Každodenné jedlo našich predkov si Turčania stále tlačia do suda

Najskôr drina na poli, no potom radosť na tanieri. Tlačená domáca kapusta je pochúťka, ktorú v sudoch nájdeme v nejednej turčianskej domácnosti. S tou z obchodu sa nedá porovnať.

Aj malé hlávky kapusty skončia u Balkovcov v hrnci.Aj malé hlávky kapusty skončia u Balkovcov v hrnci. (Zdroj: ANDREA DUDRÁKOVÁ)

ŠÚTOVO. Začiatok jesene je známy nielen zberom úrody zo záhrad, ale tiež uskladnením či ďalším spracovaním vlastnoručne dopestovanej zeleniny a ovocia. Aj v turčianskych dedinách je stále obľúbenou aktivitou tlačenie kapusty do sudov. Táto vitamínová bomba potom kvasí niekoľko týždňov v pivniciach či prístavbách rodín, aby dostala tú správnu chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravá a neohlodaná slimákmi

Na domácu kyslú kapustu nedajú odjakživa dopustiť ani manželia Balkovci zo Šútova, ktorí ju spoločne tlačia každý rok. Tentoraz si na svojom políčku za domom dopestovali okolo 150 kilogramov kapusty a minulý týždeň ju narezali a dávali do suda.

SkryťVypnúť reklamu

„Hoci už tak nevládzem a mám boľavú nohu, v našej záhradke vždy musí byť nasadená rôzna zelenina. Je to tradícia. U nás v Šútove boli kedysi za domom smútku veľké kapustové lány. Ľudia mali vymerané polia, a tam ju hojne pestovali. Úroda kapusty bola tento rok celkom dobrá - aj napriek suchu. Naša bola tvrdá ako skala, neohryzená slimákmi a pekne zdravá,“ teší sa Oľga Balková.

Spolu s manželom Slavkom očistili pozbierané kapustné hlavy, povykrajovali hlúby a na kapustných nožoch ju silnejší Slavko narezal.

„Na to treba chlapskú silu, manželka by nevládala. Aj to skúšala, no s kapustou v nožoch ani nepohla. Muž to nareže rýchlejšie,“ vykresľuje Slavko Balko.

Najchutnejšia je až na Vianoce

Vyumývaný súdok potom pani Oľga vytrela soľou a postupne ukladala okrem kapusty aj cibuľu, celé korenie i rascu, bobkový list a plátky cvikle na červenkasté zafarbenie kyslej pochúťky.

SkryťVypnúť reklamu

Balkovci sa s prípravou a tlačením kapusty prebavili celé poobedie.kapusta.jpg

„Dali sme ju do 40-litrového suda a potom som ju tlačil len jednou nohou, čo bola dosť veľká námaha. Kedysi sme mali 250-litrový drevený sud a na tlačenie sme boli dvaja. Robím to však s radosťou, veď potom si na kapuste pochutia aj naše dve dcéry s rodinami,“ konštatuje S. Balko.

Výsledok svojej práce okoštujú manželia po prvý raz až na Vianoce, keď si z nej navaria tradičnú kapustnicu s mäsom a hubami.

„Kto sa však nevie dočkať, jesť ju môže aj po zhruba šiestich týždňov, no naozaj lepšie chutí až dlhšie odležaná,“ pokračuje prívetivá seniorka.

Surová lieči hrdlo

Ako ďalej hovorí, kapusta bola v minulosti každodenná strava našich predkov.

„Ľudia boli vtedy aj zdravší a nemali veru problémy s trávením. Kapustu jedli s fazuľou, s haluškami, piekli kapustníky, dávali ju na pečené zemiaky, ale zvykli piť tiež čistú kapustovú vodu,“ menuje Oľga Balková.

SkryťVypnúť reklamu

„Moje najobľúbenejšie jedlo je takzvané mäso nad mäso. To je pečené bravčové s kapustou a knedľou,“ so smiechom hovorí pán Slavko.

S manželkou si ale radi pochutia i na rôznych kapustových polievkach so zeleninou, segedínskom guľáši či rebierkach s kapustou.

„Keď cítime, že nás začína bolieť hrdlo, tak ju jeme aj surovú. Slaná chuť vyštípe hrdlo a kyslá chuť dodáva mnoho vitamínu C,“ objasňuje aktívny Šútovčan.

Dopestovať dobrú úrodu guľatej zeleniny dá podľa Slavkových slov zabrať.

„Treba ju striekať proti škodcom a dobre polievať. Najskôr sú s tým starosti, ale domáce je len domáce. To má úplne inú chuť. Potom je zas veľa radosti,“ usmieva sa gazda.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 307
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 518
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 178
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 482
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 310
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 263
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Dovolenka nemusí vždy znamenať more a dlhé lety. Slovensko je krajina, ktorá dokáže milo prekvapiť svojou rozmanitosťou, pohostinnosťou aj množstvom zážitkov na dosah ruky.


Turčianske medobranie a vodosláva 2025 je venované oslave prírodného bohatstva Turca, vynikajúcej turčianskej pitnej vody, včiel a včelárstva.


Vizualizácia - Fiesta most

Most, ktorý spájal a opäť bude spájať. Po rokoch, keď slúžil iba na presun chodcov a cyklistov, sa starý železničný most v Trenčíne mení na Fiesta most.


Prvá trieda pokračovala 18. kolom.

V 18. kole prvej triedy bodovali predovšetkým mužstvá z chvosta tabuľky.


Už ste čítali?