Zelenina v celom zábere druhov, pestovania, spracovania, ale najmä servírovania, dekorácie a prípravy studených i teplých zeleninových pokrmov, vrátane prípravy súborného, šesťjazyčného slovníka odbornej terminológie. V minulom týždni projekt vrcholil práve v Martine posledným z piatich worshopov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zelenina je veľká téma, jej využitie v gastronómii má stále nové a nové možnosti, čo potvrdila aj práca na projekte. Žiakov zaujala, veľa sa naučili, veľa toho na workshopoch v jednotlivých krajinách Európy videli a zažili,“ hodnotí koordinátorka Kvetoslava Švandová.

Na medzinárodnom projekte participovali dve školy z Českej republiky – z Novej Paky a Třešte, poľská škola z Pieszyce, chorvátska škola z Orahovice a naša martinská Stredná odborná škola obchodu a služieb. Jednotlivé workshopy, na ktorých sa žiaci spolu s pedagógmi za uplynulé dva roky zúčastnili, mali svoje dielčie témy. V Novej Pake sa venovali surovej zelenine a jej použitiu na dekoráciu, študenti absolvovali aj kurz carvingu (ozdobné vyrezávanie zeleniny a ovocia) s certifikátmi, v Třešti sa venovali najmä technike morimono, čo je tvorba ikeban zo zeleniny a ovocia. Workshop v poľskej škole vyplnila téma teplých zeleninových pokrmov a v nej pokračovali účastníci projektu aj v Martine.

Skryť Vypnúť reklamu

„Veľmi príjemne nás prekvapili v Chorvátsku. Zoznámili nás s u nás málo známou zeleninou – batátmi, čo sú sladké zemiaky,“ vymenúva prínos projektu K. Švandová. „Boli sme na farme, kde ich pestujú, skladujú, ošetrujú, spracovávajú a vo vlastnej reštaurácii aj používajú pri príprave predjedla, polievok, príloh a aj múčnikov.“

Na worshopoch vždy pracujú spolu medzinárodné tímy žiakov, ktoré sa venovali pripraveným zadaniam a potom ich odprezentovali. „V Martine sme sa jeden deň venovali modernej kuchyni a druhý deň tradičnej kuchyni najmä s použítím zemiakov. Zapekali sme ich, plnili, ponúkli strapačky, halušky a iné pochúťky. Receptúry pripravili naši majstri odborného výcviku, najskôr ich so žiakmi vyskúšali, otestovali a až potom sme prípravu jedál zverili účastníkom projektu,“ opísala koordinátorka. Doplnila, že súčasťou prezentácie bolo konfitovanie, čo je použitie tepelne spracovnej zeleniny na dekorovanie a dochucovanie jedál, ktoré budúcim kuchárom prišiel predviesť bývalý žiak školy, teraz šéfkuchár hotela Turiec Radoslav Pádej.

Skryť Vypnúť reklamu

Záujem o jeho prezentáciu bol veľký. Ale aj o celý projekt. Profesia kuchára a vôbec kvalitná gastronómia dnes nadobúda na spoločenskej vážnosti a žiaci sa chcú učiť nové veci zo svojho odboru. Odborná škola dnes nemá problém naplniť triedy v odbore kuchár, na svoju profesiu sa tu pripravujú v troj- i štvorročných odboroch, nadstavbovom štúdiu i v hotelovej akadémii. Aj preto výstup z projektu vo vyučovaní využijú.

„Jeho súčasťou je totiž aj spracovanie učebných materiálov z jednotlivých worshopov a ich implementácia do praxe škôl pre študijný odbor kuchár alebo praktické kurzy v gastronómii, vrátane receptov. Ich prekladu sa počas minulého týždňa venoval u nás jeden z medzinárodných tímov študentov,“ zhodnotila praktické využitie projektu Kvetoslava Švandová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 118
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 793
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 600
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 419
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 993
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 362
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 077
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 013
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 676
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 584
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest v Martine a okolí.

15 h
Miroslav Chudý.

Novým hlavným trénerom Martina sa stal Miroslav Chudý. Asistentmi budú Ladislav Spišiak a Marek Žila.

22 h
V Turčianskych Tepliciach otvorila samospráva odberové miesto už vo štvrtok.

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie covid-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc a Turčeka, v Kláštore sa testuje od stredy.

22. jan
Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

22. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

14 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

22. jan

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?