MARTIN. Martin hosťoval deväť študentov zo šiestich stredných škôl. Boli to žiaci z hotelových akadémií Piešťany, Prešov, Žilina, Súkromnej strednej školy Námestovo, SOU gastronómie a cestovného ruchu Nitra a SOŠ obchodu a služieb Martin. Súťažiacich hodnotila chuťová a technická komisia, ktorú tvorili licencovaní komisári SkBA - Academy of Coffee, majsterka sveta v miešaných nápojoch Janka Karkušová a uznávaný odborník Jozef Augustín, autor niekoľkých knižných publikácií.
Súťaž pozostávala z dvoch častí. V prvej mali žiaci nastavenie mlynčeka v časovom limite 10 minút. Ich úlohou bolo v čo najkratšom čase pri použití čo najmenšieho množstva zrnkovej kávy správne nastaviť mlynček na prípravu chutného espressa. V druhej časti museli baristi v časovom limite 10 minút pripraviť po 2 porcie espresso kávy, cappuccino kávy a dva voľné nealkoholické nápoje s použitím espresso kávy a sirupu Monin. Každý nápoj bol jedinečne zladený do rôznych chutí a sprevádzaný dokonalým servisom, ukázala sa nápaditosť a šikovnosť mladých baristov a ich učiteľov. Odborná porota hodnotila chuťovú kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť, harmóniu, horkosť a arómu.
SOŠ obchodu a služieb opäť reprezentoval Marek Janošťák, druhák z učebného odboru čašník. Okrem kvalitnej espresso kávy a cappuccina porote namiešal studený kávový drink pod názvom Jesenné pohladenie. Marek mal silnú konkurenciu skúsených baristov, ale aj napriek tomu si pripísal v druhom kole zápolenia na svoj vrub pekné 7. miesto. V poradí na cestu do Brazílie, ktorá je métou súťažiacich, je na krásnom 4. mieste.
(Autorka je majsterkou odborného výcviku SOŠ obchodu a služieb.)
Autor: Jana Karkušová