Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

„Strieborná“ torta s menom Jesenná víla

Klub cukrárov Slovenského zväzu cukrárov a kuchárov organizoval nedávno v Žiline Gastronomickú jeseň – Top cukrár 2015. Monika Ogureková, tretiačka zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martina na nej skončila so striebrom.

Monika Ogureková a jej strieborná torta.Monika Ogureková a jej strieborná torta. (Zdroj: Archív školy)

MARTIN. Stredná odborná škola obchodu a služieb v Martine nevynechala tradíciu a aj v tomto roku nominovala na súťaž juniorov Gastronomická jeseň – Top cukrár 2015 tretiačku Moniku Ogurekovú. Výber sadol . Pod vedením majsterky odbornej výchovy Andrey Tomčányiovej reprezentantka školy získala krásnu striebornú medailu.

Súťažilo sa vo viacerých kategóriách. V kategórii C/4 bolo úlohou pripraviť dve slávnostné torty s voľným výberom témy, jednu z výrovom porcie určenej na degustáciu komisii. Torty museli byť zdobené ručne a celé z jedlého materiálu.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo inšpirovalo súťažiacu a jej majsterku k vytvoreniu takto umelecky stvárnenej torty nám priblížila Mgr. Andrea Tomčányiová:

„Pre túto súťaž sme sa rozhodli pripraviť tortu s názvom Jesenná víla, ktorá tematicky ladila s názvom súťaže,“ A. Tomčányiová. Vysvetľuje ďalej, že tomu prispôsobili nielen vzhľad, ale aj chuť torty. „Torta chutila po lieskových orieškoch a obsahovala aj kúsky čokolády. Osviežujúcu chuť jej dodávalo jablkovo-škoricové pyré, ktoré doplnila lahodná chuť smotany,“ pokračovala majstrerka a dodala, že pri zdobení využila Monika svoje výtvarné schopnosti a technikou striekania na modelovaciu hmotu vytvorila nádhernú kompozíciu ženskej tváre, ktorá bola doplnená vymodelovanými listami symbolizujúcimi rozviate vlasy.

Druhá Monikina torta pripomínala príchod zimy, preto dostala meno Dotyk zimy. „Na jej prípravu som použila brownies, naplnený mousse z bielej a hnedej čokolády a doplnila som to černicovým pyré,“ opisuje Monika Ogureková a pokračuje, že pri jej zdobení okrem modelovania použila aj liaty karamel. „Takto som dosiahla krásne ozdoby pripomínajúce ľad. Práca s liatym karamelom je náročná a spolu s pani majsterkou sme strávili veľa času pri nácviku,“ spomína na prípravu na súťaž.

Skryť Vypnúť reklamu

Súťažné exponáty hodnotila odborná porota, ktorej predsedala uznávaná cukrárka Jozefína Zaukolcová. Okrem kategórie prípravy torty sa súťažilo aj v príprave rautových dezertov, tanierových dezertov a cukrárskej artristike.

(Autorka je pracovníčkou SOŠOaS.)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 749
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 592
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 673
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 633
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 271
  6. Aká je chémia vôní 9 049
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 585
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 075
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Od koláčika k veľkému snu

Šikovná mamina dvoch detí neraz vypeká aj do polnoci. Ženie ju túžba po splnenom sne.

Veronika si túži vo Valči otvoriť svoju vlastnú cukrárničku.

Bylinkárka Thurzová bola svetoznáma

Kniha bylinkárky z Martina bola preložená na 23 svetových jazykov.

Pamätná izba Ľudmily Thurzovej dýcha históriou aj silou, ktorú v sebe táto výnimočná žena mala.

Neskôr, ale predsa

V Socovciach napriek pandémii stihli každoročnú brigádu.

Cintorín v Socovciach je pripravený na zimu.

Deti vyučovali známe osobnosti, Vinczeová, Piško či Fischer

Hodinu so žiakmi základnej školy v Kláštore pod Znievom mala aj moderátorka Adela Vinczeová či novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová. Na hodine, ktorú viedol kardiochirurg Fischer, nedýchali nielen žiaci, ale ani učitelia.

Netradičné vyučovanie v Kláštore pod Znievom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na stanici v Nitre napadli muža po tom, ako upozornil na rúško

Incident sa stal v čakárni na autobusovej stanici.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

AKTUÁLNE: V Čadci našli ďalších utečencov

Ich strastiplná cesta sa skončila na Kysuciach.

V Jasnej spustia lyžovačku už v sobotu

Do strediska pustia len obmedzený počet lyžiarov.

Už ste čítali?