Soli v jedlách ubudne, solničky však ostanú

Slováci nadmerne solia, čo ohrozuje ich zdravie. Úrad verejného zdravotníctva pripravuje výnos, v ktorom solenie obmedzí.

Výnos aj pre pekárov. V chlebe a pečive bude môcť byť najviac 18 g soli na kilogram.Výnos aj pre pekárov. V chlebe a pečive bude môcť byť najviac 18 g soli na kilogram. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, BRATISLAVA. Kuchári, ale aj pekári budú musieť menej soliť. Od decembra im to nariadi výnos Úradu verejného zdravotníctva. Po novom má chlieb, pečivo, mrazené a chladené výrobky obsahovať maximálne 18 g soli na kilogram výrobku. Pri hotových pokrmoch v stravovacích zariadeniach ešte menej - 13 g na kilogram. Viac soli budú môcť mať len špeciálne slané výrobky, maximálne však 30 g na kilogram.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľa slaného škodí

Dôvodom pre vydanie výnosu je najmä skutočnosť, že obyvatelia Slovenska denne spotrebujú 9 – až 11 g soli, pričom odborníci doporučujú dennú dávku na 5 g. Nadmerné solenie je tak jedným z rizikových faktorov vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

SkryťVypnúť reklamu

„Napríklad chlieb nimi prispieva 20 percentami, hotové jedlá desiatimi a národné jedlá 24 až 26 percentami,“ vysvetľovala hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Martinský internista Slavomír Šuch považuje za rozumné, keď úrady pristupujú k regulácii obsahu soli v potravinách. Myslí si, že dodatočné priemyselné obohacovanie potravín soľou v súčasnosti sa nerobí s cieľom vylepšenia chuťových vlastností potravín, ale z dôvodu predĺženia doby ich spotreby a zjednodušenia skladovania.

„Jediný zdroj soli, okrem jej prirodzeného obsahu v priemyselne nespracovaných potravinách, by mala byť solnička s jodidovanou morskou soľou na našom stole,“ zdôrazňuje lekár a upozorňuje, že pri dlhodobo nadmernom prísune soli potravou môže dochádzať postupne ku preťaženiu až poškodeniu funkcie obličiek, čo má za následok obvykle aj zvýšenie hodnôt tlaku krvi a zvyšuje sa riziko s vysokým tlakom súvisiacich srdcovo-cievnych ochorení. Tie sú u nás najčastejšou príčinou predčasnej smrti.

SkryťVypnúť reklamu

„Nadmerné potenie je obvyklým sprievodným javom nadbytočného prísunu soli. A keďže soľ na seba viaže vodu, pri nadmernom príjme soli a vyčerpaní kompenzačných mechanizmov, ktoré nás soli zbavujú, je sklon k opúchaniu končatín, ale aj napríklad viečok. Nadmerné množstvo zadržiavanej vody, spôsobené nadbytkom soli v strave u starších alebo na srdce chorých ľudí, znamená aj objemovú záťaž pre srdce, ktoré môže pod obrazom svojho preťaženia aj zlyhať,“ upozorňuje známy internista.

Neutrálni kuchári

Majiteľ reštauračného zariadenia v Martine Kamil Podhorský o chystanom výnose počuje prvý raz.

„Nevedel som o tom, budeme si to musieť naštudovať. Nemyslím si však, že by sme s tým mali nejaký problém. Naši kuchári sa snažia byť neutrálni. Zo skúsenosti vedia, že sto ľudí, sto chutí. To, čo jednému sa zdá byť slané, si ďalší ešte prisolí. Aj preto máme na stoloch solničky, čo v zahraničí bežné nie je. V reštaurácii je dôležité, aby ľuďom chutilo. Lebo ak im nebude, tak už neprídu.“

SkryťVypnúť reklamu

Je to o zvyku

Martinčan Roman patrí k ľuďom, ktorí soľou nešetria.

„Niekedy sa prichytím pri tom, že si jedlo posolím aj bez toho, aby som ho ochutnal. Ak ja už na niečo poviem, že je slané, tak kolegovia pri obede vedia, že im chutiť nebude. Viem, že to nie je zdravé, snažím sa to obmedziť. Ale nejde mi to tak, ako by som chcel. Ak v reštauráciách bude jedlo menej slané a solničky ostanú na stole, tak ani nariadenia úradov nepomôžu. Z dlhodobého hľadiska to však určite nebude na škodu. Je to najmä o zvyku.“

Bude aj kontrola

Úrad bude svoje nariadenie aj kontrolovať. Odoberie príslušné vzorky potravín a laboratórne ich vyšetrí. Preverovať sa budú aj technické normy, či receptúry. V prípade nedodržania výnosu bude prevádzkovateľov spočiatku usmerňovať, pri opakovaných prehreškoch môžu na rad prísť aj pokuty za nedodržanie uloženého opatrenia.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 220
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 164
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 257
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 328
  5. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 4 102
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 093
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 257
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 102
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  3. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  4. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  5. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  6. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  7. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  8. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 390
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 814
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 61 625
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 177
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 476
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 674
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 897
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 670
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  8. Tupou Ceruzou: Medvede
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Dielo Reflexe na Signál festivale v Prahe

Prvý ročník Light Art Festivalu premení mesto na veľkú svetelnú galériu.


Radoslav Ďanovský pomohol tímu dvomi gólmi.

Diviaky porazil na jar zatiaľ bezchybné Čierne.


Martin odohral proti Trebišovu dobrý zápas.

Hádzanári srdnato vzdorovali druhému celku tabuľky, v ďalšom kole privítajú lídra súťaže.


Šesťgólová prestrelka Fomatu a Myjavy sa skončila deľbou bodov.

Fomat si pripísal na svoje konto šiestu remízu v sezóne.


  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  3. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  4. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  5. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  6. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  7. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  8. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 390
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 814
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 61 625
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 177
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 476
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 674
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 897
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 670
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  8. Tupou Ceruzou: Medvede

Už ste čítali?