J
MARTIN. V Prešove sa nedávno konal 23. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže Eurocup, ktorú oproti predošlým ročníkom rozšírili o súťaž baristov s názvom Slovak barista Cup Junior. Svoju zručnosť tu prišlo preukázať spolu 92 súťažiacich, z toho 73 barmanov a 19 baristov. Barmanských disciplín sa okrem súťažiacich zo Slovenska zúčastnili aj reprezentanti zo Slovinska, Poľska, Portugalska, Českej republiky, Maďarska a Ukrajiny.
V barmanskej disciplíne Flairstyle Strednú odbornú školu obchodu a služieb v Martine úspešne reprezentoval Jakub Fedák, žiak štvrtého ročníka odboru hotelová akadémia. S nápojom Tropická vášeň pripraveným v rámci exhibičného vystúpenia zaujal nielen komisiu, ale aj publikum. Súboj s portugalským protihráčom síce nevyhral, no získal II. miesto. V tejto súvislosti treba dodať, že Stredná odborná škola obchodu a služieb v Martine ako jediná odborná škola na Slovensku nominovala do tejto náročnej disciplíny súťažiaceho, čo zvyšuje jej kredit nielen v miestnom, ale aj v regionálnom a národnom priestore.
V disciplíne Klasiksúťažili dvaja žiaci odboru hotelová akadémia, a to Tomáš Janík a opäť Jakub Fedák. Ich úlohou bolo preukázať teoretické vedomosti z tovaroznalectva a mixológie a zároveň praktické zručnosti pri príprave krátkych a dlhých miešaných nápojov z vlastnej dielne. Obidvaja súťažiaci sa umiestnili v bronzovom pásme a do školy priniesli bronzové medaily. Úspešnejší v tejto disciplíne bol Tomáš Janík, ktorý sa počtom bodov za svoj aperitívny nápoj Cucumbeerpower prebojoval až do strieborného pásma. Hodnotiaca komisia vysoko ohodnotila najmä jeho techniku miešania. Z maximálneho počtu 200 bodov získal 195 bodov.
Marek Janošťák, druhák z učebného odboru čašník, reprezentoval školu v disciplíne Barista. Zvedavých divákov i porotu však nezaujal iba prípravou kávy, ale aj jej dekoráciou, na ktorú použil citrónovú trávu, lístok bazalky, čučoriedku a pomarančovú kôru. Porota nehodnotila iba kvalitu nápoja, harmóniu chute a vône, ale dôraz kládla aj na celkový dojem, slovnú prezentáciu pripraveného nápoja, použitie správneho inventára, ovládanie baristickej techniky. Marek všetky požiadavky splnil.
Autori sú pedagógovia školy
Autor: Peter Huľo, Soňa Štancľová