Čo, okrem kvasu na spracovanie, potrebujem, ak si chcem dať vypáliť lieh?
- Prevádzkovateľ pestovateľskej pálenice môže vyrobiť lieh pre pestovateľa len na základe jeho žiadosti. U nás vyplníme žiadosť elektronicky. V zásade potrebujete len občiansky preukaz a samozrejme musíte byť plnoletý.
Ak si pestovateľ dá vypáliť počas jedného výrobného obdobia 43 litrov 100-percentného liehu zaplatí zvýhodnenú daň, ktorá je o polovicu nižšia ako základná. Čo sa stane, keď vypáli 44 litrov?
- Za prvých 43 litrov zaplatí 5,40 eura a za ten posledný už 10,80 eura. V tejto súvislosti upozorňujem, že tých 43 litrov platí na jednu domácnosť. Takže, keď chce spracovať kvas za polovičnú daň otec a syn, ktorí bývajú na rovnakej adrese, na spomínaných 43 litrov nemá nárok každý z nich, ale obidvaja spolu.
Na 43 litrov 100-percentného liehu si môžem uplatniť polovičnú sadzbu dane. Platí, že keď napálim menejpercentný lieh zmestí sa ho do zvýhodnenej sadzby viac litrov?
- Áno. Pre ilustráciu použijem jednoduchý príklad. Ak napríklad napálite 50percentný lieh, tak polovičnou sadzbou sa zdaní 86 litrov.
V Turci je viacero páleníc. Keď mi v každej z nich vypália 43 litrov a ja si v každej uplatním nárok na polovičnú daň, prídu mi na to?
- Súčasťou žiadosti, ktorú sme už spomínali, je aj čestné prehlásenie, kde uvádzate, na aké množstvo liehu ste si už uplatnili zvýhodnenú daň. Riskovať sa neoplatí, pretože kontrola tieto špekulácie dokáže rýchlo odhaliť. Potom musíte daň doplatiť a ešte dostanete aj pomerne vysokú pokutu.
Výrobné obdobie trvá od 1. júla do 30 júna nasledujúceho roku. Nezamieňajú si niektorí pestovatelia toto obdobie s kalendárnym rokom?
- Ešte stále áno. Niekto vypálil 43 litrov na jeseň a uplatní si polovičnú daň. Potom chce to isté urobiť i na jar, no už nemá nárok a musí počkať do júla. Ľudí sa na to vždy snažíme upozorniť.
Základným predpokladom vypálenia dobrej pálenky je kvalitný ovocný kvas. Môžem pri jeho príprave nahádzať do suda čokoľvek?
- Treba ho pripravovať len z dozretého, očisteného a zdravého ovocia. Len tak môžeme získať kvalitnú a jemnú pálenku. Takéto ovocie obsahuje primerané množstvo cukru, je príjemne aromatické, bez príchuti po plesni a hnilobe. Naopak, v kvasoch vyrobených z plesnivého ovocia stúpa množstvo kyseliny octovej a ďalších vyšších mastných kyselín, ktoré majú neskôr nepriaznivý vplyv na chuť i vôňu destilátu.
Je po formálnej stránke ťažké zriadiť si na Slovensku oficiálnu pálenicu?
- Najskôr treba splniť prísne podmienky na získanie povolenia od ministerstva pôdohospodárstva. Potom je dôležité vybrať dodávateľa technologického zariadenia na výrobu liehu, ktoré musí spĺňať osobitné predpisy a tiež požiadať colný úrad o registráciu a vydanie osvedčenia o registrácii.