Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

O tom, ako môže jeden výlet zmeniť život

Minuloročný výlet do Krakova na vianočné trhy zmenil pani Milene Kováčovej život. V kaviarni tam objavila obrovský pult s čokoládovými pralinkami. Očaril ju natoľko, že po príchode do Mošoviec zavesila svoju prácu na klinec a rozhodla sa vyrábať tieto mal

Sladká práca Mileny Kováčovej.Sladká práca Mileny Kováčovej. (Zdroj: Soňa Štubňová)

é plnené dobroty. Svoj krok neľutuje.

MOŠOVCE. "Keď som v tej kaviarni v Krakove zbadala toľko fantastických praliniek, ani sa mi nechcelo odísť. Muž ma odtiaľ nemohol dostať. Bola to nádhera, niečo krásneho a vtedy som si povedala, že by som to chcela vedieť vyrábať," povedala nám Milena Kováčová, ktorá v Mošovciach v malej dielničke začala vyrábať sladučké pralinky.

Začiatky nikdy nie sú ľahké, no pani Milena sa svojho sna pevne držala. Prvé vedomosti a technológie získala na kurze v Bratislave. Ďalší si urobila v Banskej Bystrici a hneď nato začala s výrobou praliniek.

Skryť Vypnúť reklamu

"Pralinky vyrábam od septembra. Zatiaľ sa mi to pomaly rozbieha, musím si hľadať klientov, aby som mala nejaký odbyt," nádeja sa.

Miestni obyvatelia sa s touto novinkou v obci zatiaľ zoznamujú. Pani Milena ich vyrába v malej dielničke. Stačí jej varič, misky, formy a chladnička.

"Zo začiatku to tu v Mošovciach bolo také zlaté. Tu zvonka mám nápis čokoládové pralinky a telefónne číslo a koľkokrát mi také staršie panie zavolali, že kde je tá firma, že by sa v nej chceli zamestnať. A keď som otvorila okno, že to som ja, tak tá reakcia bola taká žartovná: Že, jejda, to ty tu robíš?"

Základom pralinky je dobrá čokoláda. Tú pani Milena objednáva z Banskej Bystrice.

"Keď sa povie - pralinky, každý si hneď predstaví belgickú čokoládu, no ja z nej nevyrábam. Tá pravá čokoládá, ktorú používam, pochádza od rovníka. Od rovníka 100 km hore a dole. Moja čokoláda je rovnako dobrá ako belgická, iba dovozcovia sú iní. Používam horkú, mliečnu a bielu čokoládu," opisuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnky, alebo takzvanú ganáž, si pani Milena vymýšľa sama, prípadne sa niečím inšpiruje na internete. Sú dôležité, lebo od nich závisí samotná chuť pralinky. Plnky vyrába z kvalitných čerstvých surovín, vyhýba sa polotovarom, konzervantom a rastlinným tukom.
"Keďže pralinky vyrábam z kvalitnej čokolády a nepoužívam chémiu, ich trvanlivosť je kratšia. Podľa toho sa dajú rozoznať aj od bežne predávanej čokolády. Väčšinou ich vyrábam na kusy podľa objednávky. Najobľúbenejšie pralinky sú s príchuťou levanduľovou alebo malinovou. Potom je to klasika - oriešky, karamel či káva. Veľkej obľube sa tešia aj chilli pralinky. Chcela by som vyskúšať ešte lámanú čokoládu. Do nej sa dávajú napríklad oriešky alebo sušené ovocie, ale nejde všetko naraz. Skúšam to postupne."

Skryť Vypnúť reklamu

Výroba praliniek nevyzerá na prvý pohľad zložito. “Chce to len trochu zručnosti a trpezlivosti," pralinkárka. "Najnáročnejšie je temperovanie čokolády. Vtedy sa dá aj dobre vyklopiť z formy. Pralinky musia byť lesklé a čokoláda by pri zahryznutí mala prasknúť. Toto dosiahnuť je na celej výrobe praliniek to najťažšie. Aby nezostal kakaový povlak, ale aby tá čokoládka bola pekná," hovorí a doĺňa, že každá čokoláda sa zohrieva inak. Kým na horkú treba najskôr 50 stupňov, a potom sa ochladzuje na 32, mliečna sa zohrieva len na 40 stupňov.
Z pol kila čokolády vyrobí pani Milena asi 50 praliniek. "Zvyknem robiť naraz z troch kíl. Kým čokoládu natemperujem, trvá to niekedy aj celé doobedie, ale potom to už ide rýchlo. Nalieva sa do foriem, plní sa plnkou a potom sa opäť doplní čokoládov,” opisujú svoju sladkú prácu, v ktorej sa našla, Milena Kováčová.

Pri výrobe praliniek je osobitnou kapitolou ich samotná vizáž. Okrem ručného zdobenia sa čokoládové chuťovky skrášľujú aj pomocou fólií na báze kakaového masla s potravinárskymi pigmentmi, na ktorých sú predtlačené ornamenty.
"Už sa mi stala aj taká vec, že sa ma ľudia prišli opýtať, ako si to majú dať dole. Snažím sa, aby všetky tie suroviny boli prírodné, nedávam tam žiadne éčka, ani nič podobné."
Vyrobené pralinky odskúšava pani Milena najmä na svojich deťoch. "Vždy sa tešia, čo nové vymyslím a prinesiem domov. Okrem mojich detí ochutnávajú čokoládu aj kamarátky a samozrejme manžel, ktorý mi fandí a podporuje ma."

(Autorka je spolupracovníčkou MY Turčianske noviny.)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 529
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 120
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 251
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 406
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 656
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 069
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 978
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 10 146
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 077
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 903
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.
Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

V Lučenci hľadajú posily do tímov v celoplošnom testovaní, denná odmena je 70 eur

Záujemcovia sa môžu hlásiť do pondelka 26. októbra do 9.00 hod.

Už ste čítali?