Štvrtok, 17. január, 2019 | Meniny má Nataša

O tom, ako môže jeden výlet zmeniť život

Minuloročný výlet do Krakova na vianočné trhy zmenil pani Milene Kováčovej život. V kaviarni tam objavila obrovský pult s čokoládovými pralinkami. Očaril ju natoľko, že po príchode do Mošoviec zavesila svoju prácu na klinec a rozhodla sa vyrábať tieto mal

Sladká práca Mileny Kováčovej.(Zdroj: Soňa Štubňová)

é plnené dobroty. Svoj krok neľutuje.

MOŠOVCE. "Keď som v tej kaviarni v Krakove zbadala toľko fantastických praliniek, ani sa mi nechcelo odísť. Muž ma odtiaľ nemohol dostať. Bola to nádhera, niečo krásneho a vtedy som si povedala, že by som to chcela vedieť vyrábať," povedala nám Milena Kováčová, ktorá v Mošovciach v malej dielničke začala vyrábať sladučké pralinky.

Začiatky nikdy nie sú ľahké, no pani Milena sa svojho sna pevne držala. Prvé vedomosti a technológie získala na kurze v Bratislave. Ďalší si urobila v Banskej Bystrici a hneď nato začala s výrobou praliniek.

"Pralinky vyrábam od septembra. Zatiaľ sa mi to pomaly rozbieha, musím si hľadať klientov, aby som mala nejaký odbyt," nádeja sa.

Miestni obyvatelia sa s touto novinkou v obci zatiaľ zoznamujú. Pani Milena ich vyrába v malej dielničke. Stačí jej varič, misky, formy a chladnička.

"Zo začiatku to tu v Mošovciach bolo také zlaté. Tu zvonka mám nápis čokoládové pralinky a telefónne číslo a koľkokrát mi také staršie panie zavolali, že kde je tá firma, že by sa v nej chceli zamestnať. A keď som otvorila okno, že to som ja, tak tá reakcia bola taká žartovná: Že, jejda, to ty tu robíš?"

Základom pralinky je dobrá čokoláda. Tú pani Milena objednáva z Banskej Bystrice.

"Keď sa povie - pralinky, každý si hneď predstaví belgickú čokoládu, no ja z nej nevyrábam. Tá pravá čokoládá, ktorú používam, pochádza od rovníka. Od rovníka 100 km hore a dole. Moja čokoláda je rovnako dobrá ako belgická, iba dovozcovia sú iní. Používam horkú, mliečnu a bielu čokoládu," opisuje.

Plnky, alebo takzvanú ganáž, si pani Milena vymýšľa sama, prípadne sa niečím inšpiruje na internete. Sú dôležité, lebo od nich závisí samotná chuť pralinky. Plnky vyrába z kvalitných čerstvých surovín, vyhýba sa polotovarom, konzervantom a rastlinným tukom.
"Keďže pralinky vyrábam z kvalitnej čokolády a nepoužívam chémiu, ich trvanlivosť je kratšia. Podľa toho sa dajú rozoznať aj od bežne predávanej čokolády. Väčšinou ich vyrábam na kusy podľa objednávky. Najobľúbenejšie pralinky sú s príchuťou levanduľovou alebo malinovou. Potom je to klasika - oriešky, karamel či káva. Veľkej obľube sa tešia aj chilli pralinky. Chcela by som vyskúšať ešte lámanú čokoládu. Do nej sa dávajú napríklad oriešky alebo sušené ovocie, ale nejde všetko naraz. Skúšam to postupne."

Výroba praliniek nevyzerá na prvý pohľad zložito. “Chce to len trochu zručnosti a trpezlivosti," pralinkárka. "Najnáročnejšie je temperovanie čokolády. Vtedy sa dá aj dobre vyklopiť z formy. Pralinky musia byť lesklé a čokoláda by pri zahryznutí mala prasknúť. Toto dosiahnuť je na celej výrobe praliniek to najťažšie. Aby nezostal kakaový povlak, ale aby tá čokoládka bola pekná," hovorí a doĺňa, že každá čokoláda sa zohrieva inak. Kým na horkú treba najskôr 50 stupňov, a potom sa ochladzuje na 32, mliečna sa zohrieva len na 40 stupňov.
Z pol kila čokolády vyrobí pani Milena asi 50 praliniek. "Zvyknem robiť naraz z troch kíl. Kým čokoládu natemperujem, trvá to niekedy aj celé doobedie, ale potom to už ide rýchlo. Nalieva sa do foriem, plní sa plnkou a potom sa opäť doplní čokoládov,” opisujú svoju sladkú prácu, v ktorej sa našla, Milena Kováčová.

Pri výrobe praliniek je osobitnou kapitolou ich samotná vizáž. Okrem ručného zdobenia sa čokoládové chuťovky skrášľujú aj pomocou fólií na báze kakaového masla s potravinárskymi pigmentmi, na ktorých sú predtlačené ornamenty.
"Už sa mi stala aj taká vec, že sa ma ľudia prišli opýtať, ako si to majú dať dole. Snažím sa, aby všetky tie suroviny boli prírodné, nedávam tam žiadne éčka, ani nič podobné."
Vyrobené pralinky odskúšava pani Milena najmä na svojich deťoch. "Vždy sa tešia, čo nové vymyslím a prinesiem domov. Okrem mojich detí ochutnávajú čokoládu aj kamarátky a samozrejme manžel, ktorý mi fandí a podporuje ma."

(Autorka je spolupracovníčkou MY Turčianske noviny.)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  2. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  3. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  4. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  5. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  6. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  7. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  8. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  9. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  1. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  2. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  3. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  4. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  5. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  7. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  8. Rozhodujú činy!
  9. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  10. Attract international investors for a reasonable price
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 12 702
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 10 918
  3. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 689
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 9 053
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 7 417
  6. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 4 550
  7. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 4 125
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 593
  9. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 3 262
  10. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 2 999

Hlavné správy z MY Turiec

Vianočné stromčeky už zvážajú od košov

​​​​​​​Vianočné stromčeky už po Troch kráľoch začali pomaly miznúť z obývačiek i v turčianskom regióne. Tie živé si jednotlivé mestá vyvezú a zlikvidujú. Stačí ich len položiť ku kontajneru a najmä nevyhadzovať z okna.

Zo Šútova a Turčeka už odvážajú sneh, na Lipovci sa zrútil altánok

​​​​​​​Poriadne snehové mantinely sa pre neutíchajúce sneženie vytvorili popri miestnych cestách v Šútove. Niekde dosahujú výšku aj tri metre. Nepriaznivá situácia je tiež v Ratkove.

Sezóna v bielej stope začala veľmi úspešne

Pretekári martinského klubu bežeckého lyžovania majú za sebou prvé dve kolá Slovenského pohára. Získali na nich sedem cenných kovov.

Sledovali sme online diskusiu Stretnutie so župankou Erikou Jurinovou

Osem krajov, osem županov, osem diskusných podujatí s názvom Stretnutie so županom. Začali sme v Žiline.

Do martinského kina Strojár chodili na filmy zájazdy z celého Slovenska

​​​​​​​Martinské Kino Strojár prestalo po takmer 55 rokoch definitívne premietať. Diváci sa s ním mohli rozlúčiť v závere decembra.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Snažia sa žiť bez odpadu. Ľudia ich snahu nepochopili

Pýtali sa jej, či dostala trest, keď zbiera odpadky okolo školy.

Vojaci pomáhajú na Orave pri odstraňovaní následkov kalamity

V Oravskej Lesnej sa zrútila strecha výrobného závodu, nikto sa nezranil.

V Zázrivej kvôli snehu zatvorili základnú aj materskú školu

Na dolnej Orave sa oteplilo, mokrý sneh nebezpečne zaťažuje strechy.

Vybrali SME

Už ste čítali?