Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna

O tom, ako môže jeden výlet zmeniť život

Minuloročný výlet do Krakova na vianočné trhy zmenil pani Milene Kováčovej život. V kaviarni tam objavila obrovský pult s čokoládovými pralinkami. Očaril ju natoľko, že po príchode do Mošoviec zavesila svoju prácu na klinec a rozhodla sa vyrábať tieto mal

Sladká práca Mileny Kováčovej.(Zdroj: Soňa Štubňová)

é plnené dobroty. Svoj krok neľutuje.

MOŠOVCE. "Keď som v tej kaviarni v Krakove zbadala toľko fantastických praliniek, ani sa mi nechcelo odísť. Muž ma odtiaľ nemohol dostať. Bola to nádhera, niečo krásneho a vtedy som si povedala, že by som to chcela vedieť vyrábať," povedala nám Milena Kováčová, ktorá v Mošovciach v malej dielničke začala vyrábať sladučké pralinky.

Začiatky nikdy nie sú ľahké, no pani Milena sa svojho sna pevne držala. Prvé vedomosti a technológie získala na kurze v Bratislave. Ďalší si urobila v Banskej Bystrici a hneď nato začala s výrobou praliniek.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Pralinky vyrábam od septembra. Zatiaľ sa mi to pomaly rozbieha, musím si hľadať klientov, aby som mala nejaký odbyt," nádeja sa.

Miestni obyvatelia sa s touto novinkou v obci zatiaľ zoznamujú. Pani Milena ich vyrába v malej dielničke. Stačí jej varič, misky, formy a chladnička.

"Zo začiatku to tu v Mošovciach bolo také zlaté. Tu zvonka mám nápis čokoládové pralinky a telefónne číslo a koľkokrát mi také staršie panie zavolali, že kde je tá firma, že by sa v nej chceli zamestnať. A keď som otvorila okno, že to som ja, tak tá reakcia bola taká žartovná: Že, jejda, to ty tu robíš?"

Základom pralinky je dobrá čokoláda. Tú pani Milena objednáva z Banskej Bystrice.

"Keď sa povie - pralinky, každý si hneď predstaví belgickú čokoládu, no ja z nej nevyrábam. Tá pravá čokoládá, ktorú používam, pochádza od rovníka. Od rovníka 100 km hore a dole. Moja čokoláda je rovnako dobrá ako belgická, iba dovozcovia sú iní. Používam horkú, mliečnu a bielu čokoládu," opisuje.

Plnky, alebo takzvanú ganáž, si pani Milena vymýšľa sama, prípadne sa niečím inšpiruje na internete. Sú dôležité, lebo od nich závisí samotná chuť pralinky. Plnky vyrába z kvalitných čerstvých surovín, vyhýba sa polotovarom, konzervantom a rastlinným tukom.
"Keďže pralinky vyrábam z kvalitnej čokolády a nepoužívam chémiu, ich trvanlivosť je kratšia. Podľa toho sa dajú rozoznať aj od bežne predávanej čokolády. Väčšinou ich vyrábam na kusy podľa objednávky. Najobľúbenejšie pralinky sú s príchuťou levanduľovou alebo malinovou. Potom je to klasika - oriešky, karamel či káva. Veľkej obľube sa tešia aj chilli pralinky. Chcela by som vyskúšať ešte lámanú čokoládu. Do nej sa dávajú napríklad oriešky alebo sušené ovocie, ale nejde všetko naraz. Skúšam to postupne."

Výroba praliniek nevyzerá na prvý pohľad zložito. “Chce to len trochu zručnosti a trpezlivosti," pralinkárka. "Najnáročnejšie je temperovanie čokolády. Vtedy sa dá aj dobre vyklopiť z formy. Pralinky musia byť lesklé a čokoláda by pri zahryznutí mala prasknúť. Toto dosiahnuť je na celej výrobe praliniek to najťažšie. Aby nezostal kakaový povlak, ale aby tá čokoládka bola pekná," hovorí a doĺňa, že každá čokoláda sa zohrieva inak. Kým na horkú treba najskôr 50 stupňov, a potom sa ochladzuje na 32, mliečna sa zohrieva len na 40 stupňov.
Z pol kila čokolády vyrobí pani Milena asi 50 praliniek. "Zvyknem robiť naraz z troch kíl. Kým čokoládu natemperujem, trvá to niekedy aj celé doobedie, ale potom to už ide rýchlo. Nalieva sa do foriem, plní sa plnkou a potom sa opäť doplní čokoládov,” opisujú svoju sladkú prácu, v ktorej sa našla, Milena Kováčová.

Pri výrobe praliniek je osobitnou kapitolou ich samotná vizáž. Okrem ručného zdobenia sa čokoládové chuťovky skrášľujú aj pomocou fólií na báze kakaového masla s potravinárskymi pigmentmi, na ktorých sú predtlačené ornamenty.
"Už sa mi stala aj taká vec, že sa ma ľudia prišli opýtať, ako si to majú dať dole. Snažím sa, aby všetky tie suroviny boli prírodné, nedávam tam žiadne éčka, ani nič podobné."
Vyrobené pralinky odskúšava pani Milena najmä na svojich deťoch. "Vždy sa tešia, čo nové vymyslím a prinesiem domov. Okrem mojich detí ochutnávajú čokoládu aj kamarátky a samozrejme manžel, ktorý mi fandí a podporuje ma."

(Autorka je spolupracovníčkou MY Turčianske noviny.)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 069
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 611
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 561
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 143
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 253
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 961
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 764
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 557
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 364
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 731

Hlavné správy z MY Turiec

Gopass - dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.

Informáciu o odstávke elektriny vám môžu poslať do mobilu

Odberatelia elektriny môžu dostávať bezplatné SMS o plánovaných odstávkach. Službu zatiaľ nevyužíva ani polovica odberateľov, pričom je k dispozícii už od roku 2009.

Výluka medzi Hornou Štubňou a Prievidzou obmedzí desiatky vlakov

​​​​​​​Tri dni potrvajú stavebné práce aj na železničnej trati na Hornom Turci, čo ovplyvní jazdu 47 vlakov. Prievidzu a Turčianske Teplice spojí trikrát denne priamy náhradný autobusový spoj.

FOTO: Dnes sa do Turca "presťahovala" Orava

Do Múzea slovenskej dediny v martinských Jahodníckych hájoch prišli túto nedeľu u Oravci. V skanzene majú svoj deň.

V Turč. Tepliciach a Turanoch budú o obvodoch rozhodovať v auguste

Počet volebných obvodov a poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) zostane v Martine na ďalšie štyri roky rovnaký ako teraz. Vo Vrútkach bude jeden, v Turčianskych Tepliciach a Turanoch rozhodnú v auguste.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mladá pacientka sa sťažuje na liečbu v žiarskej nemocnici

Do žiarskej nemocnice prišla s bolesťou brucha, no poslali ju domov. Nasledovalo trápenie. Prípadom sa zaoberá úrad pre dohľad.

Na Oravskej priehrade pribudne ostrov, postavia ho pre vtáky

Ostrov vybuduje Chránená krajinná oblasť Horná Orava a bude slúžiť ako útočište pre vtáky. Nemajú kde hniezdiť.

Kostoly Kalvárie ukrývali tajomstvá. Ukazujú, ako vyzerala kedysi

Kalváriu čaká tento rok veľké otvorenie.

Majstrovi nevyšiel vstup do sezóny, po vlastnom góle prehral v Senici

V 40. minúte si strelil gól do vlastnej siete Matúš Čonka.

Vybrali SME

Už ste čítali?