Štvrtok, 28. október, 2021 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Turčianske manažérky s vareškou

O svoje obľúbené recepty sa s nami podelili manažérky z Turca. Vianoc sa už s celou rodinou nevedia dočkať.

Rodina Jany Mikušákovej miluje Medový orechodvý koláčRodina Jany Mikušákovej miluje Medový orechodvý koláč (Zdroj: ARCHÍV JM)

JANA MIKUŠÁKOVÁ, projektová manažérka Regionálnej rozvojovej agentúry Dolný Turiec a marketingová manažérka Jased

Vianoce sú v našej rodine tradičné. Mám šťastie, že celý život žijem vo viacgeneračnej rodine a zachovávanie tradícií je preto samozrejmosťou, a to nielen cez vianočné sviatky. Do prípravy štedrovečernej večere sa zapájame všetci. Babka – moja mama, chystá kysnuté koláče, makový a orechový závin, lokše s makom a dohliada, aby bolo pripravované všetko podľa našich rodinných tradícií. Manžel, ako správny rybár, má na starosti prípravu ryby – väčšinou kapra alebo šťuky. Okrem toho varí kapustnicu. Do rodiny priniesol zvyk, že okrem kapustnice varíme aj vianočnú hubovú polievku s krúpkami a sušenými slivkami, a tá zo všetkých jedál víťazí. Ja urobím zemiakový šalát a rezne. Spolu s deťmi pripravujeme sviatočný stôl, na ktorom nesmú chýbať oblátky a med, ovocie, orechy a koláčiky. Deti sa tešia najmä na vianočné medovníčky, tých pečiem vždy najviac. Zákusky pečiem už skôr pred sviatkami, ale teraz v menšom množstve ako v minulých rokoch, noe tradičné - griláž, vanilkové rožky, šuhajdy, plnené orechy či rumové guľky. Okrem toho pečiem ešte z receptára mojej starej mamy a veľkej obľube sa u nás teší medový orechový koláč.

Skryť Vypnúť reklamu

Medový orechový koláč

Cesto: 500 g polohrubej múky, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice medu, 200 g Hery, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 150 g práškového cukru

Postup: Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ak je husté pridáme 2 lyžice mlieka. Cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme na papieri na pečenie a dáme na plech aj s papierom. Jedno cesto sa upečie samostatne a druhé sa pečie i s polevou.

Poleva: 200 g orechov zomelieme na hrubšom mlynčeku alebo nakrájame, 100 g práškového cukru, polovicu masla, 2 polievkové lyžice medu.

Všetko chvíľku povaríme a dáme teplé na rozvaľkaný plát (ten druhý) a vložíme do rúry. Pozor, keď polevu varíme dlhšie, zle sa roztiera.

Plnka: 0,5 litra mlieka, 1 vanilkový cukor, 5 lyžíc detskej krupice. Z tohto uvaríme kašu. Potom vymiešame 1 maslo a 150 g práškového cukru a do tejto hmoty vmiešame vychladnutú krupicovú kašu.

Skryť Vypnúť reklamu

ZUZANA UHRÍKOVÁ, marketingová manažérka spoločnosti Galimex

Na Vianoce sa veľmi tešíme, lebo už budeme konečne celá rodina pokope. Naše dcéry, Barborka aj Katka študujú v Bratislave a už sme s nimi pekných pár týždňov neboli, lebo nielenže majú skúšky, ale počas víkendov vystupujú s folklórnym súborom Technik. Manžel má v Martine brata aj sestru s rodinami, takže na Štedrý deň ideme k svokrovcom na popoludňajšiu kávu na „zahájenie Vianoc“. A keďže je nás spolu až 16, musíme už pridávať stoly. Potom strávime štedrú večeru každá rodina samostatne. My ju trávime spolu s dievčatami a svokrovcami. Na slávnostnom stole u nás nájdete zmes všetkého, keďže ja pochádzam z východu, manžel a deti sú Turčania, svokor je žochár od Topoľčian a svokra je z dolniakov. Na začiatku nesmú chýbať oplátky s medom, ja navarím kapustnicu, svokra chystá halászlé. Pripravím i pstruhy s orechami, vyprážaného kapra a kapra na modro, aj pár rezníkov. Svokra zasa šaláty: klasický zemiakový aj zemiakovo-cibuľový na kyslo. Koláčiky pečiem po večeroch už pár týždňov vopred, z čoho nie je manžel veľmi nadšený, lebo má zákaz vstupu do kuchyne. Zdobenie medovníkov vždy počká na dievčatá, robia to už od malička. Ďalej si pochutíme na lineckých kolieskach, vanilkových rožkoch, škoricových hviezdičkách, plnených orieškoch, žĺtkových rezoch, vínových mesiačikoch či plnených kokosových košíčkoch. Tesne pred Štedrým dňom ešte robím biskupský chlebík, orechové a makové záviny. Na prvý sviatok vianočný k nám chodievajú koledníci z FS Turiec a ĽH Čertovka, čo je vždy pre nás potešením na duši, ale aj zvesťou radosti a dobrej nálady. Na druhý sviatok vianočný ideme za mojou rodinou do Tatier, kde pokračuje naše sviatkovanie.Večer sa obyčajne vyberieme pozrieť krásne vyzdobený a vysvietený Poprad. Prajem všetkým príjemné prežitie vianočných sviatkov, aby ich každý prežil v kruhu najbližších a hlavne v pokoji.

Skryť Vypnúť reklamu

uhrikova.jpg

Orechový a makový závin

(z jednej dávky vyjdú dva makové a dva orechové záviny)

Cesto

250 gpolohrubej múky, 250 g hladkej múky, 250 g masla, 50 g cukru, 1 lyžička octu, štipka soli,20 gdroždia, 100 ml mlieka, 1 lyžička cukru

Orechová plnka: 200 g mletých orechov, 150 g kryštál. cukru, 75 ml vody, 2 polievkové lyžice marhuľového džemu, pol balíčka hrozienok

Maková plnka: 200 g zomletého maku, 150 g kryštál. Cukru, 75 ml vody, postrúhaná citrónová kôra

Postup: Cesto - do teplého mlieka dáme lyžička cukru a rozdrobíme droždie. Keď napučí, pridáme ho k múke. Zapracujeme ostatné suroviny a vymiesime cesto. Hneď ho rozdelíme na štyri časti, a tak necháme nakysnúť.

Plnka - do misky si dáme pomleté orechy, vodu s cukrom necháme zovrieť a zalejeme ňou orechy. Keď plnka vychladne, primiešame džem a hrozienka. Podobne urobíme aj makovú plnku, do nej pridáme len citrónovú kôru.

Každú časť cesta rozvaľkáme na obdĺžnik (cca 20x30 cm), rozotrieme naň plnku (vyššie uvedený recept na orechovú a makovú plnku vyjde na dva záviny) a zvinieme. Na plech sa zmestia akurát všetky štyri záviny. Položte ich zlepenou časťou nadol, potrite rozšľahaným vajcom a upečte do zlatohneda. Je toho dosť a keď sa nezje hneď, chutí ako čerstvý aj o niekoľko dní.

Barbora Kubincová, riaditeľka hotela Impozant - Snowland Valčianska dolina

Zdravé cookies nemôžu chýbať na našom vianočnom stole. Je to tradícia, ktorá mi pripomína detstvo a najkrajšie časy mojej mladosti. Vianoce prežívam v kruhu rodiny. Na vianočnom stole u nás je tradičná slovenská kuchyňa. Ale ani kapustnica bez mäsa, ryba so zemiakmi, oplátky, orechy, jablko, zákusky a samozrejme naše cookies. Recept vymyslela moja mama, ktorá sa venuje zdravej výžive. Obľubujem ich ja aj moje deti. Recept je rýchly a veľmi jednoduchý. Verím, že aj vám budú chutiť. Chcem všetkým popriať šťastné a v rodinnom kruhu strávené vianočné sviatky.

schvarcova.jpg

Zdravé cookies

Potrebujeme: 100 g polohrubej múky, 100 g pohánkovej múky, 100 g špaldovej múky, 200 g ovsených vločiek, 300 g hnedého cukru, 50 g kokosu, 150 g nahrubo pomletých orechov, 150 g masla, 2 polievkové lyžice medu, 1/2 dcl teplej vody, 1a pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny

Postup: Vymiešame si cukor, múky, vločky, orechy a kokos. Potom roztopíme maslo, do toho pridáme teplú vodu, med, sódu a premiešame. Z hmoty urobíme guľky a na plechu ich trochu pritlačíme vidličkou. Plech dobre vymastíme maslom a sušienky pečieme na 160 ˚C, približne 12-15 minút. Z receptu nám vyjde asi 20 cookies.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koniec Bratislavy? Pre túto firmu môžete pracovať aj cez polovicu republiky
  2. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  3. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  4. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  5. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  6. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  7. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  8. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  9. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  10. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  1. 365.bank prináša digitálnu hypotéku s možnosťou podania žiadosti
  2. EUBA udelila čestné vedecké hodnosti „doctor honoris causa“
  3. Miška ochrnula z minúty na minútu, teraz pre ňu svitá nová nádej
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  7. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. Spoľahlivá energia a úspora technológiami
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 10 398
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 9 897
  3. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 500
  4. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 6 482
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 273
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 708
  7. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna 3 294
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 2 862
  9. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 528
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi 2 015

Blogy SME

  1. Šimon Briatka: Inšpiratívni ľudia 1: Roger Bannister, lekár, ktorý zabehol svetový rekord
  2. Naďa Serafínová: Ako sa naozaj testuje? Povedzme, že dosť zvláštne.
  3. Café Európa: Valí sa na nás energetická kríza?
  4. Marián Lukáč: Blog č. 44- Múdrosť
  5. Miriam Studeničová: Cisár je nahý! Osobnosti sú nevedomé! Nepoznajú Pravdu!
  6. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Aké ťažké je ľahko odpustiť?
  7. Miro Jankes: Októbrový výber
  8. Stanislav Martinčko: Poľovačka na zajace a 50 000 Eur v zlate !!
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 14 958
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 8 450
  3. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 760
  4. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 423
  5. Michal Porubän: "Nenávistná Čaputová" vs "Mierotvorca Blaha". 4 869
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží 4 489
  7. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 147
  8. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 3 972
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Roman Horák, staronový prezident TFZ

Aj ďalšie štyri roky bude šéfovať turčianskemu futbalu Roman Horák. Pôjde už o jeho tretie funkčné obdobie.


6 h
Okres martin je od prvého novembra čierny.

Regionálny hygienik varuje pred preplnenými supermarketmi a zdôrazňuje obmedzenie návštev na nutné minimum. Od pondelka sa už Martinčania nenajedia v reštauráciách, zatvárajú sa aj fitnescentrá. Pozrite si prehľad opatrení, ktoré platia v čiernom okrese.


7 h

Diskusiu vysielame vo štvrtok 28. októbra o 10. hodine.


25. okt
Sochár Milan Kuzica pri práci v ateliéri.

Cieľom plánovanej prezentácie a diskusie je priblíženie prípravy sochy svätého Martina širokej verejnosti.


Henrieta Paulovičová 15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Známy podnik na Nábreží Oravskej priehrady plamene úplne zničili.


14 h

Ľuďom sa jej správanie nepáčilo, zavolali políciu.


26. okt

V interiéri reštaurácie sa najedia len zaočkovaní.


12 h

Zakážu svadby, oslavy, zatvoria fitness centrá, wellness, akvaparky, v reštauráciách sa nenajete, v kaviarni nevypijete kávu, v hoteli sa neubytujete.


12 h

Blogy SME

  1. Šimon Briatka: Inšpiratívni ľudia 1: Roger Bannister, lekár, ktorý zabehol svetový rekord
  2. Naďa Serafínová: Ako sa naozaj testuje? Povedzme, že dosť zvláštne.
  3. Café Európa: Valí sa na nás energetická kríza?
  4. Marián Lukáč: Blog č. 44- Múdrosť
  5. Miriam Studeničová: Cisár je nahý! Osobnosti sú nevedomé! Nepoznajú Pravdu!
  6. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Aké ťažké je ľahko odpustiť?
  7. Miro Jankes: Októbrový výber
  8. Stanislav Martinčko: Poľovačka na zajace a 50 000 Eur v zlate !!
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 14 958
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 8 450
  3. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 760
  4. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 423
  5. Michal Porubän: "Nenávistná Čaputová" vs "Mierotvorca Blaha". 4 869
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží 4 489
  7. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 147
  8. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 3 972
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?