Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Cukrári sa idú pred sviatkami roztrhať, pečú desaťtisíce koláčikov

Nie každému sa chce pred Vianocami tráviť hodiny a hodiny vypekaním niekoľkých druhov koláčov. Jednoduchšie je si sladké pokušenie objednať. Cukrári sa tak pred sviatkami ani na chvíľu nezastavia.

Ľubomír Kubala sa pred Vianocami nezastaví.Ľubomír Kubala sa pred Vianocami nezastaví. (Zdroj: ANDREA DUDRÁKOVÁ)

SUČANY. Kým niektorí sa tešia a veselo pripravujú na Vianoce, cukrári môžu o pokoji iba snívať. Práve december je pre nich najhektickejší a vypekajú noci, dni, aby zvládali plniť požiadavky maškrtných zákazníkov.

Viac druhov - viac chutí

Rušno a zvýšený nápor práce zažívajú tiež zamestnanci sučianskej cukrárne. Už týždeň majú miestnu predajňu zatvorenú a venujú sa vianočným objednávkam. Intenzívne začali vypekať už začiatkom decembra.

„Oproti minulému roku máme o 30 percent objednávok viac, takže máme čo robiť, lebo podnikovú predajňu mám aj v Žiline. Teraz pracujeme nepretržite a s kolegami sa striedame na dve zmeny po dvanástich hodinách,“ približuje majiteľ cukrárne Ľubomír Kubala, ktorý sa domnieva, že ľudí už asi prestalo baviť po večeroch doma vypekať.

Skryť Vypnúť reklamu

„Veď len doteraz máme sedemsto objednávok na naše domáce zákusky a počítam, že ešte nejakých tristo do konca sviatkov pribudne. Ženám sa neoplatí piecť, majú stres z práce, nestíhajú, a tak je pre nich pohodlnejšie odniesť si z cukrárne už nachystané nakrájané koláče viacerých druhov. Doma si upečiete jeden, dva druhy, ale máte ich celý plech,“ zamýšľa sa skúsený cukrár.

Zákazníci si v Sučanoch najčastejšie želajú 50 kusov zákuskov, ktorých za približne 20 eur dostanú z desiatich druhov. Obľúbené sú predovšetkým punčové rezy, parížsky rožok, rolády, špice či kávové zrná.

Každý vie, čo robiť

Šiestim cukrárom a štyrom predavačkám prejde za dva týždne cez ruky okolo 80 tisíc zákuskov, keďže ich vozia aj do žilinskej predajne.

„Mne sa o tých koláčoch už aj sníva a pritom ja zákusky vôbec nejem. To už musím byť ozaj hladný a nemať nič iné po ruke, aby som po nich siahol. Radšej si dám niečo slané, napríklad chipsy,“ smeje sa Ľubomír Kubala a ako dodáva, v kuchyni vládne aj počas extrémneho vypekania priateľská nálada.

Skryť Vypnúť reklamu

„Prácu máme podelenú. Ja pečiem piškótové pláty, druhá robí a mieša krémy, tretí ich natiera, ďalšia expeduje. Každý vie, čo má robiť. Len výnimočne sa nám niečo pokazí alebo prihorí. Dávame si pozor,“ objasňuje podnikateľ.

Viacerí ľudia si chutné dobroty objednávajú ešte aj pred Silvestrom.

„Na konci roka je už zákaziek menej, všetci sú už asi zo sladkého objedení. Na Štedrý deň sa už s celou rodinou veľmi tešíme. Kuchtenie ma však neminie ani na Vianoce. Manželka upratuje a ja varím kapustnicu a plnené rezne so zemiakovým šalátom. Dôležité je, že sme všetci spolu,“ spokojne skonštatuje Ľ. Kubala.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  4. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  5. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  6. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  9. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  10. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 32 640
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 876
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 370
  4. Aká je chémia vôní 11 596
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 296
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 788
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 265
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 721
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 859
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Írska veľvyslankyňa v Martine

Na radnici mali vzácnu návštevu.

Martin navštívila veľvyslankyňa Írskej republiky na Slovensku Hilda Ó Riain.

Vymenovali riaditeľov sociálnych organizácií v Turci

Centrum sociálnych služieb Horný Turiec má novú riaditeľku.

Centrum sociálnych služieb Horný Turiec.
Adventný veniec v Turanoch. Prvá sviečka už svieti.
Utečenci zo Sýrie sa po vystúpení z kamióna ocitli v Hornej Štubni

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?