Soli v jedlách ubudne, solničky však ostanú

Slováci nadmerne solia, čo ohrozuje ich zdravie. Úrad verejného zdravotníctva pripravuje výnos, v ktorom solenie obmedzí.

Výnos aj pre pekárov. V chlebe a pečive bude môcť byť najviac 18 g soli na kilogram.Výnos aj pre pekárov. V chlebe a pečive bude môcť byť najviac 18 g soli na kilogram. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, BRATISLAVA. Kuchári, ale aj pekári budú musieť menej soliť. Od decembra im to nariadi výnos Úradu verejného zdravotníctva. Po novom má chlieb, pečivo, mrazené a chladené výrobky obsahovať maximálne 18 g soli na kilogram výrobku. Pri hotových pokrmoch v stravovacích zariadeniach ešte menej - 13 g na kilogram. Viac soli budú môcť mať len špeciálne slané výrobky, maximálne však 30 g na kilogram.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľa slaného škodí

Dôvodom pre vydanie výnosu je najmä skutočnosť, že obyvatelia Slovenska denne spotrebujú 9 – až 11 g soli, pričom odborníci doporučujú dennú dávku na 5 g. Nadmerné solenie je tak jedným z rizikových faktorov vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

SkryťVypnúť reklamu

„Napríklad chlieb nimi prispieva 20 percentami, hotové jedlá desiatimi a národné jedlá 24 až 26 percentami,“ vysvetľovala hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Martinský internista Slavomír Šuch považuje za rozumné, keď úrady pristupujú k regulácii obsahu soli v potravinách. Myslí si, že dodatočné priemyselné obohacovanie potravín soľou v súčasnosti sa nerobí s cieľom vylepšenia chuťových vlastností potravín, ale z dôvodu predĺženia doby ich spotreby a zjednodušenia skladovania.

„Jediný zdroj soli, okrem jej prirodzeného obsahu v priemyselne nespracovaných potravinách, by mala byť solnička s jodidovanou morskou soľou na našom stole,“ zdôrazňuje lekár a upozorňuje, že pri dlhodobo nadmernom prísune soli potravou môže dochádzať postupne ku preťaženiu až poškodeniu funkcie obličiek, čo má za následok obvykle aj zvýšenie hodnôt tlaku krvi a zvyšuje sa riziko s vysokým tlakom súvisiacich srdcovo-cievnych ochorení. Tie sú u nás najčastejšou príčinou predčasnej smrti.

SkryťVypnúť reklamu

„Nadmerné potenie je obvyklým sprievodným javom nadbytočného prísunu soli. A keďže soľ na seba viaže vodu, pri nadmernom príjme soli a vyčerpaní kompenzačných mechanizmov, ktoré nás soli zbavujú, je sklon k opúchaniu končatín, ale aj napríklad viečok. Nadmerné množstvo zadržiavanej vody, spôsobené nadbytkom soli v strave u starších alebo na srdce chorých ľudí, znamená aj objemovú záťaž pre srdce, ktoré môže pod obrazom svojho preťaženia aj zlyhať,“ upozorňuje známy internista.

Neutrálni kuchári

Majiteľ reštauračného zariadenia v Martine Kamil Podhorský o chystanom výnose počuje prvý raz.

„Nevedel som o tom, budeme si to musieť naštudovať. Nemyslím si však, že by sme s tým mali nejaký problém. Naši kuchári sa snažia byť neutrálni. Zo skúsenosti vedia, že sto ľudí, sto chutí. To, čo jednému sa zdá byť slané, si ďalší ešte prisolí. Aj preto máme na stoloch solničky, čo v zahraničí bežné nie je. V reštaurácii je dôležité, aby ľuďom chutilo. Lebo ak im nebude, tak už neprídu.“

SkryťVypnúť reklamu

Je to o zvyku

Martinčan Roman patrí k ľuďom, ktorí soľou nešetria.

„Niekedy sa prichytím pri tom, že si jedlo posolím aj bez toho, aby som ho ochutnal. Ak ja už na niečo poviem, že je slané, tak kolegovia pri obede vedia, že im chutiť nebude. Viem, že to nie je zdravé, snažím sa to obmedziť. Ale nejde mi to tak, ako by som chcel. Ak v reštauráciách bude jedlo menej slané a solničky ostanú na stole, tak ani nariadenia úradov nepomôžu. Z dlhodobého hľadiska to však určite nebude na škodu. Je to najmä o zvyku.“

Bude aj kontrola

Úrad bude svoje nariadenie aj kontrolovať. Odoberie príslušné vzorky potravín a laboratórne ich vyšetrí. Preverovať sa budú aj technické normy, či receptúry. V prípade nedodržania výnosu bude prevádzkovateľov spočiatku usmerňovať, pri opakovaných prehreškoch môžu na rad prísť aj pokuty za nedodržanie uloženého opatrenia.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  2. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 489
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 666
  3. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 171
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 5 749
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 150
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 931
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 738
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 2 106
  1. Ladislav Kucharik: Ospalé poobedie smutného cisára v jeho mauzóleu v Hue
  2. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (3.)
  3. Ľubomír Maretta: Die Bank
  4. Peter Gregor: Project Gregus - Purple Sky Beloved
  5. Otilia Horrocks: Agent 00F: Spis „Záhadná evaporácia“ / fikcia a fejtón v jednom/
  6. Pavol Kéri: ČSOB Maratón - 20 rokov
  7. Tomáš Kiebel: AI rubrika: Doba promptová, alebo víťaz je ten čo má predstavivosť
  8. Lukáš Čelinák: Ficova neutralita a jej (ne)výhody v kontexte vojny na Ukrajine
  1. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 13 205
  2. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 12 435
  3. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 918
  4. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 5 527
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 4 919
  6. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 4 637
  7. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 4 117
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 956
  1. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  2. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  3. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  4. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  5. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  6. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  7. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  8. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


V prvý deň festivalu Dotyky a spojenia.

Už je známy termín 21. ročníka.


TASR

Objavte zákutia, ktoré možno ešte nepoznáte – no po tejto ceste si ich zamilujete.


1
Prví cestujúci z novej zastávky nastúpia do autobusu už dnes.

Zastávka je najmodernejšou v Turci.


4
  1. Ladislav Kucharik: Ospalé poobedie smutného cisára v jeho mauzóleu v Hue
  2. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (3.)
  3. Ľubomír Maretta: Die Bank
  4. Peter Gregor: Project Gregus - Purple Sky Beloved
  5. Otilia Horrocks: Agent 00F: Spis „Záhadná evaporácia“ / fikcia a fejtón v jednom/
  6. Pavol Kéri: ČSOB Maratón - 20 rokov
  7. Tomáš Kiebel: AI rubrika: Doba promptová, alebo víťaz je ten čo má predstavivosť
  8. Lukáš Čelinák: Ficova neutralita a jej (ne)výhody v kontexte vojny na Ukrajine
  1. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 13 205
  2. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 12 435
  3. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 918
  4. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 5 527
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 4 919
  6. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 4 637
  7. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 4 117
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 956
  1. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  2. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  3. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  4. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  5. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  6. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  7. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  8. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.

Už ste čítali?