MARTIN. Pracovné činnosti, ktoré súviseli so zásobením rodiny na zimné obdobie, predstavia v martinskom skanzene v nedeľu 11. októbra členovia Folklórneho súboru Drotár z Dlhého Poľa a Folklórnej skupiny z Podhradia. Rezanie a tlačenie kapusty, krájanie jabĺčok na sušenie, príprava šípok na čaj či pučenie fazule boli bežnou zručnosťou, pretože tieto potraviny tvorili v minulosti dôležitú časť jedálneho lístka našich predkov.
„Ak sa rozhodnete stráviť druhú októbrovú nedeľu v Múzeu slovenskej dediny, areálom vás bude sprevádzať vôňa pečených zemiakov,“ otvára programovú ponuku monotematickej nedele Jaroslava Ďurdíková. „Môžete ochutnať nielen špeciality z nich, ako napríklad zemiaky pečené v pahrebe, posúchy, podlesníky alebo lokše, ale aj jedlá z pohánky a kapusty. V jedení zemiakovej baby si dokonca budete môcť zmerať sily s ostatnými návštevníkmi. Ochutnáte aj čaje z byliniek pestovaných v našich záhradkách,“ opisuje.
Okrem toho pripomína, že v kováčskej vyhni si návštevníci budú môcť pozrieť pozriete prácu kováča pri podkúvaní koňa či pri oprave kovových častí hospodárskeho náradia, v ďalších častiach expozície sa zoznámia s jesennými prácami na poli alebo štiepaním dreva. „V tkáčskej dielni sa budú môcť ľudia naučiť tkať plátno a koberce,“ upozorňuje Ďurdíková a dodáva, že pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne s výučbou tkania, výrobou zemiakových pečiatok, figúrok z makovíc a gaštanov a pripravia si tiež voňavé vrecúška naplnené bylinkami.
Počas programu až do 16. h. hrať Podhradská ľudová muzika. O 13.30 h sa v kostole z Rudna bude konať rímskokatolícka svätá omša.