Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Navarili i povedali niečo o sebe. Vieme, kto

Polstovka osobností, takmer toľko receptov, životných príbehov a o niečo viac fotografií – toto je v skratke, ale naozaj len v skratke, obsah najnovšej knihy Štefana Packu (Nielen) Recepty slávnych a úspešných. Krstil ju aj v Martine.

Knižku krstili mesiačikmi sušených jabĺk. Zľava Juraj Štefuň, Štefan Packa a manželia Kozákovci, ktorí prezentáciu zorganizovali.Knižku krstili mesiačikmi sušených jabĺk. Zľava Juraj Štefuň, Štefan Packa a manželia Kozákovci, ktorí prezentáciu zorganizovali. (Zdroj: Viera Legerská)

MARTIN. Na predvianočný trh prišla reprezentatívna publikácia z vydavateľskou značkou žilinského Georgu (Nielen) Recepty slávnych a úspešných. Jej autora netreba turčianskemu čitateľovi osobitne predstavovať. Štefan Packa, bývalý hoteliér, ale aj publicista, výtvarník, kuchár, skialpinista, je autorom viacerých gastronomických kníh. Čitatelia si možno spomenú na Receptár špecialít, Erotickú kuchárku Varíme, zdravo a hravo, Tatry na tanieri, ale aj Tatry naše malebné, ktorú pripravil s fotografom Milanom Legutkym, a ktorú v roku 1982 vydala martinská Osveta v náklade úctyhodných 45 tisíc výtlačkov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Recepty slávnych a úspešných je možno moja najlepšia kniha,“ povedal nám tesne po jej krste, ktorý pripravila Jednota dôchodcov Slovenska Martin – Ľadoveň v martinskom T-klube minulú stredu. „Nie je len súborom receptov, ale aj príbehom známych a úspešných ľudí, ktorí v rozhovoroch hovoria nielen o varení či jedle, ale aj o svojom živote, záľubách, zážitkoch, aby tak lepšie otvorili dvere nielen do svojej kuchyne, ale aj k tomu, čo je pre nich v živote dôležité,“ vyznal sa Š. Packa a nezabudol zdôrazniť, že približne tretinu rozhovorov robila jeho dcéra Patrícia Packová, ktorá je spoluautorkou knihy.

Rozhovory vznikali približne tri mesiace. Bol to hektický čas, počas ktorého bolo treba zosúladiť diáre množstva ľudí so vzájomnými stretnutiami, zberom fotografií, fotením jedál, autorizáciami, prácou na grafike...

Skryť Vypnúť reklamu

„Máločo sa dialo cez počítač. Všetko sme poctivo nahrávali, prepisovali, redigovali, s grafikom Jurajom Kačjakom sme strávili hodiny. Bol náročný na kvalitu fotografií, lebo vydavateľstvo Georg si touto publikáciou postavilo latku veľmi vysoko, čo si naozaj vážim,“ nezabudol podčiarknuť autor.

Jeho knižku krstili spolu s autorom Juraj Štefuň, majiteľ vydavateľstva Georg a manželia Kozákovci, ktorí prezentáciu zorganizovali, lupienkami sušených jabĺk. Aby dobre chutila nielen pri čítaní, ale aj pri varení.

„Mojou ambíciou bolo dostať do knihy osobnosti z rôznych oblastí života, aby to bolo pestré, ale rôzneho veku a rozmanitosť receptov a milo ma prekvapilo, že mnohí sa mi pri osobných stretnutiach javili úplne inak ako ich poznáme z televíznych obrazoviek,“ odkrýva tvorbu knižky Packa.

Skryť Vypnúť reklamu

„Najbližší mi boli tí zo športového, ale najmä tatranského prostredia, ako hádam najúspešnejší slovenský horolezec Peter Hámor či vysokohorský nosič Ladislav Kulanga, ktorý vyniesol z Hrebienka na Zamkovského chatu 207,5 kg nákladu alebo František Kele, ten odišiel do horolezeckého neba pár dní potom, čo som s ním hovoril o stravovaní v horách...“ spomína. Ako povedal v rozhovore s čitateľmi, príjemne ho prekvapila Mária Čírová, miska Lucia Senášiová či Juraj Topor z Tublatanky. O jedle prinútil hovoriť aj najväčšieho českého bohéma Milana Knížáka, ale aj kňaza Zbigniewa Czendlika, známeho zo spolupráce s Luciou Bílou. Pozorný čitateľ nájde v obsahu knihy aj rozhovor s Martinčanom Milanom Lechanom, tajomným Dominikom Dánom, ale aj so Štefanom Kvietikom, Petrom Bičom a mnohými, mnohými ďalšími.

Spisovateľ Peter Mišák pri krste povedal, že kniha môže byť stratená, vrátená, ukradnutá, zabudnutá, zapadnutá prachom, zničená i nelistovaná, no najkrajší osud má vtedy, keď je čítaná. A keď ju preverí čas. Podľa neho je Packova kniha už preverená časom, pretože päťdesiatka osobností z nej už je v pamäti ľudí a s nimi sa kniha o nich už nestratí. Neželajme si nič iné, len aby mal pravdu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 749
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 592
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 673
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 633
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 271
  6. Aká je chémia vôní 9 049
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 585
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 075
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Od koláčika k veľkému snu

Šikovná mamina dvoch detí neraz vypeká aj do polnoci. Ženie ju túžba po splnenom sne.

Veronika si túži vo Valči otvoriť svoju vlastnú cukrárničku.

Bylinkárka Thurzová bola svetoznáma

Kniha bylinkárky z Martina bola preložená na 23 svetových jazykov.

Pamätná izba Ľudmily Thurzovej dýcha históriou aj silou, ktorú v sebe táto výnimočná žena mala.

Neskôr, ale predsa

V Socovciach napriek pandémii stihli každoročnú brigádu.

Cintorín v Socovciach je pripravený na zimu.

Deti vyučovali známe osobnosti, Vinczeová, Piško či Fischer

Hodinu so žiakmi základnej školy v Kláštore pod Znievom mala aj moderátorka Adela Vinczeová či novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová. Na hodine, ktorú viedol kardiochirurg Fischer, nedýchali nielen žiaci, ale ani učitelia.

Netradičné vyučovanie v Kláštore pod Znievom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na stanici v Nitre napadli muža po tom, ako upozornil na rúško

Incident sa stal v čakárni na autobusovej stanici.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

AKTUÁLNE: V Čadci našli ďalších utečencov

Ich strastiplná cesta sa skončila na Kysuciach.

V Jasnej spustia lyžovačku už v sobotu

Do strediska pustia len obmedzený počet lyžiarov.

Už ste čítali?