Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Anketa o gastrolístkoch

Hovorí sa, že gastrolístky budú nahradené hotovosťou. Ako to vnímate? Bude to zmena k lepšiemu?

(Zdroj: BRUNO HORECKÝ)

KATARÍNA ADAMICOVÁ, patologička, vysokoškolská pedagogička

S gastrolístkami nemám osobnú skúsenosť. Pracujem v organizácii, ktorá má kuchyňu a jedáleň, pripravuje a vydáva stravu v mieste práce. Zabezpečuje ju teda všetkým zamestnancom. Gastrolístky mi osobne pripadajú zbytočné. Pokojne ich môže nahradiť hotovosť.

MILAN GONDA, knihovník

Gastrolístky sú vlastne dobrý vynález – dávajú pracovníkovi dosť možností ako sa stravovať, prípadne nestravovať. Vyplácanie príspevku na stravovanie v hotovosti by podľa mňa znamenalo nielen ožobračovanie firiem zaoberajúcich sa distribúciou gastrolístkov, ale aj ešte menej pravidelne obedujúcich pracujúcich. No vždy je to lepší nápad, ako keby pri výplate zamestnávateľ nadelil pracovníkovi (lebo aj taký nápad môže niekto dostať!) dvadsať bagiet v celofáne ako prídel na celý mesiac.

Skryť Vypnúť reklamu

RÓBERT MANKOVECKÝ, dramaturg, hudobník

Určite. Každý, kto má s gastrolístkami skúsenosti, vie, že je to iba forma (a ani nie veľmi nenápadná) ako odliať z chudobnej kôpky verejných peňazí určených proletariátu. Pod zámienkou organizovania zdravej výživy pracujúceho ľudu prihráva ktosi percentá z lacných obedov firmám, ktorých jediným vkladom je vytlačenie prídelových papierikov. Mám s tým bohaté osobné skúsenosti. Verejná organizácia si nemôže vytlačiť svoje vlastné lístky a dohodnúť sa s reštauráciami, pretože zriaďovateľ nariadi jedinú možnú gastrofirmu, ktorá vyhrala výberové konanie, na ktorom sa pravdepodobne posudzovala kvalita papiera prídelových lístkov. Osobne neverím, že sa lístky zrušia, je to výnosný biznis, tak načo to meniť.

Skryť Vypnúť reklamu

JANKA MIKUŠÁKOVÁ, manažérka

Gastrolístky nahradiť hotovosťou ? Nepovažujem to za správne riešenie. K tejto problematike by som uviedla, že mala by byť voľby výberu. Zamestnávateľ by mal mať podľa mňa povinnosť zabezpečiť pre zamestnanca stravovanie na pracovisku resp. v jeho blízkosti. V malých prevádzkach, pri prácach vykonávaných mimo pracoviska, to však nie je možné zabezpečiť tak, aby sa zamestnanci dokázali stravovať počas obednej prestávky. Vtedy by som im ako alternatívu dala gastrolísty. Tie i tak fungujú ako druh platidla a keď gastrolístky nevyužije zamestnanec na stravovanie, použije ich na nákup potravín - takže hotovosť je zbytočná. Problémom v existujúcom systéme je asi ten, že gastrolístky sa nakupujú u rôznych sprostredkovateľov a tam sa pre kupujúceho - teda zamestnávateľa predražujú. Ale čo živnostníci? Im kto prispeje hotovosťou na stravu? Musia si ju zabezpečiť sami, teraz sú nákladovou položkou a v prípade, že ich zrušia, situácia sa skomplikuje.

Skryť Vypnúť reklamu

PETR MILAN, personálny riaditeľ Ecco Slovakia

Nahradiť gastrolístky hotovosťou je dobrý nápad. Zamestnávateľom by ubudla zbytočná agenda ako nákup ceniny, distribúcia.. Čo je ešte lepšie, zamestnancom sa zjednoduší život veď z gastrolístkov sa nevydávalo a niekde ich neakceptovali .. Verím ale, že hotovosť zostane ako náhradné plnenie povinnosti zamestnávateľa zabezpečiť stravu, pretože zodpovedná firma spraví viac ako len “vyplatí” lúdi a o viac sa nezaujíma. Dobrá firma sa v rámci svojich možnosti o ľudí postará a zabezpečí im servis, aby nemuseli do práce chodiť s vlastným jedlom alebo boli odkázaní na ponuku zásielkovej služby. Viem že mnohým sa to nepodarí (mali živnostníci a iné prevádzky), ale pre tých je možnosť náhradného plnenia. Väčšie spoločnosti by sa nemali tak ľahko zbavovať zodpovednosti a zabezpečiť ľuďom kvalitnú a zdravú stravu. Veď nie nadarmo sa vraví, láska ide cez žalúdok a platí to nielen v domácej kuchyni.

JOZEF ZANOVIT, stredoškolský pedagóg

Gastrolístky to je stále aktuálna politická téma. Už niekoľko vlád sa ju snažilo vyriešiť, ale žiaľ, ešte sa to nepodarilo. Prekvapuje ma, že niekomu prekáža použitie gastolístkov. Ak niekto nepotrebuje teplé jedlo a kúpi si niečo iné, tak to by mal byť jeho problém a asi mu nezáleží na pravidelnej teplej strave. Na druhej strane sú firmy, ktorí ponúkajú gastrolístky a majú zaujímavé tržby a držia si monopol predaja. Bolo by škoda niečo rušiť, čo je už zabehnuté a ľudia sú zvyknutí. Ja osobne by som bol za zjednotenie gastrolístkov do jednej ceniny, aby sa ňou dalo platiť všade.

JÁN ŽIRKO, dôchodca – exstarosta Mošoviec

Gastrolístky v súčasnosti patria medzi základné benefity, ktoré dostávajú zamestnanci v práci a môžu ich použiť na výber teplého jedla. A to nielen v podnikových jedálňach, ale aj v reštauráciách a bufetoch. Potiaľto je to všetko v poriadku. Nepáči sa mi však, že na predaj a distribúcii gasrolístkov profitujú rôzne firmy, ktoré sa tak dostávajú k obrovským ziskom, pričom tie rôznymi poplatkami znižujú hodnotu gastrolíska na úkor zamestnancov. Aj preto sa prikláňam za riešenie výplaty príspevku na stravovanie vo forme priameho peňažného plnenia po doriešení platenia odvodov. Veď každý zamestnanec je dospelý a vie s nimi naložiť slobodne tak ,aby si kupoval jedlo, ktoré vyhovuje jemu a nebol v područí nesvojprávneho jedinca. Zníži sa tým aj byrokracia s výrobou a distribúciou ďalších papierových „peňazí“. Prajem dobrú chuť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 306
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 176
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 805
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 008
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 953
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 006
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 147
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 600
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 513
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 360
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Fitká opäť zatvorili, majitelia netušia, ako druhú vlnu prežijú

Posilňovne sa po lete konečne zapĺňali a potom prišiel tvrdý úder.

Na takéto športové podujatia v posilňovniach si budú musieť aj mladí siláci nejaký čas počkať.

Ochrana pred búrkou

Zlepšili protipovodňové opatrenia.

Budovali nové odvodňovacie žľaby.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Takmer polovicu pôžičky od štátu využijú na financovanie MHD

Týždeň pred vypršaním termínu na podávanie žiadostí o nenávratnú finančnú pomoc od štátu v súvislosti s koronakrízou sa rozhodli ju využiť aj v Martine.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Na Slovensku od soboty platí zákaz vychádzania

Oravcom a obyvatelia Bardejovského okresu majú oveľa prísnejšie podmienky pohybu mimo domova ako ostatní Slováci.

Už ste čítali?