Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

O tom, ako môže jeden výlet zmeniť život

Minuloročný výlet do Krakova na vianočné trhy zmenil pani Milene Kováčovej život. V kaviarni tam objavila obrovský pult s čokoládovými pralinkami. Očaril ju natoľko, že po príchode do Mošoviec zavesila svoju prácu na klinec a rozhodla sa vyrábať tieto mal

Sladká práca Mileny Kováčovej.Sladká práca Mileny Kováčovej. (Zdroj: Soňa Štubňová)

é plnené dobroty. Svoj krok neľutuje.

MOŠOVCE. "Keď som v tej kaviarni v Krakove zbadala toľko fantastických praliniek, ani sa mi nechcelo odísť. Muž ma odtiaľ nemohol dostať. Bola to nádhera, niečo krásneho a vtedy som si povedala, že by som to chcela vedieť vyrábať," povedala nám Milena Kováčová, ktorá v Mošovciach v malej dielničke začala vyrábať sladučké pralinky.

Začiatky nikdy nie sú ľahké, no pani Milena sa svojho sna pevne držala. Prvé vedomosti a technológie získala na kurze v Bratislave. Ďalší si urobila v Banskej Bystrici a hneď nato začala s výrobou praliniek.

Skryť Vypnúť reklamu

"Pralinky vyrábam od septembra. Zatiaľ sa mi to pomaly rozbieha, musím si hľadať klientov, aby som mala nejaký odbyt," nádeja sa.

Miestni obyvatelia sa s touto novinkou v obci zatiaľ zoznamujú. Pani Milena ich vyrába v malej dielničke. Stačí jej varič, misky, formy a chladnička.

"Zo začiatku to tu v Mošovciach bolo také zlaté. Tu zvonka mám nápis čokoládové pralinky a telefónne číslo a koľkokrát mi také staršie panie zavolali, že kde je tá firma, že by sa v nej chceli zamestnať. A keď som otvorila okno, že to som ja, tak tá reakcia bola taká žartovná: Že, jejda, to ty tu robíš?"

Základom pralinky je dobrá čokoláda. Tú pani Milena objednáva z Banskej Bystrice.

"Keď sa povie - pralinky, každý si hneď predstaví belgickú čokoládu, no ja z nej nevyrábam. Tá pravá čokoládá, ktorú používam, pochádza od rovníka. Od rovníka 100 km hore a dole. Moja čokoláda je rovnako dobrá ako belgická, iba dovozcovia sú iní. Používam horkú, mliečnu a bielu čokoládu," opisuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnky, alebo takzvanú ganáž, si pani Milena vymýšľa sama, prípadne sa niečím inšpiruje na internete. Sú dôležité, lebo od nich závisí samotná chuť pralinky. Plnky vyrába z kvalitných čerstvých surovín, vyhýba sa polotovarom, konzervantom a rastlinným tukom.
"Keďže pralinky vyrábam z kvalitnej čokolády a nepoužívam chémiu, ich trvanlivosť je kratšia. Podľa toho sa dajú rozoznať aj od bežne predávanej čokolády. Väčšinou ich vyrábam na kusy podľa objednávky. Najobľúbenejšie pralinky sú s príchuťou levanduľovou alebo malinovou. Potom je to klasika - oriešky, karamel či káva. Veľkej obľube sa tešia aj chilli pralinky. Chcela by som vyskúšať ešte lámanú čokoládu. Do nej sa dávajú napríklad oriešky alebo sušené ovocie, ale nejde všetko naraz. Skúšam to postupne."

Skryť Vypnúť reklamu

Výroba praliniek nevyzerá na prvý pohľad zložito. “Chce to len trochu zručnosti a trpezlivosti," pralinkárka. "Najnáročnejšie je temperovanie čokolády. Vtedy sa dá aj dobre vyklopiť z formy. Pralinky musia byť lesklé a čokoláda by pri zahryznutí mala prasknúť. Toto dosiahnuť je na celej výrobe praliniek to najťažšie. Aby nezostal kakaový povlak, ale aby tá čokoládka bola pekná," hovorí a doĺňa, že každá čokoláda sa zohrieva inak. Kým na horkú treba najskôr 50 stupňov, a potom sa ochladzuje na 32, mliečna sa zohrieva len na 40 stupňov.
Z pol kila čokolády vyrobí pani Milena asi 50 praliniek. "Zvyknem robiť naraz z troch kíl. Kým čokoládu natemperujem, trvá to niekedy aj celé doobedie, ale potom to už ide rýchlo. Nalieva sa do foriem, plní sa plnkou a potom sa opäť doplní čokoládov,” opisujú svoju sladkú prácu, v ktorej sa našla, Milena Kováčová.

Pri výrobe praliniek je osobitnou kapitolou ich samotná vizáž. Okrem ručného zdobenia sa čokoládové chuťovky skrášľujú aj pomocou fólií na báze kakaového masla s potravinárskymi pigmentmi, na ktorých sú predtlačené ornamenty.
"Už sa mi stala aj taká vec, že sa ma ľudia prišli opýtať, ako si to majú dať dole. Snažím sa, aby všetky tie suroviny boli prírodné, nedávam tam žiadne éčka, ani nič podobné."
Vyrobené pralinky odskúšava pani Milena najmä na svojich deťoch. "Vždy sa tešia, čo nové vymyslím a prinesiem domov. Okrem mojich detí ochutnávajú čokoládu aj kamarátky a samozrejme manžel, ktorý mi fandí a podporuje ma."

(Autorka je spolupracovníčkou MY Turčianske noviny.)

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  2. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  3. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  5. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  6. Spánok – základ pevných vzťahov
  7. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  8. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  9. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  10. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  1. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  2. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  3. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  6. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  7. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  8. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  9. Projekt „Zdravé oči už v škôlke“ pomáha zachrániť zrak deťom
  10. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 20 218
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 869
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 013
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 555
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 998
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 178
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 931
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 662
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 657
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 431

Blogy SME

  1. Július Kovács: Dotujeme násilie v Slovenskom futbale a roznášanie covidu
  2. Inštitút strategických politík: Mexiko a USA pracujú na novej dohode zameranej na boj proti kartelom
  3. Štefan Vidlár: Slovensko dole!
  4. Pavel Dvořák: Instantná polievka ako SYMBOL LUXUSU?
  5. Ján Urda: "Dolnokysucký Vlkolínec"
  6. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  7. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  8. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 227
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 087
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 091
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 069
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 517
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 104
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 614
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 399
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Blatnica v takticky vedenom súboji zdolala Trebostovo.

Očakávaný súboj medzi doteraz nezdolanými tímami Blatnicou a Trebostovom sa skončil 1:0. V dvojke koronavírus zrušil jeden zápas.


49m
V Turci pred pár dňami skončila jelenia ruja, poľovačky sa zúčastnili aj poľovníci zo zahraničia.

Pred pár dňami sa v našom regióne skončila jelenia ruja.


Henrieta Paulovičová 2 h

Pozrieme sa, ako sa darilo Slovákovi v UFC a zameriame sa aj na domácu hokejovú súťaž.


3 h
Fotografie Jozefa Morgoša obleteli svet.

Pozrite si prehľad dychberúcich záberov nadaných fotografov z Turca, Jozefa Morgoša, Juraja Gavuru, Laca Galamboša a Petra Matejčeka.


16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nemocnica začala očkovať medzi prvými.


MOJ a 1 ďalší 14. okt

Časť pacientov evakuovali.


a 1 ďalší 22 h

Zhrnuli sme pre vás všetkých 37 kysuckých samospráv. Ako je na tom tá vaša?


22 h

Aké je riešenie futbalovej tragédie? Plandora, Kovarčík a Cerulík v zaujímavej ankete.


17 h

Blogy SME

  1. Július Kovács: Dotujeme násilie v Slovenskom futbale a roznášanie covidu
  2. Inštitút strategických politík: Mexiko a USA pracujú na novej dohode zameranej na boj proti kartelom
  3. Štefan Vidlár: Slovensko dole!
  4. Pavel Dvořák: Instantná polievka ako SYMBOL LUXUSU?
  5. Ján Urda: "Dolnokysucký Vlkolínec"
  6. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  7. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  8. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 227
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 087
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 091
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 069
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 517
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 104
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 614
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 399
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?