Štiavnický kotlík lámal rekordy, prilákal stovky ľudí

Jubilejný desiaty ročník Štiavnického kotlíka patril k najvydarenejším.

Guľáš na Ontáriu varilo 79 partií.Guľáš na Ontáriu varilo 79 partií. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

Ontário lámalo rekordy podujatia.

SUČANY – ONTÁRIO. Sučianske Ontário už dávno taký nápor nezažilo, na Štiavnický kotlík sa aj v horúcom počasí prišlo pozrieť okolo tritisíc ľudí. Do varenia guľášu sa zapojilo 79 súťažných tímov, je to absolútny rekord podujatia, ktoré oslávilo okrúhle desiate jubileum.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Turčania, no aj návštevníci z iných regiónov, sa však nebavili len varením, ale aj zaujímavými súťažami a vystúpeniami hudobných kapiel. Všade naokolo rozvoniaval guľáš, ale aj grilované špeciality. Nechýbalo pivo. Najčastejšie sa medzi účastníkmi skloňovali slová priatelia, zábava a pohoda.

SkryťVypnúť reklamu

„Veľmi ma to prekvapilo, nečkal som, že na Štiavnický kotlík príde až také húfy ľudí. Atmosféra bola jedinečná a neopakovateľná. Dva mesiace príprav neboli zbytočné. Oplatí sa na takéto niečo míňať energiu,“ žiaril na tribúne pri vyhodnotení výsledkov hlavný organizátor Jozef Stankovianský.

Sučany sa rozrástli

Aj starosta Sučian Vladimír Pĺžik bol nadšený.

„Naša dedina je najväčšia v Turci a v sobotu sa rozrástla o ďalších tritisíc ľudí. Verím, že na tomto mieste budeme pokračovať aj o rok. Myslím si, že Štiavnický kotlík by u nás na Ontáriu mohol nájsť trvalý domov.“

Niektorí guľášmajstri prišli na Ontário už v piatok s tým, že ostali až do nedele. Väčšina súťažiacich si svoje stanovištia stavala v sobotu ráno. Boli medzi nimi rôzne partie – firemné, športové, kamarátske. Nechýbali ani politické strany. Videli sme partiu Skoku, Tipu, Siete a aj kresťanských demokratov. Vidno, že sa voľby pomaly blížia.

SkryťVypnúť reklamu

„Politika a guľáše vždy mali niečo spoločné,“ zažartoval Ondrej Marko z KDH. Jeho tím však nevaril len guľáš, ale ponúkol ľuďom možnosť znerať si tlak, cukor, či cholesterol.

Žiadny zhon

Dobrý guľáš prišli na Štiavnický kotlík uvariť aj Sunegovci. Vlani skončili na druhom mieste, tento rok tak trochu poškuľovali po víťazstve. Napokon to nevyšlo.

„Ak sa máme zlepšiť, tak sme museli mať najvyššie ambície, iná možnosť už nebola,“ smial sa Jaroslav Sunega. „Ale nie, podstatné je niečo iné – pohoda a dobrá nálada. Vtedy je aj guľáš lepší. Špeciálny recept? V prvom rade žiadny zhon, niet sa kde ponáhľať. Varíme na miernom ohni a požívame potraviny z domácich zdrojov. Od mäsa až po zeleninu. Rozdiel oproti surovinám z nákupných stredísk je markantný,“ podelil sa o skúsenosť šéfkuchár od Sanigovcov.

SkryťVypnúť reklamu

Stavili na klasiku

Premiéru na Štiavničkom kotlíku si odbili Štiavnickí gorali.

„Keď sme sa v minulých rokoch prišli len tak pozrieť, tak na nás guľáš nevyšiel, rýchlo sa minul. Teraz si ho navaríme sami. Jasné, že bude dobrý. Špeciálny recept netreba, stavili sme na klasiku, netreba nič vymýšľať,“ myslí si Dáša Luscoňová.

Svoje kuchárske umenie prišli k Ontáriu predviesť aj turisti z Dynama Krpeľany.

„Určite je ťažšie navariť kvalitný guľáš ako vystúpiť na našu Kopu. Tam by sme už trafili aj so zatvorenými očami. Avšak trafiť sa do chuti ideálneho guľáša je umenie. My ho varíme z čistej hovädziny. Od iných sa možno líšime aj tým, že sme do kotlíka pridali aj pol litra červeného vína,“ prezradil niečo z receptu pomocník šéfkuchára Tibor Vaňko.

Štiavničký kotlík si našiel novú lokalitu. Desiatky tímov varili guľáš pri Ontáriu medzi Sučanmi a Turčianskymi Kľačanmi po prvý raz.

„V Martine to nebolo ono, podujatiu chýbala atmosféra. Tu na je to podstatne lepšie. Príroda je príroda. Avšak super to bolo v rodisku kotlíka – v Turčianskej Štiavničke,“ povedal František Chmelík,“ z tímu Bulldogs Vrútky, ktorý nevynechal ani jeden ročník.

„Termín už máme zapísaný v kalendári. Nemôžeme na tomto podujatí chýbať. Je to najmä o zábave, výsledky nie sú až tak dôležité, hoci ako v každom správnom chlapovi mám v sebe zakorenenú aj súťaživosť. Takže sa necháme prekvapiť, snáď bude porote chutiť,“ priznal Martinčan. A veru chutilo, hokejbalisti skončili na treťom mieste.

Zvíťazil PVK Vrútky

Najlepší guľáš zo všetkých podľa poroty navarila partia Plaveckého a vodnopólového klubu Vrútky.

„Zostali sme prekvapení. Prvé miesto je parádne a je jasné, že poteší. Základom nášho úspechu je predovšetkým výborná partia. Stretávame sa celý rok, nielen tu na guľáši. Rozumieme si a takto sa to odzrkadlilo. A čo zavážilo? „No predsa tajné ingredencie, ktoré vám ale nemôžeme prezradiť, lebo by naše kúzlo stratilo čaro,“ smial sa Dušan Kucharik. „Jasné, prídeme aj o rok,“ doplnil hovorca víťazov.

Pre poriadok dodávame, že druhý najlepší bol guľáš od karavanistov a tretie miesto získal už spomínaný Bulldogs tím.

Ťažká úloha poroty

Sedemčlenná porota mala nesmierne ťažkú úlohu. Veď už len to, že musela posúdiť a ochutnať 79 porcií jej dalo riadne zabrať.

„Rozhodovanie bolo náročné. Najprv sme sa zamerali na vzhľad, čiže farbu. Potom prišla na rad konzistencia, lebo guľáš nemá byť ani riedky a ani príliš hustý. Nasledovalo koštovanie. Dôležité je, aby všetky chute sedeli. Guľáš by nemal byť slaný a ani veľmi pikantný. Nesmie z neho raziť majoránka, či cesnak. Je to ťažká úloha všetko dobre previazať a zladiť. Ani jedna ingrediencia by nemala byť dominantná. A mäsko? Čím je viac druhov, tým je to lepšie,“ prezradili nám kritéria hodnotenia predsedníčka poroty Katarína Hucková a jej zástupca Jozef Adamovský. „Celkovo sa však vo varení guľášov lepšíme, aj keď rozdiely medzi súťažiacimi sú ešte značné,“ na záver dodali.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 199
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 204
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 008
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 047
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 734
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 139
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 759
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 542
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Anastasia Kuzminová a Liliana Hausnerová.

Liliana Hausnerová si vďaka svojej bežeckej záľube užila deň, na ktorý nezabudne do konca života.


Uctili si dôležité momenty našich dejín.


TASR
Tradičná oblievačka v skanzene.

V nedeľu nebude chýbať oblievačka a šibačka


Pavol Lackanič
Cez víkend je na programe viacero šlágrov.

Fomat má voľno, ale futbalový program je tentoraz poriadne nedupaný.


Už ste čítali?