MARTIN. Pedagóg zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠ OS) v Martine Peter Huľovi dosiahol nevšedný úspech. Vo svojom voľnom čase napísal už druhú knihu pre slovenských študentov. Slovenské pedagogické nakladateľstvo mu v októbri vydalo druhú časť publikácie s názvom Hotelový a gastronomický manažment – praktické cvičenia 2.
Žiaci si v nej majú možnosť precvičiť teoretické znalosti z predmetu Hotelový a gastronomický manažment a postupy ich uplatnenia v praxi. Nabáda ich tiež vyjadrovať svoje vlastné stanoviská a postoje k súčasným trendovým javom v hotelierstve.
„Táto cvičebnica nadväzuje na prvú časť, ktorá bola zameraná na pohostinské a ubytovacie podniky a bolo treba ju dokončiť druhým vydaním. Pre študentov prvých až štvrtých ročníkov hotelových akadémií existujú len dve učebnice a tie sú už zastarané a neaktuálne. Tieto knihy sú pre žiakov akýmsi mostíkom medzi teóriou a praxou,“ vysvetľuje Peter Huľo, ktorého teší, že prvá publikácia sa už stihla ujať aj na slovenských školách.
„Je to výborná spätná väzba a povzbudenie pre mňa, aby som napísal niečo ďalšie. Po týchto dvoch cvičebniciach mám v pláne vydať ešte učebnicu, opäť zameranú na hotelový a gastronomický manažment,“ priblížil pedagóg.
Na počin svojho kolegu je hrdá aj riaditeľka SOŠ OS Slavomíra Guráňová.
„V súčasnosti sa už nájde málokto, kto si nájde čas a niečo napíše. A on dokonca stihol popri pedagogických povinnostiach napísať cvičebnicu,“ pochválila stredoškolského pedagóga S. Guráňová.
Odborná kritika ocenila u publikácie Petra Huľu najmä koncepty jej úloh a zadaní, ktoré umožňujú využiť nielen syntetické myslenie žiaka, jeho samostatnosť, aktivitu a tvorivosť, ale aj upevniť, zopakovať a overiť prebrané učivo.
„Veríme, že cvičebnicu s radosťou uvítajú žiaci a pedagogickí zamestnanci všetkých stredných škôl, ktorých štúdium je zamerané na pohostinstvo a hotelierstvo. Bola by som rada, keby sa publikácie udržali na trhu učebných pomôcok čo najdlhšie,“ dodala riaditeľka školy.