Každodenné jedlo našich predkov si Turčania stále tlačia do suda

Najskôr drina na poli, no potom radosť na tanieri. Tlačená domáca kapusta je pochúťka, ktorú v sudoch nájdeme v nejednej turčianskej domácnosti. S tou z obchodu sa nedá porovnať.

Aj malé hlávky kapusty skončia u Balkovcov v hrnci.Aj malé hlávky kapusty skončia u Balkovcov v hrnci. (Zdroj: ANDREA DUDRÁKOVÁ)

ŠÚTOVO. Začiatok jesene je známy nielen zberom úrody zo záhrad, ale tiež uskladnením či ďalším spracovaním vlastnoručne dopestovanej zeleniny a ovocia. Aj v turčianskych dedinách je stále obľúbenou aktivitou tlačenie kapusty do sudov. Táto vitamínová bomba potom kvasí niekoľko týždňov v pivniciach či prístavbách rodín, aby dostala tú správnu chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravá a neohlodaná slimákmi

Na domácu kyslú kapustu nedajú odjakživa dopustiť ani manželia Balkovci zo Šútova, ktorí ju spoločne tlačia každý rok. Tentoraz si na svojom políčku za domom dopestovali okolo 150 kilogramov kapusty a minulý týždeň ju narezali a dávali do suda.

SkryťVypnúť reklamu

„Hoci už tak nevládzem a mám boľavú nohu, v našej záhradke vždy musí byť nasadená rôzna zelenina. Je to tradícia. U nás v Šútove boli kedysi za domom smútku veľké kapustové lány. Ľudia mali vymerané polia, a tam ju hojne pestovali. Úroda kapusty bola tento rok celkom dobrá - aj napriek suchu. Naša bola tvrdá ako skala, neohryzená slimákmi a pekne zdravá,“ teší sa Oľga Balková.

Spolu s manželom Slavkom očistili pozbierané kapustné hlavy, povykrajovali hlúby a na kapustných nožoch ju silnejší Slavko narezal.

„Na to treba chlapskú silu, manželka by nevládala. Aj to skúšala, no s kapustou v nožoch ani nepohla. Muž to nareže rýchlejšie,“ vykresľuje Slavko Balko.

Najchutnejšia je až na Vianoce

Vyumývaný súdok potom pani Oľga vytrela soľou a postupne ukladala okrem kapusty aj cibuľu, celé korenie i rascu, bobkový list a plátky cvikle na červenkasté zafarbenie kyslej pochúťky.

SkryťVypnúť reklamu

Balkovci sa s prípravou a tlačením kapusty prebavili celé poobedie.kapusta.jpg

„Dali sme ju do 40-litrového suda a potom som ju tlačil len jednou nohou, čo bola dosť veľká námaha. Kedysi sme mali 250-litrový drevený sud a na tlačenie sme boli dvaja. Robím to však s radosťou, veď potom si na kapuste pochutia aj naše dve dcéry s rodinami,“ konštatuje S. Balko.

Výsledok svojej práce okoštujú manželia po prvý raz až na Vianoce, keď si z nej navaria tradičnú kapustnicu s mäsom a hubami.

„Kto sa však nevie dočkať, jesť ju môže aj po zhruba šiestich týždňov, no naozaj lepšie chutí až dlhšie odležaná,“ pokračuje prívetivá seniorka.

Surová lieči hrdlo

Ako ďalej hovorí, kapusta bola v minulosti každodenná strava našich predkov.

„Ľudia boli vtedy aj zdravší a nemali veru problémy s trávením. Kapustu jedli s fazuľou, s haluškami, piekli kapustníky, dávali ju na pečené zemiaky, ale zvykli piť tiež čistú kapustovú vodu,“ menuje Oľga Balková.

SkryťVypnúť reklamu

„Moje najobľúbenejšie jedlo je takzvané mäso nad mäso. To je pečené bravčové s kapustou a knedľou,“ so smiechom hovorí pán Slavko.

S manželkou si ale radi pochutia i na rôznych kapustových polievkach so zeleninou, segedínskom guľáši či rebierkach s kapustou.

„Keď cítime, že nás začína bolieť hrdlo, tak ju jeme aj surovú. Slaná chuť vyštípe hrdlo a kyslá chuť dodáva mnoho vitamínu C,“ objasňuje aktívny Šútovčan.

Dopestovať dobrú úrodu guľatej zeleniny dá podľa Slavkových slov zabrať.

„Treba ju striekať proti škodcom a dobre polievať. Najskôr sú s tým starosti, ale domáce je len domáce. To má úplne inú chuť. Potom je zas veľa radosti,“ usmieva sa gazda.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  5. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  6. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  7. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  8. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Invázne rastliny ako superpotraviny
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  7. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 7 572
  2. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 6 767
  3. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 5 216
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 195
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 701
  6. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 2 616
  7. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 288
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 839
  1. Juraj Droppa: „Rovnaké podmienky“ po slovensky: ak si súkromná škola, musíš viac – a dostaneš menej
  2. Miroslav Ferkl: Hirošima s Pellegrínim
  3. Jaroslav Liptak: Ficova britská posadnutosť: od čaju o piatej po čajky nad Dunajom
  4. Jozef Černek: Trochu chvály neuškodí: Šimák, Pezinok. Fragile a Peter Lipa
  5. Dušan Piršel: Aj Madame Curie by nám mohla závidieť našu roztrieštenú spoločnosť
  6. Radúz Burčák: Suverénnejší ako suverén
  7. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov.
  8. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Udržateľná jednorazovka
  1. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 16 374
  2. Monika Albertiová: Máme po puči 13 796
  3. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 11 794
  4. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 9 336
  5. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 7 926
  6. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico? 7 834
  7. Ján Valchár: Keď Rusku ide karta, tak ešte jeden blog 6 355
  8. Martin Fronk: Igelitka z roku 1990 a obchod, ktorý zabudol na rok 2025 5 336
  1. INESS: Čo priniesla konkurencia zdravotných poisťovní
  2. Radko Mačuha: Putinov Disneyland.
  3. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
  4. Radko Mačuha: Za neonacizmus na Ukrajine môže Putin.
  5. Marcel Rebro: Trump a Putin na Aljaške: Rokovanie o Ukrajine bez Ukrajiny
  6. Marcel Rebro: Rusko obkľúčené NATO? Skôr obkľúčené rozprávkami z Kremľa
  7. Věra Tepličková: Prirodzene k prirodzeniu (nevhodné pre deti a slabšie/citlivejšie povahy)
  8. Věra Tepličková: Od buka do buka a máme tu Mamuka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?