ALEXANDER LILGE, poslanec MsZ Martin
Ministerstvo hospodárstva novelou zákona o ochrane spotrebiteľa umožnilo predávať ambulantným spôsobom rozšírený sortiment potravín, teda napr. aj mlieka, mliečnych výrobkov, či mäsa. Predávať potraviny na trhových miestach musí však i naďalej povoľovať obec, ktorá po overení si stanovených podmienok vo všeobecnom záväznom nariadení určí aj druh predávaných výrobkov. V prípade prísneho dodržiavania hygienických podmienok to môže byť prínosom pre chovateľov i spotrebiteľa. Treba mať však na pamäti, že bez permanentnej a dôslednej kontroly predaja, môže mať aj dobrý úmysel nepríjemné následky.
JURAJ STAHL, podnikateľ
Ľuďom nielen pri potravinách často chýba zdravý rozum či úsudok a nízka cena im zastaví myslenie. Nemyslím si, že treba viac regulácie akejkoľvek štátnej inštitúcie. Mnohí sú nepoučiteľní a až vlastná zlá skúsenosť ich donúti dávať si väčší pozor.
JÁN TOPERCER, ekológ
Ako latentného maškrtníka ma neprekvapuje, že rôzne tie "ambulantné" cukrovinky so žĺtkovou, maslovou a šľahačkovou plnkou, majonézové šaláty, zabíjačkové kaše a hašé a také veci ľuďom stále "fest" chutia. (Až tak, že potom riskujú aj návštevy úplne iných ambulancií). A už vôbec ma neprekvapuje, že ich v štáte s takým nevymáhateľným právom a takými impotentnými orgánmi verejnej správy príliš nevzrušujú varovania nejakej inšpekcie.
MIROSLAV BARTOŠ, výtvarník, spisovateľ
Na tento jav by nám mohli dať odpoveď obe strany zúčastnené na predaji - kúpe. Chytrý a nezodpovedný predajca získava na úkor ľahostajného a nezodpovedného kupujúceho. Možno aj varovania nie sú dosť výrazné a dôrazné, určite zaostávajú za pažravosťou. S pozdravom Česť striedmosti!
PETER CABADAJ, manažér kultúry
Ambulantný predaj čohokoľvek je naším národným športom. Niekedy mávam pocit, že ľudia sú kvôli takýmto formám predaja, resp. nižším cenám tovaru, ochotní dobrovoľne ohrozovať vlastné zdravie. Na druhej strane, kto sa už ale v dnešných hektických časoch môže cítiť bezpečne? Pred pár dňami mi napríklad servírka priniesla ku čaju podozrivo vyzerajúci biely prášok. Až expertíza na antrax ukázala, že to bol – konečne cukor...
MIROSLAV VALACH, hokejový rozhodca
Ambulantný predaj, teda predaj potravín v stánkoch na kolesách alebo na to špeciálne upravených vozidlách, je viac menej zaužívaný v USA alebo v západných štátoch. U nás sa s tým môžeme stretnúť zriedka, len počas kultúrnych, športových, spoločenských a iných podujatí. Proti takýmto predajniam s rýchlim občerstvením nemám nič, pokiaľ vedia ponúknuť kvalitné a chutné jedlo. Samozrejme tieto prevádzky musia spĺňať všetky hygienické predpisy a nariadenia, a vlastniť potrebné povolenia. V prvom rade by pred nimi nemali ľudí potravinárske inšpekcie varovať, ale tvrdo sankcionovať každú čiernu a nespôsobilú prevádzku. Všeobecne platí, že každý podnikavec sa na trhu presadí s kvalitným produktom a nie treťotriednym predajom pokazeného jedla.
IGOR LIBO, stredoškolský pedagóg
Potravinárska inšpekcia upozorňuje v poslednom období na kaziace sa potraviny aj vo veľkých obchodných reťazcoch a ľudia v nich vo veľkom i tak nakupujú. Myslím si, že to nie je o spôsobe, či forme predaja, ale o dôvere k predajcovi. Mám dobré skúsenosti napr. s ambulantným predajom ovocia a zeleniny, ale mäso či mäsové výrobky kupujem radšej v špeciálnych predajniach. Ľudia ambulantný predaj využívajú pre jeho pružnosť, dostupnosť a najmä prijateľnejšie ceny.
ZLATICA HOLUBOVÁ, predsedníčka PD Gader Blatnica
Jedno je názor potravinárskej inšpekcie, druhé to, že ľudia tovar kupujú. Keby ho nekupovali, nikto by ho sem zbytočne nevozil.
PETER LISOŇ, prednosta ŽST Vrútky
Napriek varovaniam potravinárskej inšpekcie existuje stále veľmi veľké množstvo ľudí, ktorí majú hlbšie do peňaženky a preto je pre nich najdôležitejším kritériom cena. Mimochodom, nedá sa kúpiť skazený tovar aj v supermarkete?