MARTIN. Jednou z posledných a zároveň úspešných bola medzinárodná juniorská súťaž Mladý barista (barista - odborník na kávu), ktorú organizovala Súkromná stredná odborná škola Educo Slanická osada Námestovo v spolupráci so Školou baristu Stanislava Cibuľu a partnerom spoločnosti Monin. Začiatkom apríla sa uskutočnil už 4. ročník tejto medzinárodnej súťaže.
Školu reprezentovala žiačka štvrtého ročníka hotelovej akadémie Andrea Kováčová, ktorú odborne pripravovala majsterka Soňa Štanclová a Jana Karkušová. Na súťaži sa zúčastnilo 15 študentov z viacerých stredných odborných škôl zo Slovenska a tiež z Poľska. Súťažiaci museli v časovom limite 12 minút pripraviť 4 porcie cappuccina a 4 voľné alkoholické alebo nealkoholické nápoje. Odborná porota hodnotila kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť, harmóniu chuti a arómy.
„Dôležitá bola aj slovná prezentácia pripraveného nápoja a jeho charakter,“ uvádza do zázemia súťaže Jana Karkušová. „Porota sledovala celkový dojem predvádzaných zručností. Použitie správnych šálok, doplnkov, množstvo a teplotu kávy a mliečnej peny, dokončenie cappuccina spôsobom „latte art“ ako aj zaujímavé ingrediencie využité pri príprave voľného nápoja. Ďalším kritériom hodnotenia bola úroveň ovládania baristickej techniky, správne používanie kávovaru, mlynčeka, čistota a hygiena na pracovisku. Hodnotili sa vedomosti o káve, odborné vyjadrovanie, osobné vystúpenie súťažiacich, kreativita, komunikácia s porotou a vzťah k obecenstvu.“
Zvládnuť všetky podmienky hodnotenia, zmestiť sa do časového limitu a pritom zaujať svojim vystúpením porotu a divákov nebolo jednoduché ani pre ostrieľaného študenta. Andrea Kováčová bola v tejto disciplíne nováčikom, a aj napriek tomu bola úspešná. K doterajším úspechom školy pripísala ďalšie prvenstvo - cenu za najlepší alkoholický kávový nápoj.