Sobota, 3. december, 2022 | Meniny má Oldrich

O tom, ako môže jeden výlet zmeniť život

Minuloročný výlet do Krakova na vianočné trhy zmenil pani Milene Kováčovej život. V kaviarni tam objavila obrovský pult s čokoládovými pralinkami. Očaril ju natoľko, že po príchode do Mošoviec zavesila svoju prácu na klinec a rozhodla sa vyrábať tieto mal

Sladká práca Mileny Kováčovej.Sladká práca Mileny Kováčovej. (Zdroj: Soňa Štubňová)

é plnené dobroty. Svoj krok neľutuje.

MOŠOVCE. "Keď som v tej kaviarni v Krakove zbadala toľko fantastických praliniek, ani sa mi nechcelo odísť. Muž ma odtiaľ nemohol dostať. Bola to nádhera, niečo krásneho a vtedy som si povedala, že by som to chcela vedieť vyrábať," povedala nám Milena Kováčová, ktorá v Mošovciach v malej dielničke začala vyrábať sladučké pralinky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Začiatky nikdy nie sú ľahké, no pani Milena sa svojho sna pevne držala. Prvé vedomosti a technológie získala na kurze v Bratislave. Ďalší si urobila v Banskej Bystrici a hneď nato začala s výrobou praliniek.

SkryťVypnúť reklamu

"Pralinky vyrábam od septembra. Zatiaľ sa mi to pomaly rozbieha, musím si hľadať klientov, aby som mala nejaký odbyt," nádeja sa.

Miestni obyvatelia sa s touto novinkou v obci zatiaľ zoznamujú. Pani Milena ich vyrába v malej dielničke. Stačí jej varič, misky, formy a chladnička.

"Zo začiatku to tu v Mošovciach bolo také zlaté. Tu zvonka mám nápis čokoládové pralinky a telefónne číslo a koľkokrát mi také staršie panie zavolali, že kde je tá firma, že by sa v nej chceli zamestnať. A keď som otvorila okno, že to som ja, tak tá reakcia bola taká žartovná: Že, jejda, to ty tu robíš?"

Základom pralinky je dobrá čokoláda. Tú pani Milena objednáva z Banskej Bystrice.

"Keď sa povie - pralinky, každý si hneď predstaví belgickú čokoládu, no ja z nej nevyrábam. Tá pravá čokoládá, ktorú používam, pochádza od rovníka. Od rovníka 100 km hore a dole. Moja čokoláda je rovnako dobrá ako belgická, iba dovozcovia sú iní. Používam horkú, mliečnu a bielu čokoládu," opisuje.

SkryťVypnúť reklamu

Plnky, alebo takzvanú ganáž, si pani Milena vymýšľa sama, prípadne sa niečím inšpiruje na internete. Sú dôležité, lebo od nich závisí samotná chuť pralinky. Plnky vyrába z kvalitných čerstvých surovín, vyhýba sa polotovarom, konzervantom a rastlinným tukom.
"Keďže pralinky vyrábam z kvalitnej čokolády a nepoužívam chémiu, ich trvanlivosť je kratšia. Podľa toho sa dajú rozoznať aj od bežne predávanej čokolády. Väčšinou ich vyrábam na kusy podľa objednávky. Najobľúbenejšie pralinky sú s príchuťou levanduľovou alebo malinovou. Potom je to klasika - oriešky, karamel či káva. Veľkej obľube sa tešia aj chilli pralinky. Chcela by som vyskúšať ešte lámanú čokoládu. Do nej sa dávajú napríklad oriešky alebo sušené ovocie, ale nejde všetko naraz. Skúšam to postupne."

SkryťVypnúť reklamu

Výroba praliniek nevyzerá na prvý pohľad zložito. “Chce to len trochu zručnosti a trpezlivosti," pralinkárka. "Najnáročnejšie je temperovanie čokolády. Vtedy sa dá aj dobre vyklopiť z formy. Pralinky musia byť lesklé a čokoláda by pri zahryznutí mala prasknúť. Toto dosiahnuť je na celej výrobe praliniek to najťažšie. Aby nezostal kakaový povlak, ale aby tá čokoládka bola pekná," hovorí a doĺňa, že každá čokoláda sa zohrieva inak. Kým na horkú treba najskôr 50 stupňov, a potom sa ochladzuje na 32, mliečna sa zohrieva len na 40 stupňov.
Z pol kila čokolády vyrobí pani Milena asi 50 praliniek. "Zvyknem robiť naraz z troch kíl. Kým čokoládu natemperujem, trvá to niekedy aj celé doobedie, ale potom to už ide rýchlo. Nalieva sa do foriem, plní sa plnkou a potom sa opäť doplní čokoládov,” opisujú svoju sladkú prácu, v ktorej sa našla, Milena Kováčová.

Pri výrobe praliniek je osobitnou kapitolou ich samotná vizáž. Okrem ručného zdobenia sa čokoládové chuťovky skrášľujú aj pomocou fólií na báze kakaového masla s potravinárskymi pigmentmi, na ktorých sú predtlačené ornamenty.
"Už sa mi stala aj taká vec, že sa ma ľudia prišli opýtať, ako si to majú dať dole. Snažím sa, aby všetky tie suroviny boli prírodné, nedávam tam žiadne éčka, ani nič podobné."
Vyrobené pralinky odskúšava pani Milena najmä na svojich deťoch. "Vždy sa tešia, čo nové vymyslím a prinesiem domov. Okrem mojich detí ochutnávajú čokoládu aj kamarátky a samozrejme manžel, ktorý mi fandí a podporuje ma."

(Autorka je spolupracovníčkou MY Turčianske noviny.)

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  4. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  5. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  6. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  7. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  8. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. V dôsledku nadmerného užívania alkoholu umiera čoraz viac ľudí
  4. Ikonický projekt Metropolis vyhral CIJ Awards
  5. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  6. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  7. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
  8. Zimná ríša divov Maďarska
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 11 853
  2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 4 392
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 3 426
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 3 184
  5. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 2 742
  6. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 2 176
  7. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 785
  8. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj 1 500

Blogy SME

  1. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách
  2. Tomáš Vodvářka: Výročí soudružských poprav
  3. Anton Kovalčík: Ukrajina vs. Rusko, 1 - Hladomor.
  4. Matej Farkas: Lungo a citronáda
  5. Petronela Čellárová: Ako sa mám?
  6. Anna Miľanová: "Od hlavy ryba smrdí". Obzvlášť tá veľká...
  7. Štefan Vidlár: Vivat vláda
  8. Irena Šimuneková: Szabóova skala
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 243 418
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 14 609
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 710
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 532
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 985
  6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 573
  7. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame 2 206
  8. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 138
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


13 h
Andrej Žitňaň je vedúcim archeologického výskumu v Martine.

Osídlenie pochádza z mladšej doby bronzovej.


17 h
Súčasný stav ubytovne Fatranka.

Náklady investor odhaduje na 14 miliónov eur.


18 h
Najproduktívnejší hráč tímu Damian Tyczynski strelil gól na 2:1, ktorý sa nakoniec ukázal ako víťazný.

Po víťazstve nad SR 18 Martinčania vďaka lepšiemu skóre preskočili Humenné a predrali sa na čelo tabuľky.


1. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

HIPEC sa využíva vtedy, keď zlyháva systémová liečba chemoterapiou.


22 h

Pôvodný vzhľad narušili v minulosti necitlivé stavebné zásahy.


1. dec

Zadržané osoby skončili v policajnej cele.


16 h

Slovensko je posledná krajina v rámci Európskej únie, ktorá používa papierové testy.


1. dec

Blogy SME

  1. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách
  2. Tomáš Vodvářka: Výročí soudružských poprav
  3. Anton Kovalčík: Ukrajina vs. Rusko, 1 - Hladomor.
  4. Matej Farkas: Lungo a citronáda
  5. Petronela Čellárová: Ako sa mám?
  6. Anna Miľanová: "Od hlavy ryba smrdí". Obzvlášť tá veľká...
  7. Štefan Vidlár: Vivat vláda
  8. Irena Šimuneková: Szabóova skala
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 243 418
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 14 609
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 710
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 532
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 985
  6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 573
  7. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame 2 206
  8. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 138
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?