SUČANY. Kým niektorí sa tešia a veselo pripravujú na Vianoce, cukrári môžu o pokoji iba snívať. Práve december je pre nich najhektickejší a vypekajú noci, dni, aby zvládali plniť požiadavky maškrtných zákazníkov.
Viac druhov - viac chutí
Rušno a zvýšený nápor práce zažívajú tiež zamestnanci sučianskej cukrárne. Už týždeň majú miestnu predajňu zatvorenú a venujú sa vianočným objednávkam. Intenzívne začali vypekať už začiatkom decembra.
„Oproti minulému roku máme o 30 percent objednávok viac, takže máme čo robiť, lebo podnikovú predajňu mám aj v Žiline. Teraz pracujeme nepretržite a s kolegami sa striedame na dve zmeny po dvanástich hodinách,“ približuje majiteľ cukrárne Ľubomír Kubala, ktorý sa domnieva, že ľudí už asi prestalo baviť po večeroch doma vypekať.
„Veď len doteraz máme sedemsto objednávok na naše domáce zákusky a počítam, že ešte nejakých tristo do konca sviatkov pribudne. Ženám sa neoplatí piecť, majú stres z práce, nestíhajú, a tak je pre nich pohodlnejšie odniesť si z cukrárne už nachystané nakrájané koláče viacerých druhov. Doma si upečiete jeden, dva druhy, ale máte ich celý plech,“ zamýšľa sa skúsený cukrár.
Zákazníci si v Sučanoch najčastejšie želajú 50 kusov zákuskov, ktorých za približne 20 eur dostanú z desiatich druhov. Obľúbené sú predovšetkým punčové rezy, parížsky rožok, rolády, špice či kávové zrná.
Každý vie, čo robiť
Šiestim cukrárom a štyrom predavačkám prejde za dva týždne cez ruky okolo 80 tisíc zákuskov, keďže ich vozia aj do žilinskej predajne.
„Mne sa o tých koláčoch už aj sníva a pritom ja zákusky vôbec nejem. To už musím byť ozaj hladný a nemať nič iné po ruke, aby som po nich siahol. Radšej si dám niečo slané, napríklad chipsy,“ smeje sa Ľubomír Kubala a ako dodáva, v kuchyni vládne aj počas extrémneho vypekania priateľská nálada.
„Prácu máme podelenú. Ja pečiem piškótové pláty, druhá robí a mieša krémy, tretí ich natiera, ďalšia expeduje. Každý vie, čo má robiť. Len výnimočne sa nám niečo pokazí alebo prihorí. Dávame si pozor,“ objasňuje podnikateľ.
Viacerí ľudia si chutné dobroty objednávajú ešte aj pred Silvestrom.
„Na konci roka je už zákaziek menej, všetci sú už asi zo sladkého objedení. Na Štedrý deň sa už s celou rodinou veľmi tešíme. Kuchtenie ma však neminie ani na Vianoce. Manželka upratuje a ja varím kapustnicu a plnené rezne so zemiakovým šalátom. Dôležité je, že sme všetci spolu,“ spokojne skonštatuje Ľ. Kubala.