JANA MIKUŠÁKOVÁ, projektová manažérka Regionálnej rozvojovej agentúry Dolný Turiec a marketingová manažérka Jased
Vianoce sú v našej rodine tradičné. Mám šťastie, že celý život žijem vo viacgeneračnej rodine a zachovávanie tradícií je preto samozrejmosťou, a to nielen cez vianočné sviatky. Do prípravy štedrovečernej večere sa zapájame všetci. Babka – moja mama, chystá kysnuté koláče, makový a orechový závin, lokše s makom a dohliada, aby bolo pripravované všetko podľa našich rodinných tradícií. Manžel, ako správny rybár, má na starosti prípravu ryby – väčšinou kapra alebo šťuky. Okrem toho varí kapustnicu. Do rodiny priniesol zvyk, že okrem kapustnice varíme aj vianočnú hubovú polievku s krúpkami a sušenými slivkami, a tá zo všetkých jedál víťazí. Ja urobím zemiakový šalát a rezne. Spolu s deťmi pripravujeme sviatočný stôl, na ktorom nesmú chýbať oblátky a med, ovocie, orechy a koláčiky. Deti sa tešia najmä na vianočné medovníčky, tých pečiem vždy najviac. Zákusky pečiem už skôr pred sviatkami, ale teraz v menšom množstve ako v minulých rokoch, noe tradičné - griláž, vanilkové rožky, šuhajdy, plnené orechy či rumové guľky. Okrem toho pečiem ešte z receptára mojej starej mamy a veľkej obľube sa u nás teší medový orechový koláč.
Medový orechový koláč
Cesto: 500 g polohrubej múky, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice medu, 200 g Hery, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 150 g práškového cukru
Postup: Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ak je husté pridáme 2 lyžice mlieka. Cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme na papieri na pečenie a dáme na plech aj s papierom. Jedno cesto sa upečie samostatne a druhé sa pečie i s polevou.
Poleva: 200 g orechov zomelieme na hrubšom mlynčeku alebo nakrájame, 100 g práškového cukru, polovicu masla, 2 polievkové lyžice medu.
Všetko chvíľku povaríme a dáme teplé na rozvaľkaný plát (ten druhý) a vložíme do rúry. Pozor, keď polevu varíme dlhšie, zle sa roztiera.
Plnka: 0,5 litra mlieka, 1 vanilkový cukor, 5 lyžíc detskej krupice. Z tohto uvaríme kašu. Potom vymiešame 1 maslo a 150 g práškového cukru a do tejto hmoty vmiešame vychladnutú krupicovú kašu.
ZUZANA UHRÍKOVÁ, marketingová manažérka spoločnosti Galimex
Na Vianoce sa veľmi tešíme, lebo už budeme konečne celá rodina pokope. Naše dcéry, Barborka aj Katka študujú v Bratislave a už sme s nimi pekných pár týždňov neboli, lebo nielenže majú skúšky, ale počas víkendov vystupujú s folklórnym súborom Technik. Manžel má v Martine brata aj sestru s rodinami, takže na Štedrý deň ideme k svokrovcom na popoludňajšiu kávu na „zahájenie Vianoc“. A keďže je nás spolu až 16, musíme už pridávať stoly. Potom strávime štedrú večeru každá rodina samostatne. My ju trávime spolu s dievčatami a svokrovcami. Na slávnostnom stole u nás nájdete zmes všetkého, keďže ja pochádzam z východu, manžel a deti sú Turčania, svokor je žochár od Topoľčian a svokra je z dolniakov. Na začiatku nesmú chýbať oplátky s medom, ja navarím kapustnicu, svokra chystá halászlé. Pripravím i pstruhy s orechami, vyprážaného kapra a kapra na modro, aj pár rezníkov. Svokra zasa šaláty: klasický zemiakový aj zemiakovo-cibuľový na kyslo. Koláčiky pečiem po večeroch už pár týždňov vopred, z čoho nie je manžel veľmi nadšený, lebo má zákaz vstupu do kuchyne. Zdobenie medovníkov vždy počká na dievčatá, robia to už od malička. Ďalej si pochutíme na lineckých kolieskach, vanilkových rožkoch, škoricových hviezdičkách, plnených orieškoch, žĺtkových rezoch, vínových mesiačikoch či plnených kokosových košíčkoch. Tesne pred Štedrým dňom ešte robím biskupský chlebík, orechové a makové záviny. Na prvý sviatok vianočný k nám chodievajú koledníci z FS Turiec a ĽH Čertovka, čo je vždy pre nás potešením na duši, ale aj zvesťou radosti a dobrej nálady. Na druhý sviatok vianočný ideme za mojou rodinou do Tatier, kde pokračuje naše sviatkovanie.Večer sa obyčajne vyberieme pozrieť krásne vyzdobený a vysvietený Poprad. Prajem všetkým príjemné prežitie vianočných sviatkov, aby ich každý prežil v kruhu najbližších a hlavne v pokoji.
Orechový a makový závin
(z jednej dávky vyjdú dva makové a dva orechové záviny)
Cesto
250 gpolohrubej múky, 250 g hladkej múky, 250 g masla, 50 g cukru, 1 lyžička octu, štipka soli,20 gdroždia, 100 ml mlieka, 1 lyžička cukru
Orechová plnka: 200 g mletých orechov, 150 g kryštál. cukru, 75 ml vody, 2 polievkové lyžice marhuľového džemu, pol balíčka hrozienok
Maková plnka: 200 g zomletého maku, 150 g kryštál. Cukru, 75 ml vody, postrúhaná citrónová kôra
Postup: Cesto - do teplého mlieka dáme lyžička cukru a rozdrobíme droždie. Keď napučí, pridáme ho k múke. Zapracujeme ostatné suroviny a vymiesime cesto. Hneď ho rozdelíme na štyri časti, a tak necháme nakysnúť.
Plnka - do misky si dáme pomleté orechy, vodu s cukrom necháme zovrieť a zalejeme ňou orechy. Keď plnka vychladne, primiešame džem a hrozienka. Podobne urobíme aj makovú plnku, do nej pridáme len citrónovú kôru.
Každú časť cesta rozvaľkáme na obdĺžnik (cca 20x30 cm), rozotrieme naň plnku (vyššie uvedený recept na orechovú a makovú plnku vyjde na dva záviny) a zvinieme. Na plech sa zmestia akurát všetky štyri záviny. Položte ich zlepenou časťou nadol, potrite rozšľahaným vajcom a upečte do zlatohneda. Je toho dosť a keď sa nezje hneď, chutí ako čerstvý aj o niekoľko dní.
Barbora Kubincová, riaditeľka hotela Impozant - Snowland Valčianska dolina
Zdravé cookies nemôžu chýbať na našom vianočnom stole. Je to tradícia, ktorá mi pripomína detstvo a najkrajšie časy mojej mladosti. Vianoce prežívam v kruhu rodiny. Na vianočnom stole u nás je tradičná slovenská kuchyňa. Ale ani kapustnica bez mäsa, ryba so zemiakmi, oplátky, orechy, jablko, zákusky a samozrejme naše cookies. Recept vymyslela moja mama, ktorá sa venuje zdravej výžive. Obľubujem ich ja aj moje deti. Recept je rýchly a veľmi jednoduchý. Verím, že aj vám budú chutiť. Chcem všetkým popriať šťastné a v rodinnom kruhu strávené vianočné sviatky.
Zdravé cookies
Potrebujeme: 100 g polohrubej múky, 100 g pohánkovej múky, 100 g špaldovej múky, 200 g ovsených vločiek, 300 g hnedého cukru, 50 g kokosu, 150 g nahrubo pomletých orechov, 150 g masla, 2 polievkové lyžice medu, 1/2 dcl teplej vody, 1a pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Postup: Vymiešame si cukor, múky, vločky, orechy a kokos. Potom roztopíme maslo, do toho pridáme teplú vodu, med, sódu a premiešame. Z hmoty urobíme guľky a na plechu ich trochu pritlačíme vidličkou. Plech dobre vymastíme maslom a sušienky pečieme na 160 ˚C, približne 12-15 minút. Z receptu nám vyjde asi 20 cookies.