Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Každodenné jedlo našich predkov si Turčania stále tlačia do suda

Najskôr drina na poli, no potom radosť na tanieri. Tlačená domáca kapusta je pochúťka, ktorú v sudoch nájdeme v nejednej turčianskej domácnosti. S tou z obchodu sa nedá porovnať.

Aj malé hlávky kapusty skončia u Balkovcov v hrnci.Aj malé hlávky kapusty skončia u Balkovcov v hrnci. (Zdroj: ANDREA DUDRÁKOVÁ)

ŠÚTOVO. Začiatok jesene je známy nielen zberom úrody zo záhrad, ale tiež uskladnením či ďalším spracovaním vlastnoručne dopestovanej zeleniny a ovocia. Aj v turčianskych dedinách je stále obľúbenou aktivitou tlačenie kapusty do sudov. Táto vitamínová bomba potom kvasí niekoľko týždňov v pivniciach či prístavbách rodín, aby dostala tú správnu chuť.

Zdravá a neohlodaná slimákmi

Na domácu kyslú kapustu nedajú odjakživa dopustiť ani manželia Balkovci zo Šútova, ktorí ju spoločne tlačia každý rok. Tentoraz si na svojom políčku za domom dopestovali okolo 150 kilogramov kapusty a minulý týždeň ju narezali a dávali do suda.

Skryť Vypnúť reklamu

„Hoci už tak nevládzem a mám boľavú nohu, v našej záhradke vždy musí byť nasadená rôzna zelenina. Je to tradícia. U nás v Šútove boli kedysi za domom smútku veľké kapustové lány. Ľudia mali vymerané polia, a tam ju hojne pestovali. Úroda kapusty bola tento rok celkom dobrá - aj napriek suchu. Naša bola tvrdá ako skala, neohryzená slimákmi a pekne zdravá,“ teší sa Oľga Balková.

Spolu s manželom Slavkom očistili pozbierané kapustné hlavy, povykrajovali hlúby a na kapustných nožoch ju silnejší Slavko narezal.

„Na to treba chlapskú silu, manželka by nevládala. Aj to skúšala, no s kapustou v nožoch ani nepohla. Muž to nareže rýchlejšie,“ vykresľuje Slavko Balko.

Najchutnejšia je až na Vianoce

Vyumývaný súdok potom pani Oľga vytrela soľou a postupne ukladala okrem kapusty aj cibuľu, celé korenie i rascu, bobkový list a plátky cvikle na červenkasté zafarbenie kyslej pochúťky.

Skryť Vypnúť reklamu

Balkovci sa s prípravou a tlačením kapusty prebavili celé poobedie.kapusta.jpg

„Dali sme ju do 40-litrového suda a potom som ju tlačil len jednou nohou, čo bola dosť veľká námaha. Kedysi sme mali 250-litrový drevený sud a na tlačenie sme boli dvaja. Robím to však s radosťou, veď potom si na kapuste pochutia aj naše dve dcéry s rodinami,“ konštatuje S. Balko.

Výsledok svojej práce okoštujú manželia po prvý raz až na Vianoce, keď si z nej navaria tradičnú kapustnicu s mäsom a hubami.

„Kto sa však nevie dočkať, jesť ju môže aj po zhruba šiestich týždňov, no naozaj lepšie chutí až dlhšie odležaná,“ pokračuje prívetivá seniorka.

Surová lieči hrdlo

Ako ďalej hovorí, kapusta bola v minulosti každodenná strava našich predkov.

„Ľudia boli vtedy aj zdravší a nemali veru problémy s trávením. Kapustu jedli s fazuľou, s haluškami, piekli kapustníky, dávali ju na pečené zemiaky, ale zvykli piť tiež čistú kapustovú vodu,“ menuje Oľga Balková.

Skryť Vypnúť reklamu

„Moje najobľúbenejšie jedlo je takzvané mäso nad mäso. To je pečené bravčové s kapustou a knedľou,“ so smiechom hovorí pán Slavko.

S manželkou si ale radi pochutia i na rôznych kapustových polievkach so zeleninou, segedínskom guľáši či rebierkach s kapustou.

„Keď cítime, že nás začína bolieť hrdlo, tak ju jeme aj surovú. Slaná chuť vyštípe hrdlo a kyslá chuť dodáva mnoho vitamínu C,“ objasňuje aktívny Šútovčan.

Dopestovať dobrú úrodu guľatej zeleniny dá podľa Slavkových slov zabrať.

„Treba ju striekať proti škodcom a dobre polievať. Najskôr sú s tým starosti, ale domáce je len domáce. To má úplne inú chuť. Potom je zas veľa radosti,“ usmieva sa gazda.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 156
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 801
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 043
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 245
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 659
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 290
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 619
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 516
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 228
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 225
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Pri strete auta so zverou dochádza aj k zraneniam posádky

Dopravné nehody s lesnou zverou sú prakticky zriedkavé. Keď k nim ale dôjde, neskončí sa to len usmrtením zvieraťa a zničením auta, ale dochádza aj k zraneniam posádky.

Zničené BMW po nedávnej zrážke s jeleňom.

Sahajdovi nový tartan šťastie nepriniesol

Ostrý pretekársky krst nového atletického štadióna dopadol veľmi dobre. Menili sa na ňom slovenské historické tabuľky v behu na 10 000 metrov.

Tibor Sahajda.

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?