BENICE, MARTIN, TURČ. TEPLICE. Minister školstva Juraj Draxler ešte počas prázdnin ohlásil zmeny v školskom stravovaní. Kuchárkam pribudlo 68 nových receptov, ktorými majú na obedy prilákať nových stravníkov. Novinkami majú byť napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou.
Novinky ešte neskúšali
V školskej jedálni v Beniciach v stredu varili karfiolovú polievku a sviečkovú na smotane s knedľou. Dá sa povedať, klasika.
„Úprimne poviem, že sme zatiaľ ešte ani jednu novinku nevyskúšali, ale chystáme sa na to a čoskoro ich do jedálnička zaradíme. Mnohé recepty som si už aj naštudovala. Doma som si odskúšala segedínsky guľaš s tofu syrom. Mužovi to veľmi nechutilo, ale chalani zjedli. Mohlo by sa to teda uchytiť. Avizované jedlá nie sú náročné na prípravu, ale dôležité je, aby sme sa s nimi zmestili do finančného limitu,“ povedala Helena Škvarková, vedúca školskej jedálne v Beniciach.
„Varíme pre 225 stravníkov a každému chutí niečo iné. Istotou, ktorá nikoho nesklame, sú u nás lazane. Po tých sa len tak zapráši,“ smiala sa šéfka kuchyne.
Tofu deťom nechutí
Najobľúbenejším jedlom v ZŠ Alexandra Dubčeka v Martine sú prírodné kuracie prsia s hranolkami pečenými v rúre. Ak sa dá k tomu chutný šalátik, taniere vždy ostanú prázdne. Aj paradajková polievka deťom šmakuje.
„Akurát to varíme,“ prezradila Helena Firáková, vedúca školskej jedálne.
„Nové recepty už mám v počítači, ešte ich potrebujeme nanormovať. Do niektorých sme sa už aj pustili. Napríklad bulgur už využívame dlhšie. Je to dobrá príloha k mäsku, ale dá sa urobiť aj ako hlavné jedlo na spôsob rizota. Chutí to ako krúpy, niekto to má rád, niekto nie. Je to asi tak pol na pol. Na jedálnom lístku už máme zaradenú aj polievku z tekvice hokkaido, tak uvidíme, ako sa medzi deťmi chytí. Trošku mám obavy z tofu, to im nechutí. Vidno, že sa s tým doma veľmi nestretávajú,“ podelila sa o skúsenosti Helena Firáková, ktorá sa novinkám vôbec nebraní.
„Naopak, všetko nové je vždy niečím zaujímavé a treba to vyskúšať. Určite do nových receptov pôjdeme.“
Začali nápojmi
Zásadám zdravej výživy sa venujú dlhší čas aj v ZŠ s MŠ na Školskej ulici v Turčianskych Tepliciach.
„Prejavuje sa to najmä v pitnom režime. K jedlu sa napríklad podáva len čistá voda, sirupy bez konzervantov či srvátkový nápoj. Ale aj polievky mávame zdravé – brokolicovú, mliečne, dvakrát do týždňa sa podáva šalát, raz ovocie. Ako poznám vedúcu našej školskej jedálne Alenu Čiernikovú, aj ona sa pustí do nových receptúr. Je to len otázka času,“ myslí si riaditeľka Ingrid Straková.
V školských jedálňach majú od nového školského roka meniť tiež spôsob prípravy jedál. Fritovanie a vyprážanie majú nahradiť pečením s minimálnym podielom tuku. Zaradia tiež využívanie byliniek, orechov a syra na úkor soli a dochucovadiel. Zmeny nastanú aj v energetických a nutričných hodnotách podávaných jedál. Predovšetkým chcú znížiť podiel tukov a cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny.