Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Anketa o gastrolístkoch

Hovorí sa, že gastrolístky budú nahradené hotovosťou. Ako to vnímate? Bude to zmena k lepšiemu?

(Zdroj: BRUNO HORECKÝ)

KATARÍNA ADAMICOVÁ, patologička, vysokoškolská pedagogička

S gastrolístkami nemám osobnú skúsenosť. Pracujem v organizácii, ktorá má kuchyňu a jedáleň, pripravuje a vydáva stravu v mieste práce. Zabezpečuje ju teda všetkým zamestnancom. Gastrolístky mi osobne pripadajú zbytočné. Pokojne ich môže nahradiť hotovosť.

MILAN GONDA, knihovník

Gastrolístky sú vlastne dobrý vynález – dávajú pracovníkovi dosť možností ako sa stravovať, prípadne nestravovať. Vyplácanie príspevku na stravovanie v hotovosti by podľa mňa znamenalo nielen ožobračovanie firiem zaoberajúcich sa distribúciou gastrolístkov, ale aj ešte menej pravidelne obedujúcich pracujúcich. No vždy je to lepší nápad, ako keby pri výplate zamestnávateľ nadelil pracovníkovi (lebo aj taký nápad môže niekto dostať!) dvadsať bagiet v celofáne ako prídel na celý mesiac.

Skryť Vypnúť reklamu

RÓBERT MANKOVECKÝ, dramaturg, hudobník

Určite. Každý, kto má s gastrolístkami skúsenosti, vie, že je to iba forma (a ani nie veľmi nenápadná) ako odliať z chudobnej kôpky verejných peňazí určených proletariátu. Pod zámienkou organizovania zdravej výživy pracujúceho ľudu prihráva ktosi percentá z lacných obedov firmám, ktorých jediným vkladom je vytlačenie prídelových papierikov. Mám s tým bohaté osobné skúsenosti. Verejná organizácia si nemôže vytlačiť svoje vlastné lístky a dohodnúť sa s reštauráciami, pretože zriaďovateľ nariadi jedinú možnú gastrofirmu, ktorá vyhrala výberové konanie, na ktorom sa pravdepodobne posudzovala kvalita papiera prídelových lístkov. Osobne neverím, že sa lístky zrušia, je to výnosný biznis, tak načo to meniť.

Skryť Vypnúť reklamu

JANKA MIKUŠÁKOVÁ, manažérka

Gastrolístky nahradiť hotovosťou ? Nepovažujem to za správne riešenie. K tejto problematike by som uviedla, že mala by byť voľby výberu. Zamestnávateľ by mal mať podľa mňa povinnosť zabezpečiť pre zamestnanca stravovanie na pracovisku resp. v jeho blízkosti. V malých prevádzkach, pri prácach vykonávaných mimo pracoviska, to však nie je možné zabezpečiť tak, aby sa zamestnanci dokázali stravovať počas obednej prestávky. Vtedy by som im ako alternatívu dala gastrolísty. Tie i tak fungujú ako druh platidla a keď gastrolístky nevyužije zamestnanec na stravovanie, použije ich na nákup potravín - takže hotovosť je zbytočná. Problémom v existujúcom systéme je asi ten, že gastrolístky sa nakupujú u rôznych sprostredkovateľov a tam sa pre kupujúceho - teda zamestnávateľa predražujú. Ale čo živnostníci? Im kto prispeje hotovosťou na stravu? Musia si ju zabezpečiť sami, teraz sú nákladovou položkou a v prípade, že ich zrušia, situácia sa skomplikuje.

Skryť Vypnúť reklamu

PETR MILAN, personálny riaditeľ Ecco Slovakia

Nahradiť gastrolístky hotovosťou je dobrý nápad. Zamestnávateľom by ubudla zbytočná agenda ako nákup ceniny, distribúcia.. Čo je ešte lepšie, zamestnancom sa zjednoduší život veď z gastrolístkov sa nevydávalo a niekde ich neakceptovali .. Verím ale, že hotovosť zostane ako náhradné plnenie povinnosti zamestnávateľa zabezpečiť stravu, pretože zodpovedná firma spraví viac ako len “vyplatí” lúdi a o viac sa nezaujíma. Dobrá firma sa v rámci svojich možnosti o ľudí postará a zabezpečí im servis, aby nemuseli do práce chodiť s vlastným jedlom alebo boli odkázaní na ponuku zásielkovej služby. Viem že mnohým sa to nepodarí (mali živnostníci a iné prevádzky), ale pre tých je možnosť náhradného plnenia. Väčšie spoločnosti by sa nemali tak ľahko zbavovať zodpovednosti a zabezpečiť ľuďom kvalitnú a zdravú stravu. Veď nie nadarmo sa vraví, láska ide cez žalúdok a platí to nielen v domácej kuchyni.

JOZEF ZANOVIT, stredoškolský pedagóg

Gastrolístky to je stále aktuálna politická téma. Už niekoľko vlád sa ju snažilo vyriešiť, ale žiaľ, ešte sa to nepodarilo. Prekvapuje ma, že niekomu prekáža použitie gastolístkov. Ak niekto nepotrebuje teplé jedlo a kúpi si niečo iné, tak to by mal byť jeho problém a asi mu nezáleží na pravidelnej teplej strave. Na druhej strane sú firmy, ktorí ponúkajú gastrolístky a majú zaujímavé tržby a držia si monopol predaja. Bolo by škoda niečo rušiť, čo je už zabehnuté a ľudia sú zvyknutí. Ja osobne by som bol za zjednotenie gastrolístkov do jednej ceniny, aby sa ňou dalo platiť všade.

JÁN ŽIRKO, dôchodca – exstarosta Mošoviec

Gastrolístky v súčasnosti patria medzi základné benefity, ktoré dostávajú zamestnanci v práci a môžu ich použiť na výber teplého jedla. A to nielen v podnikových jedálňach, ale aj v reštauráciách a bufetoch. Potiaľto je to všetko v poriadku. Nepáči sa mi však, že na predaj a distribúcii gasrolístkov profitujú rôzne firmy, ktoré sa tak dostávajú k obrovským ziskom, pričom tie rôznymi poplatkami znižujú hodnotu gastrolíska na úkor zamestnancov. Aj preto sa prikláňam za riešenie výplaty príspevku na stravovanie vo forme priameho peňažného plnenia po doriešení platenia odvodov. Veď každý zamestnanec je dospelý a vie s nimi naložiť slobodne tak ,aby si kupoval jedlo, ktoré vyhovuje jemu a nebol v područí nesvojprávneho jedinca. Zníži sa tým aj byrokracia s výrobou a distribúciou ďalších papierových „peňazí“. Prajem dobrú chuť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 204
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 420
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 776
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 536
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 412
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 234
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 307
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 266
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 178
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 117
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Krádež v dedine prekvapila

Neznámy muž si do svojho auta naložil celkom novú zbernú nádobu na kuchynský odpad.

Neznámy muž ukradol na Bystričke novú smetnú nádobu na kuchynský odpad.

FOTO: Ako Martin porazil Topoľčany

V šesťbodovom súboji Martinčania v piatok zdolali Topoľčany 4:1 a upevnili si tak druhé miesto v tabuľke. Dnes o 18. h hrajú naši v Dubnici.

Ľadová plocha v Tepliciach potrebuje prekrytie, mesto zháňa peniaze

Zatiaľ mesto investuje do údržby súčasnej infraštruktúry.

V Tepliciach by chceli prekryť ľadovú plochu.

Aké mená sa vlani najčastejše dávali detičkám v Martine? Tu je odpoveď

Najviac pribudlo Martinov, Michaleov, Matejov, ale i Michael, Zuziek či Nel.

Ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

V Topoľčanoch začali s očkovaním

Topoľčianska nemocnica začala s očkovaním svojich zamestnancov. K 15. januáru zaočkovala spolu 320 ľudí – zamestnancov nemocnice a ďalších zdravotníkov z mesta Topoľčany.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?