Streda, 10. august, 2022 | Meniny má Vavrinec

Anketa o gastrolístkoch

Hovorí sa, že gastrolístky budú nahradené hotovosťou. Ako to vnímate? Bude to zmena k lepšiemu?

(Zdroj: BRUNO HORECKÝ)

KATARÍNA ADAMICOVÁ, patologička, vysokoškolská pedagogička

S gastrolístkami nemám osobnú skúsenosť. Pracujem v organizácii, ktorá má kuchyňu a jedáleň, pripravuje a vydáva stravu v mieste práce. Zabezpečuje ju teda všetkým zamestnancom. Gastrolístky mi osobne pripadajú zbytočné. Pokojne ich môže nahradiť hotovosť.

MILAN GONDA, knihovník

Gastrolístky sú vlastne dobrý vynález – dávajú pracovníkovi dosť možností ako sa stravovať, prípadne nestravovať. Vyplácanie príspevku na stravovanie v hotovosti by podľa mňa znamenalo nielen ožobračovanie firiem zaoberajúcich sa distribúciou gastrolístkov, ale aj ešte menej pravidelne obedujúcich pracujúcich. No vždy je to lepší nápad, ako keby pri výplate zamestnávateľ nadelil pracovníkovi (lebo aj taký nápad môže niekto dostať!) dvadsať bagiet v celofáne ako prídel na celý mesiac.

SkryťVypnúť reklamu

RÓBERT MANKOVECKÝ, dramaturg, hudobník

Určite. Každý, kto má s gastrolístkami skúsenosti, vie, že je to iba forma (a ani nie veľmi nenápadná) ako odliať z chudobnej kôpky verejných peňazí určených proletariátu. Pod zámienkou organizovania zdravej výživy pracujúceho ľudu prihráva ktosi percentá z lacných obedov firmám, ktorých jediným vkladom je vytlačenie prídelových papierikov. Mám s tým bohaté osobné skúsenosti. Verejná organizácia si nemôže vytlačiť svoje vlastné lístky a dohodnúť sa s reštauráciami, pretože zriaďovateľ nariadi jedinú možnú gastrofirmu, ktorá vyhrala výberové konanie, na ktorom sa pravdepodobne posudzovala kvalita papiera prídelových lístkov. Osobne neverím, že sa lístky zrušia, je to výnosný biznis, tak načo to meniť.

SkryťVypnúť reklamu

JANKA MIKUŠÁKOVÁ, manažérka

Gastrolístky nahradiť hotovosťou ? Nepovažujem to za správne riešenie. K tejto problematike by som uviedla, že mala by byť voľby výberu. Zamestnávateľ by mal mať podľa mňa povinnosť zabezpečiť pre zamestnanca stravovanie na pracovisku resp. v jeho blízkosti. V malých prevádzkach, pri prácach vykonávaných mimo pracoviska, to však nie je možné zabezpečiť tak, aby sa zamestnanci dokázali stravovať počas obednej prestávky. Vtedy by som im ako alternatívu dala gastrolísty. Tie i tak fungujú ako druh platidla a keď gastrolístky nevyužije zamestnanec na stravovanie, použije ich na nákup potravín - takže hotovosť je zbytočná. Problémom v existujúcom systéme je asi ten, že gastrolístky sa nakupujú u rôznych sprostredkovateľov a tam sa pre kupujúceho - teda zamestnávateľa predražujú. Ale čo živnostníci? Im kto prispeje hotovosťou na stravu? Musia si ju zabezpečiť sami, teraz sú nákladovou položkou a v prípade, že ich zrušia, situácia sa skomplikuje.

SkryťVypnúť reklamu

PETR MILAN, personálny riaditeľ Ecco Slovakia

Nahradiť gastrolístky hotovosťou je dobrý nápad. Zamestnávateľom by ubudla zbytočná agenda ako nákup ceniny, distribúcia.. Čo je ešte lepšie, zamestnancom sa zjednoduší život veď z gastrolístkov sa nevydávalo a niekde ich neakceptovali .. Verím ale, že hotovosť zostane ako náhradné plnenie povinnosti zamestnávateľa zabezpečiť stravu, pretože zodpovedná firma spraví viac ako len “vyplatí” lúdi a o viac sa nezaujíma. Dobrá firma sa v rámci svojich možnosti o ľudí postará a zabezpečí im servis, aby nemuseli do práce chodiť s vlastným jedlom alebo boli odkázaní na ponuku zásielkovej služby. Viem že mnohým sa to nepodarí (mali živnostníci a iné prevádzky), ale pre tých je možnosť náhradného plnenia. Väčšie spoločnosti by sa nemali tak ľahko zbavovať zodpovednosti a zabezpečiť ľuďom kvalitnú a zdravú stravu. Veď nie nadarmo sa vraví, láska ide cez žalúdok a platí to nielen v domácej kuchyni.

JOZEF ZANOVIT, stredoškolský pedagóg

Gastrolístky to je stále aktuálna politická téma. Už niekoľko vlád sa ju snažilo vyriešiť, ale žiaľ, ešte sa to nepodarilo. Prekvapuje ma, že niekomu prekáža použitie gastolístkov. Ak niekto nepotrebuje teplé jedlo a kúpi si niečo iné, tak to by mal byť jeho problém a asi mu nezáleží na pravidelnej teplej strave. Na druhej strane sú firmy, ktorí ponúkajú gastrolístky a majú zaujímavé tržby a držia si monopol predaja. Bolo by škoda niečo rušiť, čo je už zabehnuté a ľudia sú zvyknutí. Ja osobne by som bol za zjednotenie gastrolístkov do jednej ceniny, aby sa ňou dalo platiť všade.

JÁN ŽIRKO, dôchodca – exstarosta Mošoviec

Gastrolístky v súčasnosti patria medzi základné benefity, ktoré dostávajú zamestnanci v práci a môžu ich použiť na výber teplého jedla. A to nielen v podnikových jedálňach, ale aj v reštauráciách a bufetoch. Potiaľto je to všetko v poriadku. Nepáči sa mi však, že na predaj a distribúcii gasrolístkov profitujú rôzne firmy, ktoré sa tak dostávajú k obrovským ziskom, pričom tie rôznymi poplatkami znižujú hodnotu gastrolíska na úkor zamestnancov. Aj preto sa prikláňam za riešenie výplaty príspevku na stravovanie vo forme priameho peňažného plnenia po doriešení platenia odvodov. Veď každý zamestnanec je dospelý a vie s nimi naložiť slobodne tak ,aby si kupoval jedlo, ktoré vyhovuje jemu a nebol v područí nesvojprávneho jedinca. Zníži sa tým aj byrokracia s výrobou a distribúciou ďalších papierových „peňazí“. Prajem dobrú chuť.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  3. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  4. Prehľad a automatizácia
  5. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  6. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  7. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  1. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  2. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  5. Prehľad a automatizácia
  6. Dopyt v Bratislave mierne klesol, ceny však stále rástli
  7. Šéf PLANEO: Budúcnosť obchodu je v službách
  8. Čo robiť, aby dieťa neskončilo v nemocnici s črevnou virózou?
  1. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 10 701
  2. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 10 654
  3. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 6 698
  4. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 6 175
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 4 645
  6. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 534
  7. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 3 486
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 3 308

Blogy SME

  1. Erika Kladna: Australský outback
  2. Ján Valchár: Prvý krok k denacifikácii Krymu!
  3. Marián Viskupič: Aj v pokazenom koláči sa dajú nájsť chutné hrozienka
  4. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom
  5. Stop alibizmu: 11 otázok, na ktoré odpovede od fanúšikov ruskej okupácie Ukrajiny nedostanete
  6. Marek Kytka: Prečo je David Krejčí kľúčový pre Boston Bruins ?
  7. Věra Tepličková: Poslankyňa Tabak vzdeláva (a už zasa v potoku)
  8. Oskar Kaman: Zážitková atrakcia na kolesách s pivom v ruke! Fenomén, ktorý spôsobuje problémy?
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 127 960
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 26 761
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 439
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 411
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 6 266
  6. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 5 057
  7. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 269
  8. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 2 717
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Dve tribúny pre divákov by mali byť odovzdané do užívania koncom augusta.

V športovom areáli na Pltníkoch začali s výstavbou dvoch krytých tribún za viac ako 100-tisíc eur.


SITA 5m
V novej sezóne diváci na futbal do Valče neprídu.

Futbalový tím Valče sa ešte pred štartom súťaže odhlásilz druhej triedy. Zdá sa však, že ho nahradí nové mužstvo.


1 h
Prvý prípravný zápas odohrá Martin proti Žiline.

Zdá sa, že nová sezóna prvej ligy bude mať poriadne grády.


9. aug
 Bystrička bude hrať doma štyri zápasy po sebe.

Všetky turčianske celky sa v prvom kole súťaže predstavili na súperových ihriskách. Ako jediní doviezli domov bod futbalisti Bystričky, ktorí remizovali na pôde Lieseku.


8. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Lukáš sa zo stanovačky nevrátil, zomrel po páde zo skaly.


9. aug

Bariéru medzi autami a posedením na okraji cesty bude tvoriť mobilná zeleň.


22 h

39-ročný muž je nezvestný od včerajšieho rána.


(tn) 9. aug

Čelnú zrážku neprežil 33-ročný Žaškovčan.


23 h

Blogy SME

  1. Erika Kladna: Australský outback
  2. Ján Valchár: Prvý krok k denacifikácii Krymu!
  3. Marián Viskupič: Aj v pokazenom koláči sa dajú nájsť chutné hrozienka
  4. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom
  5. Stop alibizmu: 11 otázok, na ktoré odpovede od fanúšikov ruskej okupácie Ukrajiny nedostanete
  6. Marek Kytka: Prečo je David Krejčí kľúčový pre Boston Bruins ?
  7. Věra Tepličková: Poslankyňa Tabak vzdeláva (a už zasa v potoku)
  8. Oskar Kaman: Zážitková atrakcia na kolesách s pivom v ruke! Fenomén, ktorý spôsobuje problémy?
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 127 960
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 26 761
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 439
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 411
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 6 266
  6. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 5 057
  7. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 269
  8. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 2 717
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?