Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Štiavnický kotlík lámal rekordy, prilákal stovky ľudí

Jubilejný desiaty ročník Štiavnického kotlíka patril k najvydarenejším.

Guľáš na Ontáriu varilo 79 partií.Guľáš na Ontáriu varilo 79 partií. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

Ontário lámalo rekordy podujatia.

SUČANY – ONTÁRIO. Sučianske Ontário už dávno taký nápor nezažilo, na Štiavnický kotlík sa aj v horúcom počasí prišlo pozrieť okolo tritisíc ľudí. Do varenia guľášu sa zapojilo 79 súťažných tímov, je to absolútny rekord podujatia, ktoré oslávilo okrúhle desiate jubileum.

Turčania, no aj návštevníci z iných regiónov, sa však nebavili len varením, ale aj zaujímavými súťažami a vystúpeniami hudobných kapiel. Všade naokolo rozvoniaval guľáš, ale aj grilované špeciality. Nechýbalo pivo. Najčastejšie sa medzi účastníkmi skloňovali slová priatelia, zábava a pohoda.

Skryť Vypnúť reklamu

„Veľmi ma to prekvapilo, nečkal som, že na Štiavnický kotlík príde až také húfy ľudí. Atmosféra bola jedinečná a neopakovateľná. Dva mesiace príprav neboli zbytočné. Oplatí sa na takéto niečo míňať energiu,“ žiaril na tribúne pri vyhodnotení výsledkov hlavný organizátor Jozef Stankovianský.

Sučany sa rozrástli

Aj starosta Sučian Vladimír Pĺžik bol nadšený.

„Naša dedina je najväčšia v Turci a v sobotu sa rozrástla o ďalších tritisíc ľudí. Verím, že na tomto mieste budeme pokračovať aj o rok. Myslím si, že Štiavnický kotlík by u nás na Ontáriu mohol nájsť trvalý domov.“

Niektorí guľášmajstri prišli na Ontário už v piatok s tým, že ostali až do nedele. Väčšina súťažiacich si svoje stanovištia stavala v sobotu ráno. Boli medzi nimi rôzne partie – firemné, športové, kamarátske. Nechýbali ani politické strany. Videli sme partiu Skoku, Tipu, Siete a aj kresťanských demokratov. Vidno, že sa voľby pomaly blížia.

Skryť Vypnúť reklamu

„Politika a guľáše vždy mali niečo spoločné,“ zažartoval Ondrej Marko z KDH. Jeho tím však nevaril len guľáš, ale ponúkol ľuďom možnosť znerať si tlak, cukor, či cholesterol.

Žiadny zhon

Dobrý guľáš prišli na Štiavnický kotlík uvariť aj Sunegovci. Vlani skončili na druhom mieste, tento rok tak trochu poškuľovali po víťazstve. Napokon to nevyšlo.

„Ak sa máme zlepšiť, tak sme museli mať najvyššie ambície, iná možnosť už nebola,“ smial sa Jaroslav Sunega. „Ale nie, podstatné je niečo iné – pohoda a dobrá nálada. Vtedy je aj guľáš lepší. Špeciálny recept? V prvom rade žiadny zhon, niet sa kde ponáhľať. Varíme na miernom ohni a požívame potraviny z domácich zdrojov. Od mäsa až po zeleninu. Rozdiel oproti surovinám z nákupných stredísk je markantný,“ podelil sa o skúsenosť šéfkuchár od Sanigovcov.

Skryť Vypnúť reklamu

Stavili na klasiku

Premiéru na Štiavničkom kotlíku si odbili Štiavnickí gorali.

„Keď sme sa v minulých rokoch prišli len tak pozrieť, tak na nás guľáš nevyšiel, rýchlo sa minul. Teraz si ho navaríme sami. Jasné, že bude dobrý. Špeciálny recept netreba, stavili sme na klasiku, netreba nič vymýšľať,“ myslí si Dáša Luscoňová.

Svoje kuchárske umenie prišli k Ontáriu predviesť aj turisti z Dynama Krpeľany.

„Určite je ťažšie navariť kvalitný guľáš ako vystúpiť na našu Kopu. Tam by sme už trafili aj so zatvorenými očami. Avšak trafiť sa do chuti ideálneho guľáša je umenie. My ho varíme z čistej hovädziny. Od iných sa možno líšime aj tým, že sme do kotlíka pridali aj pol litra červeného vína,“ prezradil niečo z receptu pomocník šéfkuchára Tibor Vaňko.

Štiavničký kotlík si našiel novú lokalitu. Desiatky tímov varili guľáš pri Ontáriu medzi Sučanmi a Turčianskymi Kľačanmi po prvý raz.

„V Martine to nebolo ono, podujatiu chýbala atmosféra. Tu na je to podstatne lepšie. Príroda je príroda. Avšak super to bolo v rodisku kotlíka – v Turčianskej Štiavničke,“ povedal František Chmelík,“ z tímu Bulldogs Vrútky, ktorý nevynechal ani jeden ročník.

„Termín už máme zapísaný v kalendári. Nemôžeme na tomto podujatí chýbať. Je to najmä o zábave, výsledky nie sú až tak dôležité, hoci ako v každom správnom chlapovi mám v sebe zakorenenú aj súťaživosť. Takže sa necháme prekvapiť, snáď bude porote chutiť,“ priznal Martinčan. A veru chutilo, hokejbalisti skončili na treťom mieste.

Zvíťazil PVK Vrútky

Najlepší guľáš zo všetkých podľa poroty navarila partia Plaveckého a vodnopólového klubu Vrútky.

„Zostali sme prekvapení. Prvé miesto je parádne a je jasné, že poteší. Základom nášho úspechu je predovšetkým výborná partia. Stretávame sa celý rok, nielen tu na guľáši. Rozumieme si a takto sa to odzrkadlilo. A čo zavážilo? „No predsa tajné ingredencie, ktoré vám ale nemôžeme prezradiť, lebo by naše kúzlo stratilo čaro,“ smial sa Dušan Kucharik. „Jasné, prídeme aj o rok,“ doplnil hovorca víťazov.

Pre poriadok dodávame, že druhý najlepší bol guľáš od karavanistov a tretie miesto získal už spomínaný Bulldogs tím.

Ťažká úloha poroty

Sedemčlenná porota mala nesmierne ťažkú úlohu. Veď už len to, že musela posúdiť a ochutnať 79 porcií jej dalo riadne zabrať.

„Rozhodovanie bolo náročné. Najprv sme sa zamerali na vzhľad, čiže farbu. Potom prišla na rad konzistencia, lebo guľáš nemá byť ani riedky a ani príliš hustý. Nasledovalo koštovanie. Dôležité je, aby všetky chute sedeli. Guľáš by nemal byť slaný a ani veľmi pikantný. Nesmie z neho raziť majoránka, či cesnak. Je to ťažká úloha všetko dobre previazať a zladiť. Ani jedna ingrediencia by nemala byť dominantná. A mäsko? Čím je viac druhov, tým je to lepšie,“ prezradili nám kritéria hodnotenia predsedníčka poroty Katarína Hucková a jej zástupca Jozef Adamovský. „Celkovo sa však vo varení guľášov lepšíme, aj keď rozdiely medzi súťažiacimi sú ešte značné,“ na záver dodali.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 514
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 332
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 150
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 621
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 946
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 929
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 524
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 442
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ochrana pred búrkou

Zlepšili protipovodňové opatrenia.

Budovali nové odvodňovacie žľaby.

O petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Takmer polovicu pôžičky od štátu využijú na financovanie MHD

Týždeň pred vypršaním termínu na podávanie žiadostí o nenávratnú finančnú pomoc od štátu v súvislosti s koronakrízou sa rozhodli ju využiť aj v Martine.

Patrik Myslovič si už zahral v základnej zostave dvadsaťjednotky

Talentovaný futbalista Patrik Myslovič už v devätnástich rokoch hráva za reprezentačnú dvadsaťjednotku.

Patrik Myslovič (vpravo).

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Už ste čítali?