Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Soli v jedlách ubudne, solničky však ostanú

Slováci nadmerne solia, čo ohrozuje ich zdravie. Úrad verejného zdravotníctva pripravuje výnos, v ktorom solenie obmedzí.

Výnos aj pre pekárov. V chlebe a pečive bude môcť byť najviac 18 g soli na kilogram.Výnos aj pre pekárov. V chlebe a pečive bude môcť byť najviac 18 g soli na kilogram. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, BRATISLAVA. Kuchári, ale aj pekári budú musieť menej soliť. Od decembra im to nariadi výnos Úradu verejného zdravotníctva. Po novom má chlieb, pečivo, mrazené a chladené výrobky obsahovať maximálne 18 g soli na kilogram výrobku. Pri hotových pokrmoch v stravovacích zariadeniach ešte menej - 13 g na kilogram. Viac soli budú môcť mať len špeciálne slané výrobky, maximálne však 30 g na kilogram.

Veľa slaného škodí

Dôvodom pre vydanie výnosu je najmä skutočnosť, že obyvatelia Slovenska denne spotrebujú 9 – až 11 g soli, pričom odborníci doporučujú dennú dávku na 5 g. Nadmerné solenie je tak jedným z rizikových faktorov vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Skryť Vypnúť reklamu

„Napríklad chlieb nimi prispieva 20 percentami, hotové jedlá desiatimi a národné jedlá 24 až 26 percentami,“ vysvetľovala hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Martinský internista Slavomír Šuch považuje za rozumné, keď úrady pristupujú k regulácii obsahu soli v potravinách. Myslí si, že dodatočné priemyselné obohacovanie potravín soľou v súčasnosti sa nerobí s cieľom vylepšenia chuťových vlastností potravín, ale z dôvodu predĺženia doby ich spotreby a zjednodušenia skladovania.

„Jediný zdroj soli, okrem jej prirodzeného obsahu v priemyselne nespracovaných potravinách, by mala byť solnička s jodidovanou morskou soľou na našom stole,“ zdôrazňuje lekár a upozorňuje, že pri dlhodobo nadmernom prísune soli potravou môže dochádzať postupne ku preťaženiu až poškodeniu funkcie obličiek, čo má za následok obvykle aj zvýšenie hodnôt tlaku krvi a zvyšuje sa riziko s vysokým tlakom súvisiacich srdcovo-cievnych ochorení. Tie sú u nás najčastejšou príčinou predčasnej smrti.

Skryť Vypnúť reklamu

„Nadmerné potenie je obvyklým sprievodným javom nadbytočného prísunu soli. A keďže soľ na seba viaže vodu, pri nadmernom príjme soli a vyčerpaní kompenzačných mechanizmov, ktoré nás soli zbavujú, je sklon k opúchaniu končatín, ale aj napríklad viečok. Nadmerné množstvo zadržiavanej vody, spôsobené nadbytkom soli v strave u starších alebo na srdce chorých ľudí, znamená aj objemovú záťaž pre srdce, ktoré môže pod obrazom svojho preťaženia aj zlyhať,“ upozorňuje známy internista.

Neutrálni kuchári

Majiteľ reštauračného zariadenia v Martine Kamil Podhorský o chystanom výnose počuje prvý raz.

„Nevedel som o tom, budeme si to musieť naštudovať. Nemyslím si však, že by sme s tým mali nejaký problém. Naši kuchári sa snažia byť neutrálni. Zo skúsenosti vedia, že sto ľudí, sto chutí. To, čo jednému sa zdá byť slané, si ďalší ešte prisolí. Aj preto máme na stoloch solničky, čo v zahraničí bežné nie je. V reštaurácii je dôležité, aby ľuďom chutilo. Lebo ak im nebude, tak už neprídu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Je to o zvyku

Martinčan Roman patrí k ľuďom, ktorí soľou nešetria.

„Niekedy sa prichytím pri tom, že si jedlo posolím aj bez toho, aby som ho ochutnal. Ak ja už na niečo poviem, že je slané, tak kolegovia pri obede vedia, že im chutiť nebude. Viem, že to nie je zdravé, snažím sa to obmedziť. Ale nejde mi to tak, ako by som chcel. Ak v reštauráciách bude jedlo menej slané a solničky ostanú na stole, tak ani nariadenia úradov nepomôžu. Z dlhodobého hľadiska to však určite nebude na škodu. Je to najmä o zvyku.“

Bude aj kontrola

Úrad bude svoje nariadenie aj kontrolovať. Odoberie príslušné vzorky potravín a laboratórne ich vyšetrí. Preverovať sa budú aj technické normy, či receptúry. V prípade nedodržania výnosu bude prevádzkovateľov spočiatku usmerňovať, pri opakovaných prehreškoch môžu na rad prísť aj pokuty za nedodržanie uloženého opatrenia.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 133
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 051
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 652
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 036
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 680
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 338
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 046
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 008
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 776
  10. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 7 770
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Gader chcú rozvíjať

v Blatnici zriadili automatické parkovisko. Plánujú z neho financovať rozvoj doliny.

Automatické parkovisko je len prvým krokom k lepšej budúcnosti Gaderskej doliny.

Spílili nebezpečný strom

Viac než storočný strom mohol ohrozovať majetok i životy.

Strom bol nebezpečný, museli ho spíliť.

Martin zabojuje o prestížny titul

Metropola Turca je v hre o Európske hlavné mesto kultúry. Kompetentní sa odvolávajú na históriu, kandidatúru stavajú na projekte z roku 2008.

Igor Válek (vľavo) a Peter Cabadaj, ktorí zastrešujú projekt kandidatúry Martina na Európske hlavné mesto kultúry 2026.

II. TRIEDA: Boj o prvú štvorku má parádne grády

Za odohratými zápasmi jesennej časti obzrieme so zástupcami troch klubov druhej triedy - Ďanovej Kláštora a Hája. Trochu sme rozobrali aj témy týkajúce sa slovenskej reprezentácie.

Jozef Šavol opäť doviedol svoj tím na priebežné prvé miesto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

Pri nehode v centre Zvolena vyhasol ľudský život

Nehoda sa stala v blízkosti Zvolenského zámku.

Obnažená a dobitá žena ležala pred bytovkou v Holíči

Pred incidentom v meste popíjala s dvoma mužmi.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Už ste čítali?